Hlavní obsah

Toužíte-li dožít se vyššího věku, zařaďte do jídelníčku více tučných ryb

S přibývajícím věkem se mění potřeby našeho těla, a proto je důležité přizpůsobit stravu, tak aby podporovala zdraví a vitalitu. Jednou z potravin, kterou byste měli zařadit do svého jídelníčku častěji, je losos.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od chvíle, kdy se narodíme, se naše těla a nutriční potřeby mění. Zatímco ve dvaceti nám po několika skleničkách stačilo i jen pár hodin spánku, abychom vstali do práce, ve třiceti se už míra tolerance alkoholu snižuje a potřeba spánku naopak zvyšuje.

„Některé potraviny nám mohou hladinu energie srovnat nebo ji alespoň zlepšit,“ říká pro Huffingtonpost Kimberly Gomerová, registrovaná dietoložka a bývalá ředitelka výživy v Pritikin Longevity Center.

Jídlo může navíc hrát klíčovou roli, i co se prevence nemocí týče. „Hlavním faktorem všech nemocí, ať už jde o srdeční choroby, rakovinu, cukrovku, obezitu, nebo demenci, může být zánět,“ řekla.

Konzumace protizánětlivé stravy spolu s vyloučením zánětlivých potravin je proto klíčem k udržení fyzického a duševního zdraví v průběhu stárnutí.

Tučné ryby plné omega-3 mastných kyselin

Odborníci se shodují na tom, že pokud hledáte potraviny, které mohou zlepšit váš zdravotní stav a dodat více energie, měli byste se zaměřit na kvalitní tučné bílkoviny. Konkrétním příkladem je pak losos.

„Tučné ryby, jako je losos, jsou bohaté na EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), což jsou omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem,“ vysvětlil doktor Kevin Cooke, který se specializuje na medicínu dlouhověkosti a výkon mozku.

„Starší dospělí by se měli snažit zařadit lososa do svého jídelníčku alespoň dvakrát týdně, aby zvýšili příjem omega-3, které podporují zdraví mozku a snižují zánět.“

„Bílkoviny potřebujeme také pro udržení a sílu svalů, protože s věkem o tyto tkáně přicházíme, zejména pokud je aktivně nepoužíváme,“ říká Gomerová.

„Všechny naše buňky, včetně těch mozkových, navíc potřebují ke svému fungování zdravé tuky. Když je svému tělu neposkytneme, mohou nastat fyzické i kognitivní obtíže,“ říká Edwina Clarková a dodává, že pokud vám nechutná losos, můžete jej nahradit dalšími vysoce kvalitními bílkovinami, jako je například drůbež bez kůže, vejce nebo tofu. To je obzvláště důležité pro osoby starší 65 let.

„Studie naznačují, že optimální příjem bílkovin pro starší dospělé je 1-1,2 gramu na kilogram tělesné hmotnosti, což je více než obecné doporučení pro dospělé 0,8 gramu denně, “ dodala.

Potraviny, které zatočí s břišním tukem

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám