Hlavní obsah

Smrt známého hudebníka namířila reflektory na nebezpečnou růžovou drogu

Vzhledem i vůní připomíná oblíbený rozpustný nápoj Vitacit, avšak konzumace tohoto růžového prášku může být smrtelná. Nový druh nebezpečné drogy obsahuje kombinaci stimulantů a tlumících látek. Toxikologická zpráva odhalila, že bývalý zpěvák skupiny One Direction Liam Payne měl při pádu z hotelového balkonu v argentinském hlavním městě Buenos Aires v těle více drog, včetně růžového kokainu.

Foto: ČTK

Růžový kokain je populární party drogou. Je přitom vysoce nebezpečný.

Článek

Zmíněná droga se poprvé objevila v kolumbijských ulicích přibližně v roce 2010 a od té doby se její užívání rozšířilo po latinskoamerické klubové scéně. Oblibu si získala i ve Spojených státech a Evropě, především ve Španělsku, ale i v jihovýchodní Asii.

Místo kokainu jahody

Rekreační droga navzdory svému názvu nemusí přitom vůbec obsahovat kokain a svou barvu získává z potravinářského barviva, někdy se dokonce přidává i jahodová příchuť, takže prášek voní po jahodách. Podle studie zveřejněné v loňském roce v časopise American Journal of Drug and Alcohol Abuse jde obvykle o směs ketaminu a dalších návykových látek, jako je metamfetamin, MDMA (nazývaný také molly nebo extáze), opioidy nebo nové psychoaktivní látky.

Liam Payne zveřejnil ve dnech před smrtí videa z Argentiny. V hotelu se choval nevyzpytatelně

Hudba

Drogový koktejl může obsahovat i benzodiazepiny, crack i kofein, velmi zřídka pak psychedelickou drogu 2C-B neboli tusi. Paradoxně jde o jedno z pouličních označení růžového kokainu, který se zpravidla užívá ve formě tablet nebo se šňupe jako prášek. Mezi další patří tusibi, tuci nebo tucibi, eros či venus. Někdy se však vyskytuje i v podobě tekutých dávek s názvy happy water a k-powdered milk. Považuje se za taneční drogu.

„Uživatelé růžového kokainu uvádějí euforické i psychedelické zážitky, včetně změněného smyslového vnímání a výkyvů nálad,“ popisuje účinky Britské centrum pro léčbu závislostí na svém webu.

Nevyzpytatelný koktejl

Hlavní složkou drogy je anestetikum ketamin. Jaké další látky a v jakém poměru se ve směsi budou vyskytovat, závisí na konkrétní dávce. Odborníci varují, že se může diametrálně lišit, i když pochází stále od stejného zdroje. Konzumenti se tak vystavují riziku, že se po požití dostanou do stavu, který je může vážně ohrozit. Každé tělo totiž reaguje na dané látky jinak.

„Myslím, že nejnebezpečnějším aspektem je to, že obvykle vidíte stimulanty, což může být metamfetamin nebo kokain, smíchané s dalšími látkami, jako je ketamin, které jsou sedativní, což znamená, že mají na tělo opačný účinek,“ řekla NBC News Bridget Brennanová, prokurátorka specializující se na protidrogovou problematiku v New Yorku.

„Pokud máte drogu, která říká vašemu srdci, aby se zrychlilo, a jinou, která mu říká, aby se zpomalilo, je to problém.“

Jedná se o drogu, kterou se lze snadno předávkovat. Dlouhodobé užívání může také způsobit infarkt, vysoký krevní tlak, zvýšené riziko mrtvice, stejně jako změny chování, závislost, přetrvávající úzkost, deprese a psychózy. Při ovlivnění drogou pak dochází k fyzickým a sexuálním útokům a traumatickým zraněním.

A to se pravděpodobně stalo osudným i talentovanému zpěvákovi. Krátce před Payneovou smrtí zavolala recepční hotelu na tísňovou linku 911, aby oznámila, že rozrušený host, který byl intoxikován alkoholem a drogami, „rozbíjí celý pokoj“. Podle zvukového záznamu, který z místních médií získala televize Telemundo, volající o něm uvedla: „Je v pokoji, který má balkon, a trochu se bojíme, že by mohl udělat něco životu nebezpečného.“

Matthew Perry zemřel po požití ketaminu

Kultura

Drogy, nebo léky? Psychedelika stále vzbuzují naděje i obavy

Zdraví
Související témata:
Ketamin

Související články

Musk přiznal užívání ketaminu

Šéf Tesly Elon Musk přiznal, že užívá ketamin, který se běžně používá jako anestetikum. Muskovi podle jeho slov pomáhá zvládat deprese. Má jej na lékařský...

Výběr článků

Načítám