Hlavní obsah

Rakovina mi víc dala, než vzala, říká žena, která přišla o obě prsa

Praha

Příběh nemoci Jarky Košťálové se začal psát v roce 2019. Tehdy se devětatřicetiletá maminka dozvěděla, že má rakovinu prsu, kterou u nás ročně onemocnění kolem sedmi tisíc žen. Jak se s onemocněním poprala a co během léčby prožívala, nám prozradila během druhého ročníku Dne onkopacientů, mezinárodní akce ke zvýšení povědomí o rakovině.

Rakovina mi víc dala, než vzala, říká žena, která kvůli nemoci přišla o obě prsa.Video: Marek Tereba, Novinky

Článek

„Šla jsem jen tak na preventivní prohlídku a při té mi řekli, že je něco špatně. Poslali mě na biopsii a vyslechla jsem si diagnózu - karcinom prsu,“ prozradila Novinkám Jarka Košťálová. Prognózu tehdy měla dobrou, a to hlavně proto, že přišla na prevenci a nemoc se odhalila včas.

„Samozřejmě to pro mě byl šok. Člověk si řekne: Proč zrovna já?“ prozradila. „Pak jsem si ale řekla, že je důležité zabojovat a postavit se nemoci čelem a nepřipouštět si nic špatného,“ dodala.

Po biopsii a diagnóze absolvovala Jarka operaci, při které přišla o obě prsa. „Druhé mi odstranili z preventivních důvodů,“ upřesnila. Následně podstoupila ozařování.

Foto: Rodinný archiv J. Košťálové

Ani v nemocnici neztratila pacientka pozitivní přístup k životu.

„Pro ženu není lehké rozloučit se se svými prsy. To bylo asi to nejtěžší. Ale člověk si zase řekne, že mu to zachrání život. Tak se s tím perete a říkáte si, aby to bylo za vámi,“ řekla s pozitivitou sobě vlastní Jarka. Zpětně hodnotí, že celou situaci zvládla dobře i proto, že měla obrovskou podporu členů rodiny. Ti ji dováželi na vyšetření a stáli při ní, což ji povzbuzovalo.

„Všechno se to pak snášelo lépe. Hlavně jsem si v hlavě nastavila, že si nic špatného nepřipustím,“ svěřila se Jarka s tím, že polovinou úspěchu je pozitivní přístup. „Samozřejmě je velmi důležité, aby si člověk říkal, že to bude dobré. Ta naděje, že se člověk vyléčí a pak se vrátí do normálu, je hrozně důležitá,“ dodala pacientka.

Příprava na maraton

Život se jí po vyléčení změnil o 360 stupňů. „Po nemoci jsem si řekla, že tělu vrátím to, co se mnou prožilo. Že se potřebuji dostat do kondice a formy. Takže, ač před nemocí naprostý nesportovec, rozhodla jsem se, že začnu s během. Ten mi pomáhal dostat se nejen do fyzické kondice, ale i psychické,“ nastínila pětačtyřicetiletá žena.

Nádor prsu bývá u mladých žen horší

Domácí

Dnes je pro ni běh prý životní náplň. „Už jsem z toho původně absolutního nesportování zvládla uběhnout půlmaraton a doufám, že do padesáti let zvládnu i maraton. Mně ta nemoc opravdu více dala, než vzala,“ pronesla.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Jarka Košťálová na akci Den onkopacientů v Praze.

Podle Jarky Košťálové si člověk v její situaci uvědomí, které věci jsou důležité. Práce dle jejích slov není až tak důležitá. „Na prvním místě je zdraví, rodina a zážitky, které v životě máte. Jak se říká, není čas ztrácet čas,“ dodala. Tohoto motta se v životě drží, a tak už vyrazila s dcerou na dlouho plánovaný výlet do Disneylandu.

O svůj pozitivní přístup k životu se Jarka přišla podělit na National Cancer Survivors Day – mezinárodní akci ke zvýšení povědomí o rakovině, nemocných a přeživších, kterou v Praze pořádal spolek Hlas onkologických pacientů.

Jarka navíc patří do skupiny žen s rakovinou prsu, která si říká Bellis. Jde o projekt Aliance žen s rakovinou prsu. „Vždycky se scházíme a jedna druhou podporujeme. Říkáme si o svých zkušenostech s nemocí. Tahle akce je úžasná v tom, že i veřejnost se dozví něco o onkologických pacientech, že je pro nemocné důležitá podpora a opora okolí,“ uzavřela bývalá pacientka.

Druhý nejčastější typ nádoru

Rakovina prsu je po rakovině kůže nejčastěji diagnostikovaným nádorovým onemocněním. Představuje zhruba 17 až 20 % všech zhoubných nádorů u žen. Nádor prsu se vytváří z abnormálních rakovinných buněk, které ztratily svou původní funkci a vymkly se kontrole. Hrozí také šíření do okolních uzlin a následný vznik metastáz.

V počátečních stadiích nádor nijak nebolí ani nevykazuje žádné zjevné příznaky, tudíž může být snadno přehlédnut. Mezi nejčastější pozorovatelné příznaky patří bulka v prsu, výtok z bradavky, změny na kůži, otok či změny v podpaží.

Včasná diagnóza je stěžejní a značně zvyšuje šanci na úspěšné vyléčení. Je-li nádor odhalen pozdě, může se stihnout rozšířit i do vzdálenějších orgánů.

Rakovina ji naučila myslet více na sebe a místo přežívání skutečně žít

Zdraví

Výběr článků

Načítám