Hlavní obsah

Tichý zabiják. Vysoký tlak mnoho lidí neřeší, přitom může vést k poškození mozku, ledvin i k infarktu

Při pravidelné lékařské prohlídce nám lékař většinou měří takové dvě běžné věci – tlak a cholesterol. Protože ani jedna věc nebolí, máme tendenci je neřešit. Avšak nedostatečná kontrola a léčba krevního tlaku může u mladých pacientů vést ke změnám na orgánech, jako je třeba mozek. O tom, jakou paseku nám neléčený krevní tlak a cholesterol mohou v těle udělat, přišla do podcastu Neklepat pohovořit lékařka Eva Tůmová z Centra preventivní kardiologie, 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Neklepat: Eva TůmováVideo: Novinky

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Co způsobuje vysoký krevní tlak? (5:06)
  • Proč se říká vysokému krevnímu tlaku tichý zabiják? (7:01)
  • Co je to cholesterol? (15:55)
  • Jak snížit cholesterol a ještě si prodloužit život? (18:40)

Často slýcháme, že bychom neměli mít vysoký krevní tlak, ale možná málokdo ví, co hodnota krevního tlaku vlastně znamená. Krevní tlak vyjadřuje sílu, kterou protékající krev tlačí na stěnu tepen. Čím více krve srdce pumpuje a čím jsou tepny užší a nepoddajnější, tím vyšší je krevní tlak. Hodnota krevního tlaku se udává v milimetrech rtuti.

Existují dva typy krevního tlaku, které měříme. Systolický krevní tlak, tedy první číslo, udává tlak v tepnách, když je krev vypuzována ze srdce při srdečním stahu. Diastolický krevní tlak, druhé číslo, udává tlak v tepnách mezi jednotlivými tlukoty, když srdce odpočívá a plní se komory.

„Každý z nás by měl znát svůj krevní tlak. Je velmi důležitý pro budoucí rozvoj našich chorob srdce, cév, ledvin. Strašně zrádné je, že vysoký krevní tlak většina lidí vůbec nepozná. Určitě byste měli zbystřit, pokud vám lékař opakovaně řekne, že máte vyšší tlak,“ řekla v úvodu podcastu doktorka Eva Tůmová.

Lidí s Alzheimerovou chorobou a demencí bude přibývat. Nadějí jsou nové způsoby léčby

Zdraví

Udává se, že hodnota do 130 na 80 milimetrů rtuti je normální hodnotou u dospělého člověka. Za vysoký krevní tlak, tedy hypertenzi, se považují opakovaně naměřené hodnoty nad 140/90 mm Hg.

Tichý zabiják

Nízký tlak není zdaleka tak nebezpečný jako ten vysoký. Zrádnost vysokého tlaku spočívá v tom, že ani nemusíme vědět o tom, že ho máme. Příčin vysokého tlaku může být několik. Při esenciální hypertenzi příčina vysokého tlaku není známá, roli ale hraje genetika i faktory jako životní prostředí, obezita, stres a životní styl.

„Genetika hraje obrovskou roli i u tzv. sekundární hypertenze, která je vyvolaná jiným onemocněním. Člověk může mít endokrinologické onemocnění nebo onemocnění tepny, která vede k ledvině,“ vysvětluje Tůmová.

Foto: Novinky

Lékařka Eva Tůmová z Centra preventivní kardiologie, 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze

Mnoho lidí ale vysoký tlak neřeší, přitom jím trpí až polovina Čechů a Češek do pětačtyřiceti let. „Je to tichý zabiják. Nebolí to, ale je to veliký průšvih do budoucna. Ve chvíli, kdy je člověk mladší 35 let, tak víme, že pokud nemá léčený vysoký krevní tlak, tak mu hrozí výrazně vyšší pravděpodobnost, že bude mít poškození mozku, ledvin, kardiovaskulárního systému, až třeba dvojnásobně ve srovnání s jinak zdravým stejně starým člověkem,“ upozorňuje lékařka.

Lidé, kteří vysoký krevní tlak neléčí, mají také výrazně vyšší pravděpodobnost vzniku Alzheimerovy choroby, demence nebo infarktu.

Veřejnost je důležité informovat

Projekt Srdce v hlavě vznikl, aby informoval veřejnost, a především pacienty o rizicích kardiovaskulárních onemocnění, prevenci a o léčbě.

K selhání střev může dojít u zdravého člověka. Naděje na lepší život je v mobilních pumpách i novém léku

Zdraví

„Je to nadace, která byla stvořena právě pro to, abychom pacienty edukovali. Aby se pacient mohl podívat na to, jaká jsou rizika, když mají vysoký tlak, cholesterol, jaké orgány mohou být poškozené,“ doplňuje Tůmová s tím, že Česko patří mezi země s vysokým rizikem kardiovaskulárních chorob. Ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi jsme dokonce třetí nejhorší.

Více o tom, jak se dá vysoký krevní tlak léčit, co je to cholesterol a jaká rizika nám hrozí, pokud máme v těle jeho nadbytečné množství, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám