Hlavní obsah

Srdeční arytmie a fibrilace síní lékaři v Ostravě sledují pomocí hrudního pásu a aplikace v telefonu

Ostrava

Do vývoje a využívání aplikace, která s pomocí umělé inteligence sleduje a hodnotí srdeční aktivitu pacientů, se pustili kardiologové z Fakultní nemocnice Ostrava. Díky aplikaci Kardi Ai zaznamenávají nebezpečné arytmie častěji než s dosud využívanou metodou holterů.

Foto: FNO

Aplikaci Kardi Ai, která sleduje srdeční činnost, lze běžně stáhnout.

Článek

Pomocí aplikace monitorují lékaři kardiovaskulárního oddělení interní a kardiologické kliniky pacienty v nemocničním i ambulantním prostředí. „Technologie Kardi Ai zaznamenává pomocí hrudního pásu jednosvodové EKG, které je uloženo na cloudové úložiště a hodnoceno umělou inteligencí. Ta primárně zaznamenává nepravidelnosti srdeční akce. Vše je spojeno s mobilní aplikací, která propojuje pacienta i konkrétního lékaře. Zprávy jim chodí v reálném čase,“ vysvětlil kardiolog Jiří Plášek, který společně se svým týmem aplikaci vyvíjel.

Foto: FNO

kardiolog FNO Jiří Plášek

Výhodou systému je podle něj stabilní kontakt hrudního pásu na rozdíl od odlepování klasických elektrod EKG holterů a externích smyčkových záznamníků. „A hlavně okamžité vyhodnocení EKG umělou inteligencí. Pacient i lékař dostanou informaci do pěti minut od zachycení epizody arytmie,“ poukázal s tím, že do budoucna je cílem sejmout tíhu hodnocení dlouhodobých záznamů z beder lékařů a nechat je hodnotit umělou inteligencí.

Aplikace, kterou lze stáhnout do chytrého telefonu a s přístrojem spárovat pomocí QR kódu, je při odhalování srdečních arytmií úspěšnější než standardní EKG holter. Například u fibrilace síní zachytí zhruba o 20 procent, u arytmií až 23 procent případů více než tradiční metody. To snižuje rizika spojená s kardiovaskulárními onemocněními, srdeční nepravidelnosti se totiž objevují nahodile a standardní metody je nemusí včas odhalit. Právě kvůli rychlejšímu odhalení problémů a úspoře času lékařů fakultní nemocnice k využívání umělé inteligence sáhla.

V Brně zaměstnali umělou inteligenci. Dětská nemocnice má digitální sestru

AI

Technologii vyvíjel tým ostravských kardiologů. Aplikaci, která před pár dny získala českého digitálního Oscara v kategorii Nejlepší digitální inovace budoucnosti, dosud lékaři kardiovaskulárního oddělení použili u 40 pacientů. „Zatím nadále platí, že nález musí potvrdit standardní metody, ale budeme zahajovat klinické studie, které do budoucna umožní plné využití aplikace v medicínské praxi,“ nastínil Plášek a dodal, že v Česku aplikaci využívá řada soukromých specialistů a Fakultní nemocnice Olomouc.

Senioři překvapili

Pokud něco kardiologa překvapilo, pak to bylo přijetí novinky mezi pacienty. „Když si uvědomíte, že děláme často se staršími pacienty, kteří ne vždy ovládají plně mobilní aplikace nebo ne vždy mají vůbec smartphone a rodina jim ho kvůli aplikaci musela zakoupit, tak mě překvapilo, že pacienti si s tím velice dobře poradili. To nás ujistilo v tom, že jdeme správným směrem,“ popsal lékař.

Do budoucna má celý systém včetně hrudního pásu pomáhat hlavně v ambulantní sféře. Prospěšný ale bude i v nemocnicích. Už nyní by jej chtěl Plášek rozšířit i na další oddělení. „Nejen na kardiologii jsou pacienti se srdečními arytmiemi. Velmi zajímavou a důležitou skupinou jsou neurologická oddělení, kde leží pacienti po cévních mozkových příhodách, kdy často není zřejmá jejich příčina. U těchto pacientů by systém mohl pomoci k ozřejmění příčiny té cévní mozkové příhody a tím nastavení správné léčby,“ uzavřel kardiolog.

Nový způsob zavádění kardiostimulátoru snižuje riziko selhání srdce

Zdraví

Fibrilace síní často probíhá skrytě, hrozba mozkové mrtvice je pak větší

Zdraví

Výběr článků

Načítám