Hlavní obsah

Tři šálky kávy či čaje denně významně snižují riziko cukrovky a onemocnění srdce

Máte rádi kávu nebo čaj? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Nová studie spojuje mírnou konzumaci kofeinu s nižším rizikem vzniku mnoha kardiometabolických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, mrtvice nebo ischemická choroba srdeční.

Foto: Profimedia.cz

Typický šálek kávy obsahuje asi 100 mg kofeinu.

Článek

Kardiometabolický syndrom (KMS) je soubor rizikových faktorů pro kardiovaskulární onemocnění na podkladě aterosklerózy a pro cukrovku 2. typu. Jedná se tedy o to, co v současnosti ohrožuje stále více lidí. Riziko tohoto syndromu přitom může až o polovinu snížit vypití tří šálků kávy či čaje. Alespoň to tvrdí vědecká studie zveřejněná v časopise Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Konzumace mírného množství kofeinu tak může být velmi přínosná v rámci prevence kardiometabolických onemocnění. Za mírné množství se přitom považuje 200-300 mg kofeinu denně. Přičemž nepatrně více účinný je kofein v kávě než v čaji.

Proč se tak děje, ovšem vědci zatím nedokážou přesně vysvětlit. Pravděpodobně je to dáno tím, že kofein reguluje hladiny specifických metabolitů – sloučenin produkovaných, když tělo rozkládá potravu a tekutiny – spojených s kardiometabolickými onemocněními, jako jsou například určité lipidy.

O prospěšném vlivu kofeinu na lidský organismus se vedou sáhodlouhé debaty už dlouhou dobu. „Zajímavým aspektem nové studie je to, že nyní vědci spojili nižší riziko kardiometabolických onemocnění s kofeinem obsaženým v nápojích, jako je káva nebo čaj,“ dodal Samuel Mathis, odborný asistent rodinného lékařství na University of Texas.

Která káva je zdravější, světle, nebo tmavě pražená?

Zdraví

Vědci pak tradičně připisují výhody kávy nikoli kofeinu, ale polyfenolům, což jsou sloučeniny přirozeně se vyskytující v ovoci, zelenině a luštěninách a mají protizánětlivé vlastnosti.

Kolik kávy je příliš mnoho?

Odborníci se shodují, že pokud konzumujete jeden až tři šálky kávy denně bez dalších vedlejších účinků, jako je reflux, bušení srdce nebo nespavost, můžete si kávu dopřávat ve větším množství dál.

Ovšem pozor, z pohledu zdravotních benefitů se hovoří především o černé kávě bez přidaného cukru, sladidel a mléka. Všechny uvedené přísady zvyšují kalorie v nápoji a mohou zvyšovat riziko kardiometabolických stavů.

Typický šálek kávy obsahuje asi 100 mg kofeinu, zatímco šálek espressa má kolem 63 mg. Je dobré si hlídat, abyste nevypili více jak 400 mg kofeinu denně.

„Spoustu lidí konzumuje příliš mnoho kofeinu, což může způsobit podrážděnost, potíže se spánkem a abstinenční příznaky, pokud si svou dávku kofeinu příliš dlouho nedoplní,“ varují pro Health odborníci.

Výzkum také ukázal, že denní konzumace více než 400 miligramů kofeinu může časem zvýšit srdeční frekvenci a krevní tlak a některé studie naznačují souvislost mezi vyšším příjmem kofeinu a vyšším rizikem demence a mrtvice.

Kofein není tím, co vám udrží zdraví ve formě, shodují se odborníci. Ke střídmé konzumaci je třeba přistupovat zodpovědně a doplnit příjem kofeinu o pravidelné cvičení, kvalitní spánek, vyhnout se alkoholu a nikotinu, snažit se o udržování zdravé hmotnosti. Což je pro organismus přínosnější než pocit, že jedno espresso denně nás udrží ve formě po dlouhé roky.

Pití kávy může při nachlazení zhoršit jeho průběh

Zdraví

Co je dobré udělat, než vypijete svůj ranní šálek kávy

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám