Hlavní obsah

Trápí vás zácpa, bolestivý sex či úniky moči? Pak zatím může stát prolaps pánevních orgánů

Prolaps pánevního dna může v průběhu života potrápit 40 % žen. Dochází k němu v okamžiku, kdy je pánevní svalstvo, které podporuje dělohu, močový měchýř a konečník oslabeno, což způsobí, že tyto orgány poklesnou ze své normální polohy a začnou tlačit na pochvu. Zatímco některé ženy mohou v ten moment pociťovat, jako by jim do pochvy spadl míček, u jiných se může objevit zácpa, nepohodlí během milování či problémy s únikem moči.

Foto: Profimedia.cz

Prolaps pánevního dna může v průběhu života potrápit 40 % žen

Článek

Riziko prolapsu pánevního dna stoupá s věkem, nejčastěji se tak děje mezi 60-69 rokem věku. Ovšem může se tak stát i v období po těhotenství a porodu, během menopauzy, při obezitě či chronickém kašli. Některé ženy jsou v tomto směru zatížené i po genetické stránce. Podle výzkumu zveřejněného v časopise Frontiers in Public Health se prolaps pánevních orgánů může v určité fázi života týkat až 40 % žen.

Lékaři rozlišují čtyři typy prolapsu pánevních orgánů

Prolaps dělohy: častý u žen po porodu, kdy děloha sestoupí do vaginálního kanálu

Cystokéla: nazývaná také jako přední prolaps, kdy močový měchýř klesne a tlačí na pochvu

Rektokéla: nazývaná také jako zadní prolaps, když dojde k vyklenutí konečníku do zadní stěny pochvy

Enterokéla: neboli prolaps tenkého střeva - když tenké střevo tlačí na horní vaginální stěnu.

Jak se prolaps pánevních orgánů projevuje?

Některé ženy začnou pociťovat, jako by jim do pochvy spadl míček, jiné ten pocit popisují jako příliš nízko vložený menstruační tampon. Nejedná se tedy přímo o bolest, ale spíše tlak, který se zhoršuje v průběhu dne nebo při určitých pohybech, jako je dřep, ohýbání se nebo zvedání něčeho těžkého. U některých žen může ale také docházet ke křečím připomínajícím první dny menstruace.

Myslela, že má zánět, ale byla to rakovina dělohy. Nepodceňujte prevenci, apeluje mladá žena

Zdraví

Další příznaky se obvykle odvíjejí od toho, o jaký konkrétní druh prolapsu jde. Například u prolapsu dělohy se může objevit i častější nucení na močení či bolestivý pohlavní styk.

U rektokély se mohou objevit problémy s vyprázdněním střev, a to jak zácpou, tak přehnanou peristaltikou až únikem stolice. Někdy se může objevit i bolest konečníku, bolestivý sex, krvácení z pochvy či pocit plnosti pochvy.

Cystokéla se může projevit častými úniky moči či častým nucením na močení. Vzhledem k tomu, že může docházet k častým obtížím s vyprazdňováním moči, mohou se objevit i častější infekce močového měchýře.

U enterokély se nemusí objevit téměř žádné příznaky. Děje se tak až ve velmi pokročilých případech, kdy dochází k pocitům tlaku v podbřišku, k bolesti dolní části zad, které se zlepší v okamžiku, když si lehnete, či k bolestivému sexu.

Co pomáhá v léčbě tohoto problému?

1. Posílení pánevních svalů Kegelovými cviky

Kegelovy cviky se zaměřují na posilování svalů pánevního dna, což pomáhá zlepšit podporu orgánů. Výzkumy ukazují, že tyto cviky mohou také zlepšit příznaky prolapsu pánevních orgánů.

Jak na tyto cviky?

  • Nejprve je dobré si uvědomit, o jaké nám jde svaly. To zjistíte tak, že během močení se budete snažit zastavit tok moči. To umožňují právě svaly pánevního dna.
  • Sedněte si, stůjte nebo si lehněte do pohodlné polohy a snažte se stahovat tyto svaly. Vždy po dobu 3 vteřin a další 3 vteřiny mějte svaly uvolněné. Měly byste cítit kontrakci, která táhne pochvu a konečník nahoru a zpět.
  • Zaměřte se i na dýchání. Při uvolnění se nadechněte a při stlačení vydechněte.
  • Cvičení opakujte. Ideálně každý den třikrát po 10 opakováních.

Zacvičit si můžete i další cviky na posílení pánevních svalů, viz. video.

Cviky na posílení pánevního dna Video: Novinky

2. Venušiny kuličky

Tato erotická pomůcka neslouží jen k sexuálnímu potěšení. Pomáhá i k posilování svalů pánevního dna. K tomu dochází tak, že menší kuličky uvnitř větší kuličky se při pohybu rozhoupou, a díky tomu dochází k vibracím, které stimulují poševní stěnu. Tím, že se tyto kuličky podvědomě snažíte udržet uvnitř pochvy, posilujete i právě tyto svaly. Odborníci je proto doporučují využívat nejen k hrátkám, ale kdykoliv během dne a to včetně sportu.

3. Laser

Tkáně v pochvě a podslizniční vazivo lze zaktivovat i pomocí laserové terapie. „Jde o intenzivní prohřívání těchto tkání s efektem neokolageneze – novotvorby kolagenních vláken zajišťujících vyšší pevnost a tím i stabilitu pánevního dna,“ vysvětluje gynekoložka Kamila Nouzová z Laserového centra Anděl.

4. Křeslo BTL Emsela - využívá technologii vysokovýkonného fokusovaného elektromagnetického pole (HIFEM) ke stimulaci hlubokých svalů pánevního dna a obnovení neuromuskulární kontroly.

„Během jediné terapie dochází k tisícům supramaximálních kontrakcí svalů pánevního dna, stimulace vede ke znovunabytí kontroly nad svaly pánevního dna a lepšímu ovládání močového měchýře. Ošetření trvá 30 minut dvakrát týdně. Průměrně je třeba absolvovat šest sezení,“ vysvětlují odborníci z Laser Plastic.

5. Chirurgická léčba

Některým ženám lékaři mohou doporučit chirurgické řešení.

Může se jednat o tzv. kolpokleizu, při které dochází k zúžení či uzavření vaginy, aby poskytla podporu orgánů. Přestože se jedná o velmi účinné řešení, nelze opomenout fakt, že není vhodné pro ženy, které chtějí mít i nadále pohlavní styk.

Další možností je některý ze zákroků rekonstrukční chirurgie. Většinou se jedná o miniinvazivní zákrok, provedený buď vaginálně, či laparoskopií.

Každoroční prohlídku u gynekologa se nevyplácí podceňovat

Zdraví

Lékaře zoufale prosila o pomoc kvůli bolestem pánve, pomoci se jí dostalo až po dvou letech

Zdraví

Výběr článků

Načítám