Hlavní obsah

Snímek z rentgenu odhalil nádor velikosti pomeranče. Muže zachránila rychlá léčba

Velkou únavu, i dvanáctihodinový spánek a později kašlání třicetiletý Robin Hošek z Benešova u Prahy zprvu považoval na následky covidu. Jenže pak ho stále silnější kašel začal výrazně omezovat.

Foto: Archiv Robina Hoška

Robin čelil vysoce agresivnímu karcinomu pravé plíce ve třetím stadiu.

Článek

„Při posledním fotbalovém zápase jsem kašlal co třicet vteřin, po každém sprintu jsem se musel opřít o kolena, jak mě všechno bolelo,“ vzpomínal na moment před třemi lety, kdy si uvědomil, že bude muset navštívit lékaře.

Praktik předepsal antibiotika. Nepomohla. Kašel nabyl na intenzitě, objevila se krev. Mladý muž proto zamířil na plicní oddělení do benešovské nemocnice. „Snímek z rentgenu vypadal, jako kdybych vdechnul předmět o velikosti pomeranče,“ vzpomínal.

Lékaři ho týž den poslali do Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, kde absolvoval bronchoskopii, kdy mu odebrali z plíce vzorek nádoru. Následovalo CT vyšetření celého těla, aby se vyloučily metastázy.

Nová léčba umí zničit nádor plic

Zdraví

Výsledky histologie ukázaly, že Robin ve svých 27 letech čelí vysoce agresivnímu karcinomu pravé plíce ve třetím stadiu. To znamená, že se nádor stihl rozšířit do okolních struktur. Šanci na vyléčení mu lékaři dávali jen velmi malou.

„Dva dny potom, co přišly výsledky, jsem už seděl na chemoterapii. Ta rychlost byla neuvěřitelná. Mezi návštěvou plicního a začátkem léčby uběhlo pouhých 16 dní,“ líčil. Robinova léčba trvala pět měsíců, absolvoval čtyři cykly chemoterapií a radioterapii. Aktuálně je více než dva roky v remisi, chodí na pravidelné kontroly a jeho život se vrátil do běžných kolejí.

Uzdravení bere jako obrovský zázrak. „Ze začátku jsem vůbec nepočítal s tím, že bych se mohl uzdravit,“ přiznal Robin, softwarový vývojář, který v životě nevykouřil jedinou cigaretu. „Lékaři mi řekli, že se u mladých lidí buňky občas takhle zblázní. Proto si myslím, že je důležité nepodceňovat příznaky ani u naší generace,“ konstatoval.

Foto: Archiv Robina Hoška

Robin rád vyráží na túry do hor.

Léčbu dokončil v březnu 2022 a téhož roku o prázdninách už vyrazil na túru do Tater. V září pak přešel Madeiru s těžkým batohem. „Letos jsem byl v Pyrenejích, na čtyřtisícovce v Keni i pětitisícovém Araratu v Turecku,“ prozradil Robin, jenž náročné túry v horách podniká také proto, aby si potvrdil, že už jej nemoc nijak nelimituje. Také se snaží šířit osvětu a pomáhat pacientům s rakovinou plic prostřednictvím spolku Moje plíce.

Včasná léčba pomůže

Včasná léčba přináší nemocným velké naděje na uzdravení. Podle expertů na plíce by měla začít nejpozději do 42 dnů od první návštěvy lékaře. Realita ale taková vždy není. Když nemocní zjistí, že jim v plicích bují nádor, bývají často bezradní a v šoku. V informacích a zdravotním systému tápou, což cestu k léčbě prodlužuje. Lépe se zorientovat jim pomůže nový průvodce s názvem Cesta pacienta s karcinomem plic. Nemocní se z něj dozvědí o projevech nemoci, na koho se při potížích obrátit a jaká vyšetření a kde absolvovat.

„Když nemocným sdělíme, že mají v plicích nádor, jsou v šoku a netuší, co se s nimi bude dít. Proto vznikl přehledný průvodce, díky kterému se pacienti v jednotlivých krocích léčby lépe zorientují,“ konstatoval předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti a přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Vladimír Koblížek.

Materiál vytvořil ve spolupráci s plicními lékaři spolek Hlas onkologických pacientů (HOP). Ten koncem loňska zjišťoval, zda se pacienti dostávají k diagnostice rakoviny a následné léčbě včas. „Vyplynulo z něj, že pacienti zdravotním systémem prochází plynule a rychle v případě, že je praktický lékař nebo někdo jiný nasměruje ke konkrétnímu specialistovi. Problémy nastanou, když si nemocní hledají odborníka sami. Průměrně musí obvolat čtyři pracoviště, než je někde objednají. Jsou kvůli tomu ve stresu, a o to hůř se pak v informacích orientují,“ konstatovala předsedkyně Výboru HOP Petra Adámková.

V České republice každý rok onemocní rakovinou plic přibližně 6 600 lidí a téměř 5 400 na ni zemře. Jejím prvním příznakem bývá úporný kašel, který navzdory léčbě neustupuje. Nemocní mívají potíže s dýcháním, hubnou a jsou unavení. Ohrožení jsou zejména současní nebo bývalí kuřáci ve věku 55–74 let. „Pokud lidé mají uvedené obtíže, měli by co nejdřív navštívit praktického lékaře. Ten je při podezření na nádor plic odešle na podrobnější vyšetření k pneumologovi. Správný typ léčby ale vybírají až lékaři v komplexních onkologických centrech,“ dodal Koblížek.

HOP připravuje cesty pacienta pro stále víc nemocí. Návody doposud kromě karcinomu plic zpracoval například i pro pacienty s rakovinou děložního hrdla, prostaty, prsu, varlat, vaječníků nebo s karcinomem střev a konečníku.

Rychlejší a účinnější léčba závažných chorob? Výzkumníci vylepšují funkce proléčiv

Věda a školy

Výběr článků

Načítám