Hlavní obsah

Věnujte pozornost svým chodidlům. Nebudou vás bolet záda

Chystáte se pořídit si nové boty, jenže zjišťujete, že se vám po létě do žádných noha nevejde? Může to být proto, že holdujete nošení žabek a nožní klenba vám během léta „povolila“. Také může jít o závažnější zdravotní problém. Nožní klenba a její stav podle odborníků ovlivňuje bolesti zad a celkové držení těla.

Foto: Profimedia.cz

Nožní klenba se může s věkem měnit

Článek

Pravda je, že v obchodě s obuví by se vás vyškolený personál měl zeptat, jaký typ nožní klenby máte, zda máte chodidla široká či úzká a podle této specifikace byste měli vybírat, jaké boty si nakonec z obchodu odnesete. Značka opravdu není faktor, na který se při výběru obuvi zaměřit.

„V ideálním světě by měl každý člověk umět popsat své chodidlo. Jaký má typ klenby, jestli je jeho ploska široká či úzká. Jenže toto, pokud pravidelně nenavštěvujete podologa, lékaře či fyzioterapeuta zabývajícího se prevencí a diagnostikou onemocnění chodidel, nejspíš nevíte. A netušíte, proč je to pro výběr obuvi tak důležité,“ upozorňují odborníci z Mayo Clinic.

Typ klenby vašeho chodidla je víc než jen to, jak vaše chodidla vypadají. „Nepodporovaná klenba může vést k bolesti nohou, která ztěžuje chůzi. V nejhorších případech může nepodporovaná nožní klenba způsobit dlouhodobé poškození. Nejen nohy, ale celého držení těla, a vést tak k dalším komplikacím,“ varují pro WebMd experti z kliniky Mount Sinai.

Jak zjistíte typ nožní klenby?

Samozřejmě se můžete objednat ke specialistovi, ale stačí i domácí diagnostika. Co k ní budete potřebovat? Trochu vody a kartonu. Jakmile máte toto připravené, postupujte následovně: Namočte nohu do vody tak, aby zakrývala alespoň spodní část chodidla. Šlápněte na kus kartonu. Našlapujte přirozeně, jako kdybyste stáli nebo chodili. Podívejte se na svou stopu, konkrétně na oblast mezi patou a prsty. Tato oblast je považována za chodidlo a je nejvíc vypovídající o tom, v jaké kondici ho máte.

Pocit horkých nohou může upozornit na řadu problémů

Zdraví

Co vyčtete z vaší stopy?

  • Pokud je z poloviny vyplněná: Pokud je chodidlo vaší stopy z poloviny vyplněné, máte normální klenbu. Teoreticky by vaše normální klenba měla adekvátně podporovat vaši váhu.
  • Když je otisk chodidla úplný: Pokud vidíte na kartonu celou svou stopu, máte plochý oblouk. Ploché klenby jsou běžné a jakákoli bolest, kterou z nich pociťujete, se snadno léčí. Nohy s plochou klenbou se běžně nazývají ploché nohy.
  • Když otisk chodidla chybí: Pokud vidíte pouze patu a bříško chodidla (nebo malou část chodidla mezi nimi), vaše chodidla mají vysokou klenbu. Stejně jako plochá klenba může i vysoká klenba vést ke svalovému a kostnímu stresu. Ploché oblouky jsou normální. Mohou být výsledkem nevyvinuté klenby z dětství nebo opotřebení klenby v průběhu času.

Jak jsou na tom děti?

Pokud byste podobný pokus prováděli se svými dětmi, připravte se na to, že výsledkem bude plochá noha. Teprve jak děti stárnou, plochá noha se mění. Je to dáno tím, že pohybový stereotyp se vytváří do čtvrtého roku dítěte. Do té doby je chodidlo dítěte obaleno tukovými polštářky, aby chrupavky v chodidle nebyly zátěží deformovány. Také díky tomu tvar nožní klenby není zřetelný.

Ploché nohy

Nožní klenba se může s věkem měnit. Zplošťovat. Odborníci vysvětlují, že jde o běžný stav, který zapříčiňuje obezita, poranění nohou, artritida a cukrovka. Všechny uvedené faktory mohou člověka vystavit riziku propadlé nožní klenby. Jde o nepříjemnou diagnózu, která může způsobovat bolesti nohou, zad a mít vliv na celý pohybový aparát.

Chodidla jsou anatomicky uzpůsobena tak, že přední část slouží k odrazu a zadní část tlumí nárazy při došlapu. Stát a chodit můžeme díky tomu, že kostra nohy je vyklenuta do podélné a příčné klenby. Spojení pak tvoří optimální oblouk, který umožňuje dokonalé pružení chodidla při došlapu.

Jak poznáte, že máte klenbu v nepořádku? Například tím, že cítíte bolest v patě, v oblasti klenby, především při chůzi, běhu, sportovních aktivitách.

Patříte mezi ty, koho trápí bolest způsobená plochými nohami? Objednejte se k podologovi, naučte se používat bandáže či tejpy pro podpoření stability nohy, případně si nechejte doporučit speciální vložky do bot pro posílení stavby klenby nožní. Příznaky bolesti by se měly zmírnit.

Vysoká nožní klenba

Na rozdíl od plochých nohou jsou vysoké klenby neobvyklé. Obvykle je to dáno stavem kostí nebo nervů. Jde o nadměrně výraznou obloukovou klenbu v oblasti podélné části chodidla. Příčinou mohou být genetické faktory, neurologická onemocnění, svalová nerovnováha.

Jak ji poznáte? Bolí vás noha, máte potíže s rovnováhou, špatně se obouváte, chodidlo je deformované. Pro léčbu se používají speciální ortopedické vložky, fyzioterapeutické cvičení a v některých případech lze léčit chirurgicky. Nošení nevhodných bot celý problém zhoršuje. Jakmile vás tedy bolí nohy a není to tím, že máte jiné zdravotní problémy, objednejte se k fyzioterapeutovi na kontrolu.

Jiné příčiny bolesti nohou:

Plantární fasciitida může také způsobit bolest nohou. Pokud máte normální klenbu, ale častou, ostrou bolest nohou, šlacha, která podpírá vaši klenbu, může být zanícená. Pozor ale, v některých případech mohou být problémy s chodidly propojené. Tedy například stres způsobený vysokou klenbou může potenciálně vést k plantární fasciitidě. Napětí v oblasti šlachy nožní klenby chodidla může způsobit natržení šlachy, což vede k jejímu bolestivému zánětu. Tímto onemocněním chodidla nejčastěji trpí běžci a starší dospělí. Důležité je ulevit noze od bolesti a zánět vyléčit. Neléčená plantární fasciitida může totiž vést k chronické bolesti, problémům se svaly a klouby a k překážkám v normálních činnostech.

To nejlepší, co můžete udělat pro své nohy – bez ohledu na typ klenby – je nosit dobré boty. Bohužel neexistuje dokonalá obuv pro typy klenby. Prozkoumejte různé boty, vyzkoušejte si je a najděte pár, který je pro vás nejpohodlnější.

Kromě toho se věnujte kompenzačnímu cvičení. To znamená, pokud musíte do práce například v lodičkách, používejte doma masážní míčky, pořiďte si masážní kobereček.

Pokud to jde, choďte bosi – ne ale na příliš rovné podlaze. Doma používejte jako přezůvky zdravotní pantofle. Pokud svým nohám budete věnovat pozornost – budete po světě chodit lehkou chůzí.

Pravidelná pedikúra pomáhá předejít celé řadě nepříjemností

Móda a kosmetika

Problémy s chodidly mohou upozornit na cukrovku, onemocnění štítné žlázy i srdce

Zdraví
Související témata:
Ploché nohy

Související články

Patní ostruha znepříjemní každý krok

Patní ostruha v průběhu života potrápí deset procent populace. Projevuje se bodavou bolestí paty, a to buď po velké fyzické zátěži, anebo hned ráno na začátku...

Výběr článků

Načítám