Hlavní obsah

Středomořská strava dokáže zmírnit úzkost a stres

Aktualizováno

V dnešním hektickém světě plném každodenních stresových situací a tlaku na výkon stále více lidí hledá přírodní a udržitelné cesty ke zlepšení svého duševního zdraví. Jedním z takových řešení, které se ukazuje jako účinné, je středomořská strava.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výhody středomořské stravy jsou obecně známé již dlouho. Tento druh stravování působí pozitivně na snížení rizika srdečního infarktu, mrtvice a dalších stavů.

Nyní se však ukázalo, že konzumace jídel bohatých na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a olivový olej způsobuje, že lidé pociťují méně úzkosti a stresu.

Studie porovnávala dodržování tohoto režimu s tradiční západní stravou s vysokým obsahem nekvalitních zpracovaných potravin a sladkých pochutin.

Méně trápení

Výzkumu se zúčastnilo 1591 osob a výsledky ukázaly, že ti, kteří jedli více potravin, jež spadají do konceptu středomořské stravy, vykazovali nižší úrovně vnímaného stresu a duševního trápení.

„Naopak západní stravovací návyky, které často zahrnují rychlé občerstvení a potraviny s vysokým glykemickým indexem, byly spojeny s vyšší úrovní stresu a s úzkostmi,“ uvedla Lina Begdacheová z Binghamtonské univerzity v New Yorku pro Daily Mail.

Dále sdělila, že její zjištění naznačují, že lidé mohou snížit svou hladinu stresu pomocí dodržování středomořské stravy. „Zatímco v minulosti byla středomořská dieta známá zejména svými přínosy pro fyzické zdraví, nyní můžeme vidět souvislost i s psychickým zdravím,“ vysvětlila.

Profesorka Begdacheová uvedla, že výsledky publikované v lékařském časopise Nutrition and Health „zacelují mezeru“ v literatuře, protože většina studií o stravě a stresu se dosud zaměřovala na to, jak stres ovlivňuje výběr a kvalitu stravy.

Středomořský životní styl jako klíč k delšímu životu

Zdraví

Středomořská strava může snížit riziko demence téměř o čtvrtinu

Zdraví

Výběr článků

Načítám