Hlavní obsah

Růst délky dožití se zpomalil. Aby se to změnilo, byly by zapotřebí úplně nové způsoby léčby

Zatímco politici se děsí neustálého nárůstu doby dožití z pohledu důchodů a peněz na ně, jak ukázala analýza o úmrtnosti, nárůst střední délky života se celosvětově za posledních 30 let významně zpomalil. Rozhodně tak neplatí, že za současného stavu se stane standardem, že se lidé dožijí 100 let, jako to dnes platí u věku 80 let. Aby se tak stalo, musela by medicína udělat radikální krok kupředu. Předcházet takovým nemocem, jako jsou rakovina, demence nebo srdeční choroby, už nestačí.

Foto: Profimedia.cz

Růst délky dožití se významně zpomalil.

Článek

Pokroky v medicíně a ve veřejném zdraví zažehly revoluci dlouhověkosti ve 20. století. V předchozích 2000 letech se střední délka života zvyšovala v průměru o jeden rok za jedno nebo dvě století. Ve 20. století se toto tempo ale závratně zrychlilo. Naděje dožití činila s každým novým desetiletím o tři roky více.

To vedlo vědce k dedukcím, že lidé narozeni po roce 2000 se dožijí 100 let. Tomuto tvrzení ale oponoval Jay Olshansky, profesor epidemiologie a biostatistiky na Illinoiské univerzitě v Chicagu, a jeho kolegové, kteří argumentovali tím, že lidé dosahují biologického stropu kolem 85 let.

Olshansky začal zkoumat národní statistiky nejvyspělejších států od roku 1990 až po začátek pandemie covidu-19. Data z Austrálie, Francie, Itálie, Japonska, Jižní Koreje, Hongkongu, Španělska, Švédska a ze Švýcarska ukázala, že nárůst střední délky života razantně poklesl. V USA se tato hodnota dokonce snížila.

Podle studie je tedy nepravděpodobné, že by se děti narozené v regionech s nejdéle žijícím obyvatelstvem staly stoletými. Vědci tvrdí, že maximálně 15 procent žen a pět procent mužů z těchto regionů se může dočkat stých narozenin v tomto století.

Stárnoucí Česko. Budou chybět tisíce míst v domovech seniorů, pečovatelé i miliardy na péči

Ekonomika

Jiný druh dlouhověkosti

„V naší moderní době jsme díky medicíně a veřejnému zdravotnictví vytvořili desítky let života navíc, což předtím nebylo možné. Tyto výdobytky se ale musejí zpomalit. Dlouhověkost, o kterou dnes usilujeme, není tatáž, o kterou jsme bojovali v předešlém století. Tehdy jsme zachraňovali nemluvňata, děti, ženy v produktivním věku a v tom jsme uspěli. Nyní jsou naše úspěchy menší, protože zachraňujeme lidi v 60, 70, 80, 90 letech,“ řekl o současném vývoji pro New York Times Olshansky.

Aby nastala nová revoluce a délka života se opět prodloužila, je podle Olshanského a dalších vědců zapotřebí úplně nového způsobu léčení. Výzkum v této oblasti je v plném proudu. Výsledky testování léků na dlouhověkost ukázaly, že skutečně umějí prodloužit život. Zatím je ale vědci dávali pouze myším.

Podle profesora Stevena Austada, jenž se specializuje na zdravé stárnutí, se musí medicína i věda zaměřit na přirozené procesy stárnutí, protože právě ty jsou příčinou většiny onemocnění, která omezují kvalitu našeho života nebo lidi zabíjejí.

Přirozené příznaky stárnutí. Jak je rozpoznat a kdy se začít obávat o zdraví

Zdraví

Proč se nám s věkem zvětšují uši

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám