Hlavní obsah

Úzkosti generace Z aneb Proč tak podléhá obavám z budoucnosti

Proč vnímá generace Z svou budoucnost jako nejistou? Jaké faktory přispívají k tomu, že se u ní objevuje úzkost z budoucnosti – a mnoho dalších? Je to snadné. Pokud je vám dvacet a nemáte vyhlídky ani na osamostatnění, ani na pořádnou práci, pak není divu, že dospívající propadají skepsi. A kladou si otázky, co s tím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Až dosud generace vždy věděly, že se ta následující bude mít lépe než předcházející. Což v současné době ani zdaleka neplatí. Nulové impulzy k zajištění lepší budoucnosti – což bylo vždy cílem lidstva – vedou k rozvoji úzkostí, které dospívající trápí.

Stejně tak se mohou dostavit úzkosti i tehdy, pokud člověk nemá odpověď na to, proč tady je a jaká bude jeho další cesta. Jestli vše bude takové, jak dosud znal, co si během životní cesty bude moci dovolit a splnit. Jak vysvětluje psycholožka Olga Plíčková: „Jde o fenomén, který se v generaci Z objevuje čím dál častěji. Respektive můj názor je, že se nyní dostal na povrch. Vnímám to celé jako příležitost náročné a pro někoho depresivní otázky vytáhnout na světlo a pokusit se na ně odpovědět.“

Existenciální úzkosti samozřejmě souvisí také s tím, co se děje ve světě. Jak se nás v globalizovaném světě dotýká to, co se děje na druhé polokouli? Nebo nedotýká? Klimatická krize, válka na Ukrajině, všechno to máme v přímém přenosu. Generace Z na internetu tráví větší množství času než kterákoli jiná, takže není divu, že si leckdo z nich položí otázku: „Má vůbec smysl tady být?“

Deprese a úzkosti jsou u českých dětí na vzestupu, svůj podíl na tom mají i technologie

Dítě a rodina

Vzhledem k tomu, že nikdo nemůže přesně říci, zda se úzkosti v takové míře vyskytovaly i v sedmdesátých letech či dříve, protože studie k tomuto tématu zkrátka neexistovaly, je snadné onálepkovat generaci Z jako tu, která se ze všeho hroutí. Jak odbornice dodává: „Nemáme data, se kterými bychom mohli porovnávat. Máme data za posledních 30 let a tam nějaký nárůst je. Tuším, že v letech 2006 a 2013. Pak už se studie liší. Problém je také v tom, že si všichni přejeme, a přejeme to svým dětem, aby mládí bylo bezstarostné. A najednou nám představu o bezstarostnosti generace Z nesplňuje: má starosti a ty si připouští. Což je zajímavé, protože se tím generaci Z vyčítá jak nezodpovědnost, tak přemíra zodpovědnosti. Faktem je, že každá generace má téma k řešení a ta současná řeší budoucnost.“

Objektivně žijeme v době, která je popisována jako globální krize. Například nám hrozí vyhynutí druhu a připraven čelit takovému strachu není nikdo z nás. Pak jsou tady ekonomické ukazatele, které dokazují, že generace Z je první, která nemá naději na to, být bohatší než jejich rodiče. Jenže. Měli ti, kteří jsou nyní označováni jako generace Z, možnost naučit se pracovat s množstvím negativních informací, které se na ně denně valí, a hlavně je zpracovat?

Proto není na škodu probrat své obavy s terapeutem. Jenže jak dodává odbornice, situace je v tomto ohledu stále tragická. Co se však změnilo, je to, že jsou k dispozici aplikace nebo organizace, které pomohou, např. Nevypusť duši, Opatruj se.

Co je generace Z?

Generace Z je společný název pro skupinu lidí narozených od poloviny 90. let 20. století do roku 2010. Generace Z je známá životem online a v rychlém tempu, spojeným s okamžitým sdílením myšlenek a poznatků na různá témata, pomocí různých médií a produktů. Výrazný rozdíl mezi generací Y a generací Z je ten, že členové předchozí generace pamatují život před vzestupem využívání masových technologií, zatímco následující generace se narodila až po něm.

Tím, že nemáme kde ventilovat své obavy, dochází k rozvoji úzkostí, kterým se dá předejít jen komplexní péčí o duševní zdraví. Připustit si, že existuje problém, který mě trápí, zjistit, jak je velký, a najít si odpovídající odbornou pomoc. Naučit se jinak myslet, jinak cítit, jinak se sebou zacházet může pomoci se z úzkostí dostat úplně nebo je alespoň eliminovat na takovou míru, aby nebránily v běžném životě.

(Ne)oprávněný strach o planetu

Móda a kosmetika

Pět velkých problémů, které v sexuálním životě trápí generaci Z

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám