Článek
„Nejvíce nebezpečné jsou saláty, které obsahují vysoký počet bílkovin, jako je maso, mléčné výrobky a vejce. Tyto pokrmy mají obvykle velmi neutrální pH a vysokou vlhkost, což vede k rychlejší tvorbě bakterií,“ říká expert na testování potravin Trevor Craig pro Huffpost.
„V mase, drůbeži, rybách, mléčných a vaječných výrobcích se s větší pravděpodobností ukrývají mikroorganismy, které mohou způsobit otravu jídlem, protože se jedná o potraviny, které pravděpodobně přišly během zpracování do kontaktu s patogeny a mohou způsobit některé z infekčních onemocnění,“ vysvětluje potravinářský vědec Bryan Quoc Le.
Pozor si dejte také na různé druhy klíčků, protože jejich ideální prostředí pro pěstování je velmi teplé, což z nich dělá živnou půdu pro určité bakterie, jako je salmonela nebo E. coli.
Salátové bary ale mohou být i obecnou hrozbou, zejména v případě, kdy nejsou dodržována přísná hygienická pravidla.
„Přestože podporujeme výběr ze zdravých potravin, jako jsou saláty, je důležité přistupovat k samoobslužným barům s opatrností. Doporučujeme si při opakovaných návštěvách vždy brát nový talíř a vyvarovat se kýchání či jiných projevů nemocí. Dávejte si také pozor na to, jestli je salátový bar dobře chlazený a zaměstnanci jej často obměňují,“ doporučuje Vanessa Coffmanová, ředitelka Aliance pro zastavení nemocí z potravin.
„Živočišné produkty by měly být také jasně odděleny od ostatních složek, zejména zeleniny a hlávkového salátu. A každý druh salátu by měl mít svou vlastní naběračku. Zaměstnanci by také měli nosit jednorázové rukavice a restaurace musí působit opravdu čistým dojmem,“ dodává Craig.