Hlavní obsah

Proč je dobré sledovat digitální zůstatek čili čas strávený online

Na rozdíl od zůstatku na účtu ten digitální neměří žádný příjem ani majetek, naopak vám říká, kolik času už jste strávili online. Oproti bankovnímu účtu je tak dobré udržovat co nejnižší skóre.

Foto: Profimedia.cz

Zejména sociální sítě jsou navrženy tak, aby byly návykové (ilustrační foto).

Článek

Podle Národní zprávy o digitálních závislostech trávíme v digitálním světě až šest hodin denně. Zčásti jde o aktivity spojené s prací; čas strávený hraním virtuálních her, online nakupováním a brouzdáním na sociálních sítích přesto dominuje. Nejčastěji se přitom připojujeme z mobilního telefonu.

Alarmující je, že čas takto tráví i děti. A přestože digitální závislost ještě není oficiálně diagnostikovaná, podle autorů zprávy i mezinárodních výzkumů má řadu negativních dopadů na zdraví. Počínaje zhoršeným soustředěním, potížemi se spánkem, problémy ve vztazích až po deprese a úzkosti. A to už jsou pádné důvody, proč čas strávený online trochu krotit.

Zpozorněte zejména:

  • pokud už nedokážete přečíst jednu stránku textu, aniž byste si potřebovali něco vyhledat na internetu,
  • nedokážete strávit víkend bez připojení,
  • pokud se vám často stává, že chcete najít konkrétní informaci, a aniž si to uvědomíte, strávíte hodinu brouzdáním po sociálním sítích,
  • pociťujete-li výrazný stres, když si telefon zapomenete doma.

Studie ukázala, že některé děti kontrolují oznámení z aplikací na mobilu i 498krát denně

Dítě a rodina

To vše mohou být příznaky digitální závislosti, problému, který si uvědomuje čím dál více lidí. Řešením není se zcela odpojit, to už v dnešním světě dokonce není vůbec možné, ale zaměřit se na digitální rovnováhu nebo také digitální well-being.

Co to je digitální zůstatek

Digitální zůstatek omezuje dobu, kterou můžete strávit online, což může sloužit jako účinná prevence digitální závislosti. Tím, že máte omezený přístup k datovým službám nebo internetu, jste nuceni vědoměji nakládat se svým časem stráveným online. To může vést k lepšímu rozdělení času mezi digitální aktivity a další aspekty života, jako jsou osobní vztahy, práce či záliby.

Kde ho ve svém telefonu najdete

Většina mobilních telefonů má funkci digitálního zůstatku integrovanou v základním nastavení, v menu hledejte digitální rovnováhu. Telefon pak sleduje, jak často jej používáte, například kolikrát odemkne obrazovku a jak dlouho setrváte v jednotlivých aplikacích. Možná vás překvapí, kolik času celkem se postupně nasčítá.

Nastavit si můžete časové limity, po jejichž vyčerpání se některé aplikace uzamknou. Pokud třeba víte, že hodně času trávíte na Instagramu, vyzkoušejte hodinový limit. Můžete jej kdykoliv zrušit, možná však zjistíte, že to není třeba.

Anketa

Máte přehled o tom, kolik času trávíte denně online?
Ano, již dávno mám nastavené podrobné sledování.
43,5 %
Ano, i proto nemám sociální sítě.
10,1 %
Znám jen souhrnný čas a vím, že bych s tím měl/a něco dělat.
11,6 %
Ne, někdy je lepší nevědět.
15,9 %
Ne, ale obecně v online světě trávím velmi málo času.
8,7 %
Ne, ale je nejvyšší čas to začít sledovat.
10,2 %
Celkem hlasovalo 69 čtenářů.

Jak digitální zůstatek efektivně využít

Nastavení časových limitů samo o sobě pochopitelně nestačí. Prvním krokem je vždy uvědomit si, proč vlastně chcete online čas regulovat, a najít takové důvody, které vám pomohou nastavené limity také dodržet.

Vyzkoušejte:

  • plánovat svůj čas online – přemýšlejte nad časem, který vyhradíte online aktivitám, a připojujte se tehdy, když to opravdu potřebujete,
  • určovat si priority – zaměřte se na základní online činnosti, jako je kontrola e-mailů, online platby nebo používání navigace, tím omezíte čas pro bezcílné brouzdání,
  • preferovat wifi připojení – o něco radikálnějším řešením je cílené omezení mobilních dat,
  • využívat offline režimy – stahujte obsah (například filmy, hudbu nebo mapy), který se hodí třeba při cestování, ale současně zabraňuje brouzdání nebo využívání více aplikací najednou,
  • omezit přístup k telefonu – záměrně nechávejte telefon v jiné místnosti nebo ho noste hluboko v tašce, překážka může pomoci překonat nutkání jen vzít do ruky.

Nakonec je dobré vědět, že zejména sociální sítě jsou navrženy tak, aby byly návykové. Nevyčítejte si proto, pokud na nich strávíte více času, než si přejete. Prvním krokem je vždy si uvědomit, jestli ve virtuálním prostoru trávíte čas opravdu vědomě, promyšleně a koncentrovaně.

Potřeby i nároky se u každého liší a souvisí také třeba s vaší prací, studiem a zájmy, známkou počínající digitální závislosti ale může být to, že sami pociťujete určitý diskomfort nebo nespokojenost. Online svět je dobrý sluha, ale zlý pán. Digitální zůstatek vám jej pomůže zkrotit.

Zvládnete zmizet ze sociálních sítí? Není to snadné, ale stojí to za to

Sex a vztahy

Návyky na sociálních sítích, které pomalu ničí život

Sex a vztahy
Související témata:
Digitální wellbeing

Výběr článků

Načítám