Hlavní obsah

Sezení s psychologem do týdne? Díky online terapii je to možné

Dnes už víme, že naše psychika je ve spojení s naším fyzičnem strašně důležitá. Není tajemstvím, že v Česku máme nedostatek odborníků pečující o naše duševní zdraví. Když už se někdo rozhodne své potíže řešit, naráží na problém dostupnosti, ať už se jedná o psychologa nebo psychiatra. O řešení tohoto problému v podobě online psychoterapie přišel do podcastu Neklepat pohovořit Lukáš Krčil, spoluzakladatel online psychoterapeutické platformy Hedepy.

Spoluzakladatel online psychoterapeutické platformy Hedepy Lukáš KrčilVideo: Novinky

Článek

Témata dnešního dílu:

  •  Jak správně vybrat terapeuta? (5:45)
  •  Jak je možné setkat se online s psychiatrem? (9:55)
  • Jak je to s terapií pro děti? (14:10)
  • Jak je možné, že je online terapie srovnatelná s offline terapií? (21:34 )
  • Kolik peněz vás bude terapie stát? (23:55)

„Hedepy je platforma, kde se můžete setkat s terapeutem, který vám sedne. My jsme začali před čtyřmi lety a dneska je na platformě přibližně 600 terapeutů, kteří mají různý terapeutický styl, jsou různě staří a mají odlišné zaměření a vy, pokud máte duševní obtíž, tak se můžete na tu platformu podívat a najít si terapeuta podle toho, jak vám sedne, podle videa a podle toho, kdy máte čas,“ říká v úvodu podcastu Lukáš Krčil.

S výběrem terapeuta pomáhá algoritmus

Klient si může zvolit den a čas, kdy by mu sezení s terapeutem vyhovovalo. „Je to dané tím, že se říká, že terapeuti nemají čas, ale ve skutečnosti jsou to terapeuti, kteří třeba bydlí v blízkosti vašeho bydliště, kde se nacházíte. Ale představte si, že byste se zítra mohli setkat s velmi dobrým, zkušeným a kvalitním terapeutem, který bydlí v Jeseníkách. Pro něj by to bylo dobré, protože v Jeseníkách není tolik klientů, a pro vás zase proto, že může už zítra,“ vysvětluje Krčil.

Foto: Novinky

Spoluzakladatel online psychoterapeutické platformy Hedepy Lukáš Krčil

Kromě časové dostupnosti je ale neméně důležitý výběr terapeuta, se kterým si musíte sednout i po lidské stránce. Platforma k tomu využívá dotazník a párovací algoritmus. Zeptá se vás na to, jaký přístup od terapeuta očekáváte a podle toho vám nabídne terapeuty s co nejbližším terapeutickým stylem.

Darováním ledviny se váš život nezmění, ale jiný tím zachráníte

Neklepat

Algoritmus také dokáže vyhodnotit, jak lidem terapie pomáhá a popřípadě doporučit jiného odborníka. Do úvahy bere i finance, protože na platformě jsou dostupní také terapeuti, na jejichž sezení finančně přispívá zdravotní pojišťovna.

Na Hedepy jsou k dispozici psychologové, terapeuti i psychiatři. Psycholog je člověk, který může dělat základní diagnostiku. Terapeut prošel certifikovaným výcvikem, který trvá čtyři až šest let a psychiatr je lékař, který předepisuje medikaci.

Nejčastější duševní problémy

Češky a Čechy nejčastěji trápí nadměrný stres, syndrom vyhoření, ale také kvalita spánku. „Obecně my jako populace si neumíme zdravě nastavit vztah se svým telefonem, se světlem, a proto se nám třeba špatně spí. Velkým tématem pro nás v Česku jsou vztahy, což také není překvapivé. Na Hedepy je velká část párových terapií a nemusí to být jenom párová terapie s vaším partnerem, manželkou, ale může to být třeba i s rodinným příslušníkem,“ říká spoluzakladatel projektu.

Platforma poskytuje také tzv. teen terapie, tedy pro mladé lidi od třinácti let. Problémy s duševním zdravím se ale týkají celé populace, v Česku se může jednat až o čtyři miliony lidí.

Dospělí si duševních problémů u dítěte všimnou většinou pozdě, na psychologa se čeká i přes půl roku

Podcasty a pořady

Účinky online terapie jsou srovnatelné s klasickou offline terapií. „Občas je náročné najít si svůj bezpečný prostor, aby vám třeba v průběhu terapie nepřišly děti. Ale zároveň jste ve svém domácím bezpečném prostoru a víte, že můžete toho terapeuta kdykoliv vypnout tím křížkem vpravo nahoře na počítači. Tak to mnohem víc lidem dává šanci se otevřít a vlastně se cítit zrelaxovaně,“ dodává Krčil.

Více o tom, co se děje, když si terapeut nesedne s klientem, kolik taková terapie stojí a co obnáší, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete přehrát v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám