Hlavní obsah

Reishi je houba králů, kterou lidé spojují s dlouhověkostí a silnou imunitou

Reishi patří mezi nejvíce ceněné funkční houby v tradiční čínské medicíně. Jedná se o dřevokaznou houbu, která je v celé Asii považována za symbol dlouhověkosti a štěstí. Často bývá oslavovaná i jako houba králů či božská houba.

Foto: Profimedia.cz

Reishi patří mezi funkční houby využívající se k prevenci i léčbě řady potíží.

Článek

Podle odborníků je to dáno především tím, že houba obsahuje stovky rostlinných sloučenin, jako jsou beta-glukany, glykoproteiny, aminokyseliny nebo terpeny. Ty jsou známé pro své blahodárné účinky na lidské zdraví. I díky těmto látkám byly u reishi prokázány antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

V tradiční čínské medicíně je hojně využívána i jako podpora léčby cukrovky či rakoviny. Z pohledu moderní medicíny v tomto směru ještě neexistuje dostatek studií, které by tyto účinky prokázaly. Nicméně podle National Cancer Institute je látka PSK (polysacharid-K), která je obsažená v Reishi, například v Japonsku schválenou adjuvantní (dodatečná léčba, která se podává po primární léčbě, aby se snížilo riziko recidivy) léčbou rakoviny.

U jakých typů rakoviny může být reishi z pohledu vědy přínosem:

  • Rakovina tlustého střeva

Podle studie z roku 2019 může PSP (polysacharidový peptid) získaný z extraktu reishi zastavovat růst buněk rakoviny tlustého střeva. Zároveň může PSP také zabránit buňkám rakoviny tlustého střeva v migraci a invazi do zdravých buněk.

Vědecká analýza předchozích studií z roku 2023 pak potvrdila, že PSK získané z reishi může pomoci snížit vedlejší účinky orální chemoterapie u kolorektálního karcinomu.

Další metaanalýza prokázala, že PSK získaný z reishi je bezpečný a účinný doplněk stravy u lidí s rakovinou trávicího traktu.

Maca – životabudič, ale i sexuální droga indiánů

Zdraví
  • Rakovina žaludku

Analýza z roku 2023 prokázala, že PSK získaná z reishi může prodloužit celkovou dobu přežití u rakoviny žaludku. PSK přitom měla největší účinek u lidí s nádory, které dobře nereagují na imunoterapii.

  • Rakovina prsu

V jedné starší malé klinické studii se ukázalo, že u žen s rakovinou prsu v I. stadiu onemocnění reishi přispívá k většímu množství buněk imunitního systému, které bojují proti rakovině.

Výhody pro zdraví střev

Sloučeniny obsažené v reishi mohou také prospívat zdraví střev, a to zejména kvůli obsažené vláknině. Podle analýzy z roku 2017 reishi může podpořit i rovnováhu bakterií střevního mikrobiomu a tím pozitivně ovlivnit imunitní systém a pomoci předcházet i dalším zdravotním potížím.

Antimikrobiální vlastnosti

Reishi může mít i antibakteriální vlastnosti. Podle analýzy z roku 2024 může pomoci s léčbou infekcí například bakteriemi zlatého stafylokoka (staphylococcus aureus), escherichia coli a listerií.

Podle dalších zjištění může extrakt z reishi působit i antivirově proti HPV, ale i viru herpes simplex, či dokonce HIV.

Vedlejší účinky reishi

I doplňky stravy s reishi mohou mít vedlejší účinky. Problémy mohou způsobit zejména u lidí s alergií na houby a plísně. Některé přípravky pak mohou způsobit podrážděný žaludek, nevolnosti, nadýmání či pálení žáhy.

Tak jako je tomu u většiny doplňků stravy, vždy je dobré dbát na jejich kvalitu. U doplňků stravy s reishi i samotných hub je to o to důležitější, protože všechny houby mají tendenci v sobě ukládat těžké kovy z prostředí, ve kterém rostou.

Cordyceps zvyšuje energii, ale může být i skvělým pomocníkem při nízkém libidu

Zdraví

Recepty z hub, které mají pozitivní vliv na zdraví

Recepty
Související témata:
Reishi

Výběr článků

Načítám