Hlavní obsah

Příliš mnoho potravinových doplňků může škodit zdraví

Snažíte se žít a jíst zdravě, a protože víte, že ve stravě nepřijímáte dostatek některých vitaminů či minerálů, spoléháte se na doplňky stravy. Jenže pozor. I některé potraviny se chlubí na přebalu tím, že jsou obohaceny o zdraví prospěšné látky. Můžete se jimi tedy velmi snadno předávkovat.

Foto: Profimedia.cz

I vitaminy a minerály se můžete předávkovat (ilustrační foto).

Článek

V běžném jídelníčku už minerály a mikroživiny pro tělo žádoucí jsou. Pokud si k tomu koupíte o stejné látky obohacený džus či nějaký super nápoj, slupnete dvě tablety, které vám doporučil trenér nebo výživový poradce, může být problém na světě.

U zvýšené dávky vitaminu C nebo zinku hrozí nevolnost, průjem a žaludeční křeče. Příliš mnoho selenu může vést k vypadávání vlasů, gastrointestinálním potížím, únavě a mírnému poškození nervů. K problémům může také docházet při vyšší konzumaci železa a podobně.

Rozhodně se nemusíte obávat toho, že byste se předávkovali v případě, že snídáte obohacené cereálie. Pokud ale během dne ještě sníte energetickou tyčinku a večer si připravíte těstoviny obohacené o stejné vitaminy či stopové prvky, navíc si před spaním vezmete tabletku doporučeného doplňku stravy, snadno tak překročíte doporučený denní příjem řady živin.

Jak se vyhnout případným problémům?

Pokud nekonzumujete vitaminy, ale pravidelně užíváte potravinové doplňky, problém byste mít neměli. „Je docela těžké předávkovat se vitaminy pouze z obohacených potravin,“ upozorňuje pro WebMD Johanna Dwyerová, vedoucí výzkumná pracovnice amerického Úřadu pro doplňky stravy Národního institutu zdraví.

Proč je vitamin C hůře vstřebatelný a jak to lze zlepšit

Zdraví

„Problémem je, že většina lidí si vůbec neuvědomuje, že užívání většího než doporučeného množství vitaminů a minerálů nepřináší organismu žádné výhody, naopak to může mít značné nevýhody,“ pokračuje Dwyerová.

Proto je namístě poradit se s praktickým lékařem o všech doplňcích stravy, které užíváte, včetně vitaminů a minerálů, a také o dávce, kterou užíváte. Tímto způsobem vám lékař může pomoci udržet dávky v bezpečném rozmezí.

„Pokud užíváte základní multivitamin, nemusíte se bát, že byste ho užívali příliš mnoho,“ uklidňuje Andrew Shao, odborník z Council for Responsible Nutrition. „Většina multivitaminů má tak širokou míru bezpečnosti, že i když je kombinujete s obohacenými potravinami, stále je možné garantovat, že si nebudete škodit.“

„U doplňků stravy je dobré sahat i po takových, které negarantují pokrytí denního příjmu daného vitaminu či minerálu,“ radí Dwyerová.

Signály, že užíváte nadbytek vitaminů

„Neviděl jsem nikoho, kdo by užíval toxické množství vitaminu A nebo D – to je velmi neobvyklé,“ říká David Katz, MD, ředitel Výzkumného centra prevence Yaleovy univerzity v New Havenu, jehož lékařská praxe se specializuje na výživu. „Většinou se setkávám s tím, že lidé se předávkují běžným vitaminem C.“

Odborník dodává, že problémem dneška je také to, že výrobci potravin přesunuli pozornost od toho, co z výrobků vyjmuli, jako je sůl, tuk, cukr, k tomu, aby je co nejvíce obohatili. Nejčastěji jde tedy o vitaminy C, D, probiotika nebo omega-3 kyseliny. Vzhledem k tomu, že je takto obohacováno stále více potravin, je pro spotřebitele těžké kontrolovat, jakou dávku vitaminů a dalších prvků konzumují během dne. Tím může dojít k dietní chybě se všemi následky.

Mezi běžné příznaky předávkování některými vitaminy a minerály patří poruchy spánku, zhoršená koncentrace, poruchy nervové soustavy, jako je brnění nebo podrážděnost atd.

Vitamin D, vápník a kyselina listová jsou tři živiny, kterých můžete získat příliš mnoho, zejména prostřednictvím doplňků stravy. Dospělí, kteří pravidelně překračují denní bezpečnou horní hranici 4 000 mezinárodních jednotek (IU), mohou skončit s vážnými srdečními problémy.

Hana Zemanová: Lidé se ztrácejí v tom, co je a není zdravé

Móda a kosmetika

Není také obtížné pravidelně přijímat více než 1 000 mikrogramů kyseliny listové denně (bezpečná horní hranice pro dospělé) z obohacených potravin a doplňků stravy. Pokud se tak stane, může to u starších dospělých zakrýt příznaky nedostatku vitaminu B12. Nedostatek vitaminu B12 pak někdy vede k trvalému poškození nervů, pokud se neléčí.

Pokud tedy chcete mít jistotu, že se žádnými vitaminy a minerály nepředávkujete, zaměřte se na konzumaci pestré stravy, která obsahuje sama o sobě dostatek těchto látek a není třeba je tělu dodávat v žádných potravinových doplňcích.

Hořčík je klíčovým minerálem pro dobré zdraví i duševní pohodu

Zdraví

Pět častých omylů žen při sestavování jídelníčku

Zdraví

Výběr článků

Načítám