Hlavní obsah

Vědci jsou o krok blíže antikoncepci pro muže

Výzkum v oblasti mužské antikoncepce zažívá v posledních letech významný pokrok. Ačkoliv je na trhu mnoho možností antikoncepce pro ženy, muži se stále spoléhají převážně na kondomy a vasektomii. Tato situace by se však mohla brzy změnit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na červnovém výročním zasedání Endocrine Society v Bostonu vědci oznámili, že díky novým zjištěním jsou o krok blíže k tomu, aby se mužská antikoncepce stala realitou.

Výsledky prvních klinických studií totiž ukázaly, že speciální hormonální gel, který se možná nezvykle nanáší denně na ramena, je ještě účinnější, než vědci předpokládali, a dokonce dosahuje lepších výsledků než antikoncepce určená pro ženy.

Místo kondomu gel

Gel vyvinutý National Institutes of Health a neziskovou společností Population Council v sobě kombinuje dvě hlavní složky, nestoron, který je syntetickou verzí pohlavního hormonu progesteronu, a testosteron, mužský pohlavní hormon. Nestoron přitom potlačuje produkci testosteronu ve varlatech a následně i vývoj spermií.

Prostředek snižuje hladiny hormonů ve varlatech, které zodpovídají za mužskou plodnost, včetně testosteronu. Jenže to může vést i ke snížení testosteronu v krvi, což by se mohlo podepsat na nižší sexuální touze. Proto se skrz gel do těla uvádí syntetický testosteron. Gel tak na jedné straně způsobuje dočasnou neplodnost, na druhé straně stabilizuje hladiny testosteronu a minimalizuje nežádoucí účinky.

Hormonální antikoncepce pro obě pohlaví? Muži by nebyli proti

Sex a vztahy

Výsledky studií ukázaly, že používáním gelu došlo u 86 % mužů po 15 týdnech k dostatečnému snížení počtu spermií, které stačilo k tomu, aby nedošlo k otěhotnění. U jiných mužů lék fungoval ještě rychlejším tempem a k potlačení produkce spermií stačilo čtyř až osmi týdnů.

„Výsledky nás opravdu nadchly. Zdá se, že tato kombinace poskytuje lepší a rychlejší efekt, než jsme očekávali,“ řekla pro Huffpost Diana Blitheová, vedoucí pobočky Národního institutu dětského zdraví a lidského rozvoje NIH.

Poptávka po nové formě mužské antikoncepce navíc roste. Nadnárodní studie z roku 2016 zjistila, že více než 50 % mužů by bylo ochotno vyzkoušet novou mužskou metodu antikoncepce.

Úskalí vasektomie

V současné době jsou možnosti pro muže omezené. Kromě používání kondomu či ne příliš spolehlivé metody přerušovaného sexu zbývá vasektomie, což je chirurgický zákrok, při němž jsou přeříznuty nebo zablokovány chámovody, což zabraňuje spermiím dostat se do ejakulátu.

Ačkoliv je vasektomie u mužů stále populárnější i proto, že se jedná o poměrně nekomplikovaný a rychlý zákrok, lékaři doporučují tuto formu antikoncepce zejména mužům, kteří chtějí trvalé řešení.

Vasektomii lze sice technicky zvrátit například díky takzvané anastomóze, kdy se oba konce přerušeného chámovodu znovu spojí, ale jde o časově i finančně náročnější chirurgický zákrok a nelze jej tedy provádět ambulantně. Úspěšnost je navíc 50-60 %.

Anketa

Uvítali byste novou formu antikoncepce pro muže?
Ano, forma gelu je mi sympatická
33 %
Ano, ale formou pilulek
14,5 %
Ne, stačí mi již dostupné formy antikoncepce
21,4 %
Ochranu nechávám na své ženě
3,2 %
Antikoncepci neřeším
27,9 %
Celkem hlasovalo 758 čtenářů.

Výběr článků

Načítám