Hlavní obsah

Viróza, meningokokové infekce a další rizika spjatá s popíjením z jedné skleničky

Rády ochutnáváte drinky svých kamarádek či se s nimi samy dělíte o své nápoje během jakékoliv akce? Pak vězte, že lékaři zabývající se infekčními chorobami by z vašeho chování radost neměli. A to dokonce ani v okamžiku, když byste sdíleli své pití s ostatními členy rodiny. Podle odborníků je to jedna z věcí, během níž se lze nakazit velkým množstvím nepříjemných virů i bakterií.

Foto: Profimedia.cz

Vzájemné ochutnávání drinků se nemusí obejít bez rizik.

Článek

V době covidu bylo sdílené pití pro většinu lidí něčím nemyslitelným. Postupně ale tyto obavy opadly a mezi lidi se vrátilo hned několik zažitých stereotypů, včetně sdíleného popíjení z jedné lahve či skleničky.

Podle Bobbi Prittové, patoložky a klinické mikrobioložky z Mayo Clinic, přitom kdykoli se podělíte o drink s kamarádkou či kamarádem, existuje možnost, že se nakazíte nějakou infekcí.

A nemusí jít jen o běžnou virózu a nachlazení, předat si tímto způsobem můžete celou řadu různých druhů mikroorganismů, bakterií, virů, plísní a parazitů. Některé z nich mohou přežít ve slinách. Další pak mohou přežít na suchém povrchu, jako je okraj hrnečku nebo brčka, dokud nejsou umyty.

To znamená, že každý, kdo pije z daného kelímku, hrnečku či sklenice, sám zanechá část slin na těchto věcech a zároveň mnoho zbytků slin z těchto věcí setře. Každý člověk totiž může být potenciálním přenašečem nemoci, byť se v tom daném okamžiku cítí dobře.

Mezi časté nemoci přenášené zrovna tímto způsobem patří zejména u mladých nebezpečná meningokoková infekce.

Opakovaně použitelná lahev na vodu může obsahovat více bakterií než záchodové prkénko

Zdraví

Riziko nemoci přitom roste nejen tím, kolik cizích skleniček během večera použijete, ale také množstvím lidí, s kterými se v uzavřeném prostoru setkáte. Uzavřené prostory jsou rizikovější i z toho důvodu, že jsou často špatně větratelné či klimatizované. Riziko nákazy se totiž zvyšuje i tím, čím blíže jste k infikované osobě a také čím hůře v dané místnosti proudí čistý vzduch.

Alkohol bakterie nezabije

Podle odborníků nelze ani spoléhat na to, že většinu bakterií a virů zabije alkohol obsažený v pití. „Alkohol sice při vysoké hladině mezi 80 a 90 % zabíjí bakterie, plísně a viry. Jenže nejběžnější formou alkoholu, kterou pijeme, je etanol a tam je koncentrace asi 12 % ve víně a až 40 % v lihovinách,“ upozorňuje pro HuffPost Prittová.

Rizika sdílení pití s dětmi

Pití mezi sebou rády sdílejí i malé děti. Problém ale je, že kolem pítka je více zbytkových slin, než je tomu v případě dospělých. Pokud je dítě nemocné, sliní více a tím se do jeho nápoje slin dostane také více. A to znamená vyšší riziko onemocnění pro každého, kdo se z jedné skleničky s nemocným napije. A platí to i pro jeho maminku či tatínka.

Rizika jsou pro děti stejná jako pro dospělé, jen s větším potenciálem. Děti bývají častěji nemocné, takže si respirační infekce tímto způsobem mohou předávat velice snadno.

Je to dáno i nedostatečně vyvinutým imunitním systémem, který samotné děti před touto infekcí nedostatečně chrání. „Proto podělíte-li se o skleničku s malým dítětem, když jste nemocní, máte vyšší šanci, že dítě nakazíte, a pokud je dítě nemocné a nakažlivé, že onemocníte sami,“ dodává odbornice.

Obecně platí, že sdílení drinků by mělo být předmětem přemýšlení. Není neškodné, jak si mnozí myslí. Jakákoli infekce, která se může šířit slinami, se může šířit i sdílením nápojů.

Nemoci z potravin, které dokážou zkazit nejen letní dovolenou

Zdraví

Efekt nula. Repelentní náramky před komáry neochránily, některé samičky se na něj dokonce usadily

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám