Hlavní obsah

Procházení příspěvků na sítích těsně před spaním zvyšuje pravděpodobnost nočních můr

Sociální sítě a nekončící příspěvky na nich vyplňují podstatnou většinu dne mnohých lidí. Kromě toho, že sledování mobilu či obrazovky počítače škodí zdraví, může s sebou přinášet i další nepříjemnosti – třeba děsivé noční můry.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zábava v podobě prohlížení inspirativních příspěvků, nebo jen čistá zvědavost, jak žijí jiní, je pro mnohé činností, kterou provádějí opakovaně každý den a klidně i těsně před spaním.

Jenže používání různých aplikací, díky kterým lze sledovat dění po celém světě, u řady lidí zvyšuje hladinu stresu a úzkosti, která je již dlouho spojována s problémy se spánkem a negativními sny, uvádí server Daily Mail.

„Vzhledem k tomu, jak se sociální média stále více prolínají s našimi životy, jejich dopad je stále vyšší a může opravdu ovlivňovat i naše sny,“ říká hlavní autor studie na toto téma Reza Shabahang, profesor psychologie na australské Flindersově univerzitě.

Nejčastější noční můry

Zdraví

Studie zahrnovala 595 dospělých Íránců, kteří pravidelně používali sociální média. V rámci výzkumu dobrovolníci vyplňovali dotazník o 14 otázkách, kde se díky odpovědím zjišťoval typ jejich nočních můr a jak často se objevovaly.

„Účastníci byli specificky instruováni, aby se zaměřili hlavně na opravdu děsivé noční můry, ty, které je budí s děsem ze spánku, než na obecně znepokojivé nebo nepříjemné sny,“ uvádí se ve studii.

Byly sestaveny také určité body, které se mohou v nočních můrách objevovat nejčastěji a mají spojitost právě se sociálními sítěmi. Výsledky ukázaly, že nejčastější noční můrou byla neschopnost přihlásit se na nějakou platformu, po ní následovalo narušení vztahů s ostatními uživateli sociálních sítí.

Studie rovněž zjistila, že noční můry (a nejen ty tematicky laděné na sociální sítě) mohou být způsobeny i stresem z udržování online přítomnosti, kyberšikanou, online nenávistí nebo kyberstalkingem.

Generace Z čelí rané krizi středního věku. Viník nikoho nepřekvapí

Zdraví

Výsledky rovněž ukázaly na to, že lidé, kteří obecně užívají sociální média častěji a jsou s nimi více propojeni (případně jsou na nich závislí), zažívají noční můry související právě s médii výrazně častěji, i když šlo v obecném měřítku o malý podíl. Spojitost s nadměrným časem tráveným na sítích ale byla jasně prokázána.

Účastníci byli rozděleni do dvou věkových skupin – mladší 27 let a starší –, podle výsledků nebyl jak mezi věkovými skupinami, tak ani pohlavími významný rozdíl.

Stresující události zažívané ve spojitosti s návštěvou sociálních sítí, jako je například kyberšikana, mohou přispívat k tomu, že se u lidí začne rozvíjet zvýšená hladina úzkosti, duševní neklid a zhorší se spánek, podobně jako psychické problémy včetně úzkosti, deprese či sebevražedných myšlenek.

Anketa

Procházíte těsně před spaním příspěvky na sítích?
Ano, pravidelně každý den
43,8 %
Ano, ale jen občas
29,2 %
Ne, nikdy
27 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 48 čtenářů.

„U mladých lidí je používání sociálních sítí běžnou součástí každodenního života. Je to téměř povinné až do té míry, že se z toho snadno stává závislost. Navíc s rychlým nástupem AI a virtuální reality se očekává, že nepříjemné sny a noční můry s nimi přímo spojené budou narůstat,“ konstatují autoři ve studii.

Stejně jako v mnoha jiných situacích, kdy se sociální média, telefony nebo počítače dostávají do negativní pozice, doporučuje se i v tomto případě omezit jejich používání těsně, nebo nejlépe několik hodin před spaním.

Typy snů, které mohou být součástí spánku každého z nás

Zdraví

5 rad ohledně spánku, které je lepší ignorovat

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám