Hlavní obsah

Začněte den správně: Ideální snídaně pro vaše zdraví

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, protože nastartuje metabolismus a dodá energii pro nadcházející hodiny. Různí lidé však mají různé zdravotní cíle, ať už jde o hubnutí, budování svalové hmoty, zvýšení energie nebo zlepšení celkového zdraví. Proto je důležité přizpůsobit snídani tak, aby odpovídala jejich konkrétním potřebám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejlepší snídaně pro podporu duševního zdraví

  • Míchané tofu se zeleninou
  • Parfait z řeckého jogurtu s chia semínky a lesními plody
  • Přes noc namočené ovesné vločky ve vodě či mléku dle výběru s chia semínky, proteinovým práškem a banánem

Vědecký výzkum prokázal silnou souvislost mezi stravou a duševním zdravím. „Pokud je tedy vaším primárním cílem podpora duševního zdraví, včetně zvládání deprese nebo úzkosti, vaše snídaně by měla být bohatá na omega-3 mastné kyseliny, komplexní sacharidy, bílkoviny a fermentované potraviny,“ uvedl registrovaný dietolog Lon Ben-Asher.

„O omega-3 tucích je dobře známo, že podporují zdraví mozku, včetně snížení příznaků úzkosti a deprese. Komplexní sacharidy zase pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a zároveň poskytují tělu základní palivo a zvyšují hladinu serotoninu, což může zlepšit náladu,“ řekl Ben-Asher pro Huffingtonpost. Dále dodal, že fermentované potraviny podporují zdraví střev, která jsou s duševním zdravím úzce provázána.

Jason Levee, registrovaný dietolog, doporučuje zařadit do snídaně také ovoce, které obsahuje vysoký počet antioxidantů, jež pomáhají snižovat zánětlivé procesy v mozku.

Pro hormonální rovnováhu

  • Vaječná omeleta nebo míchaná vejce s libovolným druhem zeleniny
  • Chia pudink vyrobený z kokosového mléka a proteinu s ovocem
  • Smoothie z ovoce doplněné o ořechové máslo a chia nebo lněná semínka

Pokud procházíte menopauzou, trápí vás intenzivní premenstruační syndrom nebo trpíte syndromem polycystických vaječníků či endometriózou, jedním z vašich primárních zdravotních cílů může být podpora hormonů prostřednictvím toho, co jíte.

„Podpora regulace hladiny cukru v krvi je skvělý způsob, jak pomoci svému hormonálnímu zdraví,“ řekla Alex Oskianová. Vysvětlila, že je to proto, že inzulín, hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi, hraje významnou roli v regulaci pohlavních hormonů, jako je estrogen.

„Když hledáte snídani, která podporuje vyváženou hladinu cukru v krvi, zaměřte se na jídlo bohaté na bílkoviny a také potraviny obsahující vlákninu, které nemají příliš vysoký obsah cukru.“ dodala.

Pro zdravé hubnutí

  • Omeleta z vaječných bílků s nízkotučným sýrem
  • Celozrnný toast s avokádem a řeckým jogurtem
  • Ovesná granola s ovocem.

Dietologové se shodují, že při hubnutí platí, že není radno podceňovat snídani nebo ji dokonce vynechávat.

„Všichni víme, že mnoho diet selhává, protože při nich máme příliš velký hlad a chutě nás postupně doženou. Je proto důležité začít svůj den snídaní plnou bílkovin, vlákniny a mikroživin. Klíčem je zůstat sytý tak dlouho, jak je to možné, bez ohledu na věk nebo pohlaví,“ říká Oskianová.

Snídaně, které vám pomohou zdravě zhubnout

Recepty

Pro nabrání svalové hmoty

  • Smoothie z řeckého jogurtu, proteinu, listové zeleniny a tekutiny dle vašeho výběru
  • Kelímek a půl řeckého jogurtu s ořechy a ovocem
  • Ovesné vločky s ořechy a ovocem

Bílkoviny jsou důležité nejen pro hubnutí, ale také pro nabírání svalů. Pokud jde o množství, je dobré se poradit s odborníkem, který zváží vaši tělesnou konstituci i množství pohybové aktivity.

„Bílkoviny poskytují tělu stavební kameny, které vedou ke vzniku svalů. Pokud tedy chcete nabrat svalovou hmotu, je opravdu důležité zařadit co nejvíce bílkovin do stravy a doplnit ji pravidelným silovým tréninkem,“ řekla Oskianová

Pro zdravé srdce

  • Uzený losos nebo avokádo na celozrnném toastu
  • Ovesné vločky s řeckým jogurtem
  • Omeleta z vaječných bílků se špenátem

Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí, takže pokud jste vystaveni vysokému riziku (trpíte vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem nebo obezitou), je důležité pečovat o srdce prostřednictvím toho, co jíte.

„Pro optimální zdraví srdce by snídaně měla obsahovat potraviny bohaté na živiny, které podporují kardiovaskulární funkce, řídí hladinu cholesterolu a snižují zánět,“ řekl Ben-Asher.

Vysvětlil, že to zahrnuje potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin a vlákniny, a dodal, že je důležité minimalizovat potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků a sodíku. Rozlučte se tedy se slaninou nebo klobásami.

Pro zdraví střev

  • Smoothie s kefírem, banány, chia semínky a borůvkami
  • Přes noc namočené ovesné vločky v neslazeném sójovém mléce s chia semínky, míchaným ovocem, skořicí, řeckým jogurtem a ořechy

Ne nadarmo přezdívají odborníci střevům druhý mozek. Pokud chcete svůj mikrobiom přirozeně nakopnout, je důležité zaměřit se na vlákninu a probiotické potraviny.

Zaměřte se na rozpustnou vlákninu, která dodává stolici objem, jenž urychluje trávicí proces a usnadňuje vyprazdňování. Příkladem je oves, ovoce, ořechy nebo semínka.

Důležitá je také hydratace. Ujistěte se proto, že ráno vypijete dostatečné množství vody. Díky tomu bude vaše stolice měkčí a průchodnější.

Václava Kunová: Sladké snídaně startují touhu po cukru

Zdraví

Recepty na sladké i slané kaše

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám