Hlavní obsah

Sexuální turistika, grilování či hlazení zvířat v hotelových resortech. Na co si dát v létě pozor?

Prázdniny jsou na dohled a lékaři již dopředu apelují na Čechy, na co si dát během letní dovolené pozor. Kromě zažívacích potíží způsobených chybami při grilování upozorňují na vzestup sexuální turistiky u nás a s tím spojená rizika. Před cestou do Chorvatska radí nechat se očkovat proti žloutence, v Turecku a Egyptě nehladit psy a kočky.

Foto: Envato elements

Chyby při grilování mohou končit večerem stráveným na toaletě

Článek

Za loňský rok u nás lékaři evidovali desítky případů opičích neštovic, letos jsou to zatím jednotky. I tak ale odborníci před prázdninami varují - riziko přenosu je totiž obzvláště vysoké při sexuální aktivitě. A právě sexuální turistika do exotických destinací Čechy láká stále častěji.

„Opičí neštovice jsou onemocnění, které je spojené se sexuální turistikou. Na stránkách ministerstva zdravotnictví najdete seznam poskytovatelů, kteří proti němu provádějí očkování,“ radí Matyáš Fošum, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví tohoto resortu. „Vakcíny dostalo Česko darem od Evropské unie, takže očkovací látka je zdarma,“ dodává.

Další nemocí spojenou s cestováním je malárie. „Je to infekce, která se dramaticky podceňuje, v případě zanedbání na ni může pacient velmi rychle zemřít,“ varuje Milan Trojánek, odborník na cestovní medicínu a infekční nemoci z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Češi se podle něj bojí antimalarik více než samotné malárie. „Přitom existují oblasti natolik rizikové, že antimalarika je třeba užívat,“ dodává Trojánek. Podle něj je také rozumné se před dovolenou v Chorvatsku nechat naočkovat proti žloutence typu A, protože v této oblasti je vyšší výskyt nemoci.

Horečkou dengue a malárií se lze nakazit už i v Evropě, může za to oteplování

Zdraví

„Málo se také ví, že když pojedete do zemí, jako je Turecko či Egypt a škrábne vás tam kočka, je to pro vás vysoce riziková situace z hlediska vztekliny. To je přitom stoprocentně smrtelná nemoc,“ přibližuje Trojánek s tím, že by v životě nehladil kočku nebo psa v hotelovém resortu.

Upozornil také na komáry, kteří ve Středozemí přenášejí jiné nemoci než u nás, například leishmaniózu.

Pozor při letním grilování

Ordinace v létě také pravidelně plní lidé se zažívacími potížemi, průjmy a bolestmi břicha, které způsobují chyby při grilování. Lékaři zdůrazňují, aby lidé používali čerstvé potraviny a udržovali je v chladu, dokud je nezpracují.

Zásadní je také oddělovat tepelně upravované potraviny od těch neupravovaných, například nekrájet stejným nožem syrové maso a zeleninu. Důležité je také maso upravit tak, aby bylo propečené i ve svém středu. Zkušenější kuchaři mohou použít potravinářský teploměr, ti ostatní by měli dodržet pravidlo tepelné úpravy po dobu 10 minut a minimální teplotě 72 °C.

Jak předejít cestovatelské nemoci aneb Na jaké potraviny si dát pozor

Zdraví

Pokud už k nákaze dojde a člověk má například průjmy, měl by zejména hodně pít a držet dietu. „Endiaron je lék, který funguje na průjmy vyvolané bakterií E.coli, s těmi se přitom u nás téměř nesetkáváme,“ odrazuje od bezhlavého užívání některých léků Trojánek.

Místo toho doporučuje raději živočišné uhlí. Zpozornět a případně vyhledat lékaře je podle něj vhodné, pokud má člověk bolest břicha nebo zvrací.

Nový web pro organizátory táborů

Ministerstvo zdravotnictví vedle těchto doporučení představilo i letošní novinku, a to webové rozhraní, přes které budou moci organizátoři od pondělí snadno ohlašovat zotavovací akce, například tábory.

Organizátoři mají povinnost tyto akce nahlašovat krajské hygienické stanici. Díky novému webu teď například snadno zadají přesnou polohu, kde se tábor bude konat. To by pak usnadnilo práci třeba hasičům, kteří by například při povodních přesně věděli, kam vyrazit.

Anketa

Plánujete dovolenou v zahraničí?
Ano
54,7 %
Ne
45,3 %
Celkem hlasovalo 10620 čtenářů.

Neuvěřitelný příběh ze záplav v Německu: Žena strávila 60 hodin v koruně stromu

Evropa

Výběr článků

Načítám