Hlavní obsah

Zápach z úst může upozornit na reflux, cukrovku i další zdravotní problémy

Za zápachem z úst často stojí nejen aromatické potraviny a špatně vyčištěné zuby, ale také nejrůznější zdravotní problémy. Podceňovat je se nemusí vyplatit.

Foto: Profimedia.cz

Zápach z úst dokáže potrápit (ilustrační foto).

Článek

Nejčastější příčinou špatného dechu je nahromadění bakterií na jazyku, zubech a dásních. Obvykle je to dáno špatným postupem ústní hygieny, jež umožňuje bakteriím dále se množit. A čím více špatných bakterií v ústech je, tím horší je i dech.

Za zápachem z úst a množením špatných bakterií ale nemusí stát jen špatná ústní hygiena, ale i zdravotní potíže, přičemž právě kvalita dechu může vést i k jejich diagnostice.

Podívejte se s námi na sedm nejčastějších typů zápachu z úst, jaké jsou příčiny a jak je lze léčit.

Sucho v ústech

Zápach z úst je v tomto případě podobný zápachu rybiny a zkažených vajec.

Za sucho v ústech může nedostatek slin, které jinak slouží jako sprcha oplachující zbytky jídla a bakterií. Bez stálého přísunu slin se tak začnou v ústech hromadit špatné bakterie, které mohou způsobit zápach nebo v ústech zanechat podivnou chuť.

Za nedostatek slin může často dehydratace, stres, emoční výkyvy či užívání léků.

Když při chůzi do kopce lapáte po dechu, nemusí jít o špatnou kondičku

Zdraví

Někdy však za problémem mohou stát i různá onemocnění jako:

  • cukrovka
  • Sjögrenův syndrom
  • onkologická onemocnění
  • záněty v dutině ústní
  • sarkoidóza slinných žláz
  • hepatitida typu C

Co dělat? Výborně funguje zázvorový čaj s medem. Kromě tekutin, které udrží ústní tkáň hydratovanou, med a zázvor podle studie publikované v Journal of Clinical and Experimental Dentistry podporují tvorbu slin.

Zubní infekce

Zápach z úst je i v tomto případě podobný zápachu rybiny a zkažených vajec.

Za infekci zubů a dásní často může nedostatečná zubní hygiena, kdy se špatné bakterie hromadí kolem dutiny nebo výstelky dásní a pak způsobují zápach a hořkou, slanou nebo kovovou chuť v ústech. Velmi záhy se k zápachu přidává i bolest v postižené oblasti, otok, zarudnutí až hnisání.

Co dělat: V tento okamžik je vždy dobré navštívit svého dentistu. Ten zánět zubů i dásní ošetří a k tomu předepíše antibiotika.

Keto dieta

Zápach z úst při keto dietě připomíná ovocnou, nezvykle sladkou vůni nebo odlakovač na nehty.

Nízkosacharidové diety uvádějí tělo do ketózy, stavu, kdy místo sacharidů tělo spaluje tuky. Vedlejším produktem tohoto procesu spalování tuků jsou zapáchající chemikálie zvané ketony, které se uvolňují při výdechu.

Kromě zápachu můžete pociťovat v ústech kovovou chuť, cítit se malátně, objevit se mohou i bolesti hlavy či žaludeční nevolnosti.

Co dělat: Jakmile se tělo této dietě přizpůsobí, obvykle se většina z těchto negativních příznaků zmírní. Než se tak stane, snažte se v průběhu dne častěji popíjet čistou vodu, protože při větším příjmu tekutin se začnou i z těla vyplavovat ketony. Dechem jich tak začne vycházet mnohem méně. Pomoci mohou i fermentované potraviny jako jogurt, kysané zelí apod., které mají v sobě dobré bakterie a ty mohou také pomoci s páchnoucím dechem.

Reflux

Zápach z úst při refluxu má kyselý odér, někdy připomínající zvratky.

Pokud vás trápí reflux, trávicí šťávy a částečně natrávené kousky jídla se vracejí do jícnu, hltanu či úst. V ten okamžik vás začne pálit žáha a váš dech může mít kyselý odér. Podle vědců mají lidé s refluxem až 13krát vyšší pravděpodobnost, že je bude trápit špatný dech, než zdraví jedinci.

Co dělat: Špatného dechu se nezbavíte, pokud nezačnete řešit samotný reflux. Většinou k tomu bude stačit změna životního stylu, vyhýbat se konkrétním potravinám, jako jsou citrusy, kořeněná jídla, česnek, cibule, rajčata, alkohol či kofein. Dobré je i začít večeřet dříve, zmenšit porce a při spánku mít hlavu podloženou větším polštářem. Pokud nic z toho nezafunguje, pak je dobré vyhledat lékaře a začít problém řešit s ním. Pomoci mohou některé léky, ale i chirurgický zákrok.

Špatný dechový stereotyp stojí za celou řadou potíží, včetně bolesti zad

Zdraví

Cukrovka

Zápach z úst při cukrovce má sladký, ovocný až octový odér.

Za problémem obvykle stojí špatně kompenzovaná cukrovka, tzn. že hladina inzulinu je příliš nízká, tělo pak spaluje tuky místo sacharidů. To vede k produkci zapáchajících ketonů, které se vyplavují z těla výdechem. Je to podobné jako u ketonové diety s tím rozdílem, že při cukrovce se tyto ketony často velmi rychle hromadí v krevním řečišti a mohou způsobit diabetickou ketoacidózu. Jedná se o život ohrožující stav, během něhož dochází k nebezpečně vysoké hladině cukru v krvi.

Mezi další příznaky patří extrémní žízeň, častější močení, bolest žaludku, zvracení, únava, dušnost nebo zmatenost.

Co dělat: V první řadě je zapotřebí s lékařem nastavit správnou léčbu cukrovky a tu následně i dodržovat. Je také dobré do jídelníčku zařadit více vlákniny (25-35 g vlákniny denně), která také může zmírnit páchnoucí dech.

Kouření

Zápach z úst při kouření má zatuchlý odér podobný síře.

Kouření vysušuje ústa a zároveň zvyšuje riziko infekcí dásní nebo zubů. Podle výzkumu tabák produkuje sloučeniny síry, které se mohou hromadit v ústech a způsobit zápach z úst.

Co dělat: To nejlepší, co můžete pro své tělo i dech udělat, je skoncovat s kouřením. Zlepšit dech vám jinak mohou pomoci žvýkačky, které zvyšují produkci slin.

Myslete v parných letních dnech i na své kolegy, buďte vůči nim ohleduplní

Zdraví

Co o vašem zdraví prozradí jazyk

Zdraví
Související témata:
Zápach z úst

Výběr článků

Načítám