Hlavní obsah

Ráno se probudíte a celý svět se točí, nemůžete vstát. Akutní problémy s rovnováhou je třeba řešit, míní neurolog

Téměř každému se někdy stalo, že trpěl závratí nebo se mu udělalo zle při jízdě v autě. Nemusí jít však o chvilkovou a zcela normální záležitosti. Problémy mohou předznamenat vážnější obtíže. O těchto stavech, jejich příčinách a významu přišel do podcastu Neklepat promluvit neurolog a přední odborník na poruchy rovnováhy docent Jaroslav Jeřábek z Neurootologického centra ve Fakultní nemocnici Motol.

Neklepat: Neurolog a přední odborník na poruchy rovnováhy docent Jaroslav Jeřábek Video: Novinky

Článek

Je dobré dávat dětem před jízdou autem kinedryl? (08:26)

Kdy vyhledat pomoc nemocničního lékaře? (09:19)

Jak se astronauti vyrovnávají se závratí? (12:40)

Jak se vyšetřují poruchy rovnováhy? (17:23)

Dají se závratě léčit? (19:36)

„Když se řekne slovo závrať, tak je tím myšleno to, že se skutečně točíte, jako byste byla na kolotoči. U poruchy rovnováhy jde o stav, kdy jdete po ulici a najednou ztratíte jistotu, máte pocit, že jdete jako opilá,“ vysvětlil v úvodu podcastu hlavní rozdíl docent Jeřábek.

Každoročně se podle odborných odhadů setká se závratí nebo problémy s rovnováhou 1,5 milionu Čechů. Problémy nemusí souviset se stářím, objevit se mohou u dětí i v dospělosti. Třeba závrať na kolotočích a houpačkách nebo jen při pohledu na ně.

„To, že pohybující se předmět u vás vyvolá závrať, je normální fyziologická situace, která ovšem může v některých situacích lidi potrápit, a pak je důležité s tím něco dělat,“ zdůraznil neurolog.

Oslovit lékaře radí v hlavně v okamžiku, kdy se objeví intenzivní a dlouhotrvající problémy, kterými člověk dřív netrpěl.

„Najednou proděláte třeba virózu a zjistíte, že už nemůžete sedět v autě na místě spolujezdce, že vám to najednou dělá zásadní problémy. Podmíněno to může být tím, že viróza postihla i rovnovážný systém,“ vysvětlil v rozhovoru docent Jeřábek. „Je to ale specifická problematika, nerad bych strašil lidi,“ doplnil.

I když se lidé potýkají s kinetózou - nemocí z pohybu spojenou s nevolností, například v autě nebo na lodi - ale většinou nemají problém s řízením auta. Jejich mozek dokáže všechny informace sladit a obtíže se u nich neprojevují.

Centrum ve FN Motol

Nejčastější jsou polohové poruchy rovnováhy spojené se změnou polohy při prudkém položení se do postele.

„Do nemocnice přichází člověk s akutně vzniklou závratí. Ráno se probudíte, celý svět se kolem vás točí, zvedne se vám žaludek, nemůžete pomalu vstát z postele, potřebujete pomoc a neustále je vám na zvracení nebo skutečně zvracíte. To vše svědčí o akutním postižení rovnovážného aparátu,“ přiblížil neurolog.

Rozpoznání vážných obtíží a jejich léčbě se věnují lékaři v komplexním Centru poruch rovnováhy ve Fakultní nemocnici v Motole. U příležitosti Světového dne rovnováhy, který se v Česku koná poprvé, se tam 16. září uskuteční série workshopů, do nichž se může veřejnost zapojit.

Sezení s psychologem do týdne? Díky online terapii je to možné

Zdraví

Lékaři zájemcům od 13 do 17 hodin na jednotlivých stanovištích vysvětlí, jak rozpoznat poruchu rovnováhy, jakým způsobem ji vyšetřit a následně léčit. Řešit se bude i využití moderních technologií v léčbě a rehabilitaci, která je u pacientů klíčová. Zapojit se bude možné i do soutěže o nejvíce stabilního člověka, který získá zajímavou cenu. Další dny čekají lékaře kurzy a vzdělávací akce.

Akce připravili lékaři také jako oslavu 40 let fungování vestibulární laboratoře Neurologické kliniky ve FN Motol.

Více o tom, jak se projevují závratě i poruchy rovnováhy a kdy vyhledat pomoc specializovaného lékaře, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete přehrát v úvodu článku nebo podcastových aplikacích.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám