Hlavní obsah

S podzimem lékaři vyzývají k vyšetření znamének. Pomáhají i chytré aplikace

Aktualizováno

S ochlazením a nástupem podzimu se začínají dermatologům opět plnit ordinace. Na vyšetření a případné vyříznutí rizikových znamének je teď nejlepší doba. Zájem o preventivní vyšetření se v posledních letech zvyšuje, díky čemuž se na rakovinu přijde mnohdy včas. S hledáním problémových znamének pomáhají i chytré mobilní aplikace.

Foto: Zdravotní pojišťovna OZP

Podezřelá znaménka rozpoznají i chytré aplikace, například SkinVision, využívající umělou inteligenci.

Článek

„Po létě dává vyšetření znamének největší smysl, protože kůže je v červenci a srpnu vystavená silnějšímu UV záření. To může vést nejenom ke spálení pokožky, předčasným vráskám nebo pigmentovým skvrnám, ale i vzniku kožních nádorů,“ upozornila předsedkyně Společnosti korektivní a estetické dermatologie Monika Arenbergerová.

Na maligní melanom - jeden z nejzhoubnějších nádorů - přijdou lékaři každý rok zhruba 3700 lidem, přibližně u třetiny už je nádor v pokročilé fázi, začal metastázovat a nedá se už jen vyříznout. Nutná je další léčba.

Zrádná rakovina kůže na pokožce hlavy. Jak jí předcházet a jak ji včas odhalit

Zdraví

Problémové znaménko nebo pigmentová skvrna přitom mnohdy nebudí větší pozornost a lidé si problémy nespojí s tím, že se před několika lety na dovolené u moře nebo na koupališti spálili při opalování.

„Jestliže znaménko ztmavne, vyvýší se nad povrch kůže nebo zvětší svůj průměr, je to signál, že by ho měl zkontrolovat kožní lékař,“ doplnila Arenbergerová.

O preventivní vyšetření se podle dat zdravotních pojišťoven hlásí stále více lidí. Čerpat na to mohou u většiny pojišťoven i příspěvky z fondů prevence. Na vyšetření dermatoskopem dává třeba Všeobecná zdravotní pojišťovna 500 korun, podobně Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, která nabízí u dětí až 1500 a dospělých až 500 korun.

Fotky posoudí AI

Celoevropsky se počty lidí s rakovinou kůže zvyšují, což experti přisuzují tenčící se ozónové vrstvě, která chrání tělo před ultrafialovým zářením, stárnutí populace i delším pobytům lidí na slunci.

K dermatologovi se Češi dostanou na první vyšetření v průměru za devět týdnů, byť situace se mezi regiony liší. Ukázal to jarní průzkum Sdružení ambulantních specialistů.

Se zvýšením dostupnosti každoročně pomáhá preventivní akce Stan proti melanomu - letos při ní dermatologové našli 170 zhoubných nádorů -, ale i chytré mobilní aplikace.

Ty sice lékaře nenahradí, umožní ale vývoj znamének dlouhodobě sledovat, fotografie ukládat a upozorní, pokud došlo k podezřelým změnám. Například Zdravotní pojišťovna OZP začala nabízet svým klientům aplikaci využívající umělou inteligenci jako benefit, pro ostatní je zpoplatněná.

„Aplikace SkinVision dokáže rozpoznat příznaky nejběžnějších typů rakoviny kůže s citlivostí asi 95 procent,“ uvedl Ondřej Svoboda z Dr. Digital, partner SkinVision pro Českou republiku. Fotografii znaménka nahrají uživatelé do aplikace a nechají si vyhodnotit míru rizikovosti.

„Pokud bude potenciálně nebezpečné, pošle vám o tom aplikace informaci s doporučením na neprodlenou návštěvu dermatologa, kterou vám na vyžádání pomůžeme zajistit v co nejkratším termínu,“ doplnil.

Navštívit dermatologa radí lékaři starším 35 let každý rok. Platí to i pro mladší, pokud mají světlou kůži nebo víc než 50 znamének.

KVÍZ: Nebezpečné nádory kůže. Dokážete je včas odhalit?

Zdraví

Výběr článků

Načítám