Hlavní obsah

Vynechávání jídel a další velké chyby při hubnutí

Hubnutí je často vnímáno jako jednoduchá rovnice mezi přijatými a vydanými kaloriemi. Každý kdo se pokusil shodit pár kilo, ale ví, že ve skutečnosti je to mnohem složitější. Od emocionálního stravování až po nejnovější módní diety, existuje nespočet chyb při hubnutí, které mohou vykolejit i ty nejodhodlanější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zde je pět největších chyb při hubnutí, kterých je třeba se vyvarovat:

1. Stanovení si nereálných cílů

Nastavování příliš vysokých cílů, jako je snaha zhubnout 20 kg za měsíc, obvykle vede ke zklamání a ztrátě motivace. Je lepší usilovat o dosažitelný postupný pokrok, který může vybudovat dynamiku a pomoci udržet motivaci v dlouhodobém horizontu. Jak to vypadá? Snažte se, aby vaše cíle byly dosažitelnější, jako je ztráta 1-2 kg za týden.

2. Spoléhání se pouze na hmotnost

Hmotnost není jediným nástrojem k měření pokroku. Svalové přírůstky mohou kompenzovat ztrátu tuku, což je stále pozitivní výsledek, i když vaše váha zůstane stejná. Takže místo toho, abyste se zaměřovali pouze na číslo, zvažte další ukazatele pokroku, jako je sledování poklesu krevního tlaku, měření celkového složení těla nebo také kvalitnější spánek.

3. Časté snižování kalorií

Pouhé snížení kalorií bez ohledu na nutriční hodnotu jídla může vést ke ztrátě energie a poklesu aktivity. Je důležité vybírat si výživné potraviny, jako je zelenina, ovoce, kvalitní bílkoviny a celozrnné výrobky. Poskytují trvalou energii a pomáhají vám cítit se spokojenější a aktivnější po celý den.

Nejlepší tipy, jak nadobro porazit chuť na sladké

Zdraví

„Například místo toho, abyste se rozhodli pro nízkokalorickou svačinku, která postrádá živiny, vychutnejte si řecký jogurt s lesním ovocem nebo hrstkou ořechů. Tato zdravější alternativa poskytuje bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu,“ radí dietolog Chris Mohr.

4. Vynechávání jídel

Vynechávání jídel ve snaze snížit kalorie se může obrátit proti vám, i když se to může zdát jako způsob, jak co nejrychleji snížit příjem kalorií. Je tomu přesně naopak, vynechávání jídel totiž často způsobuje přejídání. Pravidelná vyvážená jídla se směsí bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a snižují chutě.

5. Nedostatek bílkovin a vlákniny

Toto je běžná chyba, kterou lidé dělají, když se pokoušejí o kalorický deficit. „Protein a vláknina zasytí a pomáhají udržovat svalovou hmotu a zdravý trávicí trakt, takže je snazší udržet se v kalorickém deficitu a zároveň se cítit sytí a spokojení,“ vysvětluje Mohr.

„Řešením však není pouze přidat bílkoviny ke svému stávajícímu dennímu příjmu. Rafinované sacharidy a výrobky s vyšším obsahem přidaného cukru nahraďte jinou alternativou,“ dodává a doporučuje potraviny s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou vejce, řecký jogurt, libové maso a jídla bohatá na vlákninu jako fazole, čočka a zelenina.

Proč je hubnutí těžší s přibývajícím věkem?

Jak Mohr dále upozorňuje, že každé tělo se přirozeně mění s přibývajícím věkem, což také ztěžuje hubnutí. Tento proces zahrnuje nejen změny v rozložení tuku, ale i opotřebování kloubů. „Pohyb je často omezenější a může docházet k hormonálním změnám souvisejícím s věkem, jako je u žen pokles hladiny estrogenu a progesteronu v menopauze,“ vysvětluje dietolog

Metabolismus se také přirozeně v průběhu let zpomaluje, což znamená, že spalujete méně kalorií. Zároveň bez záměrného tréninku a podpůrné diety dochází ke ztrátě svalové hmoty.

Nastavení efektivního plánu

Každý efektivní plán musí být komplexní a udržitelný, což znamená, že se nezaměřuje jen na redukci kalorií. Důraz by měl být kladen především na vyváženou stravu bohatou na plnohodnotné potraviny.

Velmi důležitá je také pravidelná fyzická aktivita, a to zejména silový trénink. „Snažte se zaměřit na konzistentní aktivity, které jsou příjemné a lze je udržovat dlouhodobě, aby vám pomohly spalovat kalorie, budovat svaly a zrychlit metabolismus,“ uzavírá odborník.

Jak zvládnout dietní krizi

Zdraví

Proč se nebát zařadit do jídelníčku sacharidy i během hubnutí

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám