Článek
Výhody středomořské stravy jsou obecně známé již dlouho. Tento druh stravování působí pozitivně na snížení rizika srdečního infarktu, mrtvice a dalších stavů.
Nyní se však ukázalo, že konzumace jídel bohatých na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a olivový olej způsobuje, že lidé pociťují méně úzkosti a stresu.
Studie porovnávala dodržování tohoto režimu s tradiční západní stravou s vysokým obsahem nekvalitních zpracovaných potravin a sladkých pochutin.
Méně trápení
Výzkumu se zúčastnilo 1591 osob a výsledky ukázaly, že ti, kteří jedli více potravin, jež spadají do konceptu středomořské stravy, vykazovali nižší úrovně vnímaného stresu a duševního trápení.
„Naopak západní stravovací návyky, které často zahrnují rychlé občerstvení a potraviny s vysokým glykemickým indexem, byly spojeny s vyšší úrovní stresu a s úzkostmi,“ uvedla Lina Begdacheová z Binghamtonské univerzity v New Yorku pro Daily Mail.
Dále sdělila, že její zjištění naznačují, že lidé mohou snížit svou hladinu stresu pomocí dodržování středomořské stravy. „Zatímco v minulosti byla středomořská dieta známá zejména svými přínosy pro fyzické zdraví, nyní můžeme vidět souvislost i s psychickým zdravím,“ vysvětlila.
Profesorka Begdacheová uvedla, že výsledky publikované v lékařském časopise Nutrition and Health „zacelují mezeru“ v literatuře, protože většina studií o stravě a stresu se dosud zaměřovala na to, jak stres ovlivňuje výběr a kvalitu stravy.