Hlavní obsah

Přirozené příznaky stárnutí. Jak je rozpoznat a kdy se začít obávat o zdraví

Současná doba stárnutí a jeho projevům nepřeje. Jenže některé změny v organismu zkrátka nezastavíte. Co však můžete svou péčí a životním stylem ovlivnit, je to, jak se budete s přibývajícím věkem cítit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Osvojte si základní jednoduché kroky, které mohou projevy stárnutí zmírnit nebo oddálit.

Výkon vašeho srdce je náročnější

Proč tomu tak je? S přibývajícím věkem vaše cévy a tepny tuhnou. Srdce tak musí pracovat tvrději, aby pumpovalo krev. To může vést k vysokému krevnímu tlaku a dalším srdečním problémům.

Co s tím? Zůstaňte aktivní. Choďte, běhejte, plavte – i malé, mírné cvičení každý den vám může pomoci udržet si dobrou váhu a nízký krevní tlak. Jezte hodně ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků, aby vaše srdce zůstalo zdravé. Naučte se zvládat stres. Dopřávejte si dostatek spánku. Sedm až osm hodin odpočinku každou noc pomůže s rekonstrukcí srdce a cév.

Pleť potřebuje péči

Možná jste si ve věku 40 plus všimli, že se vaše pleť rychleji vysouší, je křehká a méně pružná. Je to proto, že pokožka s přibývajícím věkem vytváří méně přirozeného mazu. Také se méně potíte a ztrácíte část tukové tkáně těsně pod kůží. Kvůli tomu se může pokožka zdát na první pohled i dotyk tenčí.

Padesátka: nová životní etapa plná výzev, nadhledu a času na sebe

Sex a vztahy

Můžete si také všimnout toho, že se vám rychleji tvoří mimické vrásky, stařecké skvrny a kožní výrůstky.

Co s tím? Vyzkoušejte antiageingové přípravky na obličej i tělo, nevynechávejte partie, které váš věk zaručeně prozradí, tedy dekolt, nárty nohou a hřbety rukou.

Přestaňte se koupat, horká voda vysušuje. Vsaďte na sprchu, sprchová mléka, přípravky s kolagenem a výživové doplňky pro pleť.

Když jste venku, v každém ročním období používejte opalovací krém a ochranný oděv. Často kontrolujte svou kůži a nová mateřská znaménka.

Pokud kouříte, pak vězte, že potahování z cigarety způsobuje vrásky kolem rtů, které roky spolehlivě přidávají.

S přibývajícím věkem můžete mít pocit, že hůř vidíte a slyšíte

Především nevidíte předměty zblízka. Také poprvé sáhnete po brýlích na čtení. A bude se vám hůř řídit, protože vás snáz oslní slunce za volantem. Oko se přizpůsobuje od středního věku změnám světla poměrně složitě a trvá to delší dobu.

Sluch si také dává odpočinek, pomalu přestáváte být schopni sledovat několik hovorů v místnosti, zvuky se vám slévají v jednu kompaktní hmotu. Stejně tak přestáváte rozlišovat vysoké frekvence – a neslyšíte je.

Co s tím? Nechte si pravidelně kontrolovat zrak a sluch. Noste sluneční brýle, abyste si venku chránili oči. Uši chraňte protihlukovými sluchátky, pokud pracujete v hlučném prostředí, nepoužívejte pecky do uší.

Změnu zaznamenáte i v ústech

Můžete si všimnout, že se vaše dásně nepřilnají k zubům tak, jak jste dosud byli zvyklí. Některé léky vám také mohou začít způsobovat pocit vysychání v ústech. Sucho v ústech vás pak může vystavit vyššímu riziku zubního kazu a infekcí.

Co s tím? Každý den si dvakrát denně vyčistěte zuby a jednou použijte zubní nit, abyste se zbavili jídla a plaku mezi zuby. Je to nejlepší způsob, jak pomoci předcházet onemocnění dásní a ztrátě zubů. Navštěvujte také svého zubního lékaře kvůli pravidelným prohlídkám a čištění.

Neviditelná hrozba: osteoporóza

S menopauzou či andropauzou se vaše kosti stávají křehčími. Což nevíte, dokud si je nezlomíte. Kostní hmota řídne, což zvyšuje riziko zlomeniny. Možná také budete mít pocit, že se začínáte zmenšovat. Ve skutečnosti se od 40 let můžete zkrátit o 2,5–5 cm. To se stává, když se ploténky ve vaší páteři zmenšují. Také vaše klouby mohou být ztuhlejší. Tekutina a chrupavky, které obklopují klouby, se mohou s věkem zmenšovat nebo opotřebovávat. Jak se tkáně mezi klouby rozpadají, může se u vás rozvinout artritida.

Co s tím: Hlídejte si dostatečný příjem vitaminu D a vápníku. Mezi kvalitní zdroje vápníku ve stravě patří mléčné výrobky, mandle a zelenina, jako je brokolice a kapusta. Váš lékař může také doporučit vhodné doplňky. Vitamin D je životně důležitý pro zdraví kostí, protože pomáhá tělu vstřebávat vápník a udržovat pevnost kostí. Někteří lidé jsou schopni doplnit dostatek této živiny tím, že tráví čas na slunci. Můžete ho také získat z tuňáka, sardinek, vaječných žloutků a obohacených potravin, jako je mléko a mnoho obilovin.

Kolikrát za den si musíte odběhnout?

Ano i frekvence močení může napovědět, že vaše tělo stárne. K obtížnějšímu ovládání močového měchýře běžně dochází kolem šedesátého roku věku, ale pokud za sebou máte porody, případně časté záněty močových ústrojí nebo vás trápí zbytnělá prostata, může se vás tento problém týkat už ve středním věku. K úniku moči může docházet při kýchnutí či delším smíchu.

Možná také vnímáte, že nechodíte na toaletu tak pravidelně, jako jste byli zvyklí. Některé stavy, jako například cukrovka, mohou zpomalit vaše střeva. Některé léky naopak mohou způsobit zácpu. Patří mezi ně ty, které léčí krevní tlak, epilepsii, Parkinsonovu chorobu a depresi. Doplňky železa a antidepresiva či léky pro lepší spánek nebo proti bolesti mohou také vést k zácpě.

Co s tím? Pokud jste častým návštěvníkem toalety, v první řadě vyhledejte svého lékaře. Ve většině případů lze příznaky kontrolovat, nebo dokonce vyléčit. Snažte se vyhýbat kofeinu, alkoholu, limonádám a potravinám s vysokým obsahem kyselin. Ty mohou stav zhoršovat. Kegelovy cviky mohou napnout svaly pánevního dna, a tím pomoci s ovládáním močového měchýře. Abyste se vyhnuli zácpě, jezte hodně potravin s vysokým obsahem vlákniny.

Trápí vás zácpa, bolestivý sex či úniky moči? Pak zatím může stát prolaps pánevních orgánů

Zdraví

Hodně pijte a cvičte

S přibývajícím věkem se vám nechce tolik hýbat, možná byste raději celé dny strávili u televize, ale nedělejte to. Pohyb je nejlepším pomocníkem proti stárnutí. S přibývajícím věkem ztrácíme svalovou hmotu, což může vést ke slabosti a snížené aktivitě.

Co s tím? Každý den si dopřejte mírné cvičení, jako je rychlá chůze nebo zvedání lehkých vah. Pomůže se svalovou silou a funkcí. Poraďte se se svým lékařem, jaká aktivita je pro vás vhodná. Jezte hodně ovoce, zeleniny a netučných bílkovin, jako jsou ryby a kuřecí maso. Vyhýbejte se cukru a potravinám s vysokým obsahem nasycených tuků. Jezte menší porce. Váš organismus nepotřebuje tolik kalorií jako kdysi.

Sexuální život se mění

Proč tomu tak je? Během menopauzy se vaginální tkáně ženy stávají suššími, tenčími a méně pružnými. Což může vést k tomu, že sex se stává poměrně nepříjemnou záležitostí. Také prsa ztrácejí tkáň a tuk a mohou se zdát menší a méně plná, celkově povislá. Pro muže je zase s přibývajícím věkem těžké dosáhnout či udržet erekci. To může být způsobeno jinými zdravotními stavy a také vedlejšími účinky léčby.

Co s tím? Opět se poraďte se svým lékařem. Mohou vám předepsat léky na zmírnění fyzických příznaků nebo zvýšení touhy po sexu.

Čas zastavit neumí nikdo. Ani ho vrátit. Ale s trochou trpělivosti a chytrými změnami životního stylu v příslušném věku můžete ze svého organismu vytěžit maximum pro dlouhý a spokojený život.

Vitaminy a minerály, na které je dobré se zaměřit po padesátce

Zdraví

Čtyři typy stárnutí aneb Proč někteří lidé stárnou pomaleji než jiní

Zdraví

Výběr článků

Načítám