Hlavní obsah

V těhotenství ji trápila bolest ruky. Až po porodu se ukázalo, že jde o rakovinu kostí

V pátém měsíci těhotenství začala Britku Jessicu Laneovou (31 let) trápit bolest paže a ramena. Tehdy to lékaři přičítali svalové bolesti způsobené růstem plodu v těle ženy. Když si ale pět týdnů po porodu zlomila ruku, ukázalo se, že se jedná o zákeřnou rakovinu kostí, tzv. osteosarkom. Aby si zachránila život, musela podstoupit amputaci ruky.

Foto: Bone Cancer Research Trust

Jessica Laneová se svým partnerem a synem

Článek

Když byla Jessica Laneová těsně za první polovinou těhotenství se svým synem Theem, začala při pohybu pociťovat zvláštní bolest v paži a rameni. Její praktický lékař ji tehdy ale uklidnil, že se zřejmě jedná o svalové bolesti, které se občas v těhotenství objevují a po porodu mizí.

Jenže když porodila syna, bolest nezmizela. Pět týdnů po porodu jí navíc během manipulace s dětskou autosedačkou v ruce křuplo a bolest byla o to intenzivnější. Přivolaný lékař ze záchranné služby ale nevěřil, že má ruku zlomenou, a místo dalšího vyšetření jí dal jen léky na bolest.

Když Laneovou ale ani po týdnu ruka nepřestala bolet, opět navštívila svého praktického lékaře, který ji konečně poslal na rentgen, jenž odhalil nejen zlomeninu paže, ale také velký třinácticentimetrový nádor kosti. Při dalším vyšetření se pak ukázalo, že se jedná o osteosarkom, který pokrýval již téměř celou pažní kost.

Je to jako chřipka, říká sedmnáctiletý Kuba, který bojuje s rakovinou v kosti

Zdraví

Lékaři jí nádor z ruky odstranili, kost nahradili umělou náhradou a následně podstoupila velmi silnou chemoterapii. Bohužel vyšetření po několika měsících ukázalo, že se v ruce objevily další nádory a že pro záchranu života bude muset podstoupit amputaci celé ruky.

Tehdy vůbec neváhala amputaci podstoupit. Víc než ze ztráty ruky totiž měla strach z toho, že její syn bude vyrůstat bez matky. Samotnou amputaci ruky pak už zvládla bez komplikací. Doteď ji jen občas potrápí fantomové bolesti (bolest amputované končetiny).

Stala se silnější ženou

„Ztratila jsem sice spoustu nezávislosti, ale stále přicházím na nové věci, jak vše zvládnout sama bez pomoci,“ svěřila se Daily Mailu Laneová.

Všechno, co v té době prožívala, ji udělalo silnější a odolnější ženou. „Uvědomila jsem si, jak je život vzácný,“ dodala.

Paradoxně jí svět onkologicky nemocných nebyl až tak vzdálen ani před vlastní nemocí, jelikož sama provozovala firmu, která vyrábí chemoterapeutické sady pro pacienty podstupující léčbu.

Dnes Jessica Laneová spolupracuje se společností Bone Cancer Research Trust a snaží se zvýšit povědomí o rakovině kostí ve společnosti.

Rakovina kostí a měkkých tkání

Jedná se o vzácné onemocnění, které se může vyvinout v jakékoliv kosti v těle, přičemž nejčastěji se tak děje v dlouhých kostech paže a nohou.

Mezi příznaky onemocnění patří bolest kostí, která se postupem času zhoršuje a nepřestává ani v noci. Přidat se přitom může i otok a zarudnutí v místě bolesti. Vlivem onemocnění přitom kosti slábnou a snadněji se lámou či způsobují problémy s pohyblivostí.

Bohužel lékaři často osteosarkom diagnostikují až poté, kdy dojde ke zlomenině kosti. Samotný průběh léčby přitom velmi závisí na tom, v jaké fázi je nádor odhalen.

Přijdou-li lékaři na osteosarkom včas, může postačit jen chirurgické odstranění nádoru a nahrazení části kosti umělou náhradou. Často je ale nutná amputace celé končetiny.

Když se chce, i na vozíku se dá dělat všechno, míní Lucie, která ochrnula před pěti lety

Zdraví

Cítím potřebu s někým sdílet život, říká Dita s tělesným postižením. Seznamování je ale velký boj

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám