Hlavní obsah

Preventivní vyšetření krve dokáže včas upozornit i na choroby, které se doposud nijak neprojevily

I když stále více lidí pravidelně dochází na preventivní prohlídky ke svému praktickému lékaři, mnozí tuto možnost nevyužívají, a to na základě vlastního rozhodnutí, ale třeba i z toho důvodu, že nejsou u žádného lékaře registrovaní. Přitom i základní vyšetření krve může včas upozornit na celou řadu onemocnění, včetně cukrovky, leukémie či chronického zánětu ledvin. Vynecháním preventivní prohlídky se tak každý připravuje o možnost včasného odhalení a léčby nemoci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pravidelné sledování hodnot, jako je hladina cukru v krvi, cholesterol či funkce jater a ledvin, umožňuje zachytit celou řadu civilizačních onemocnění, která se mohou bez povšimnutí rozvíjet dlouhé roky.

„Praktičtí lékaři si dnes mohou vyžádat i zhodnocení krevního obrazu a diferenciálního rozpočtu leukocytů. Díky němu lze spolehlivě zhodnotit jednotlivé typy krevních buněk, jejich velikost a počet – tedy ukazatele, jejichž odchylky upozorňují na možnost zhoubného onemocnění krvetvorby,“ vysvětluje hematoložka Anna Panovská z Fakultní nemocnice Brno.

Právě odhalení onemocnění ve stadiích, která většinou nemají žádné příznaky, je největším benefitem základního vyšetření krve. V ten okamžik jsou totiž tyto nemoci mnohem lépe léčitelné a je u nich i větší naděje na úplné vyléčení.

Podívejte se s námi na tři nejzákeřnější onemocnění, na které může včas upozornit krevní vyšetření.

Leukémie

Onkologická onemocnění patří mezi nejobávanější diagnózy současnosti. Přestože screeningová vyšetření probíhají většinou na specializovaných pracovištích, praktický lékař si může v rámci preventivního laboratorního vyšetření krve vyžádat také stanovení krevního obrazu.

S podzimem lékaři vyzývají k vyšetření znamének. Pomáhají i chytré aplikace

Zdraví

Děje se tak nejčastěji v okamžiku, kdy se nemocný cítí unavení, trpí častými infekcemi, nočním pocením, zvětšením lymfatických uzlin nebo neúmyslným hubnutím.

Při leukémii totiž dochází k tomu, že kostní dřeň začne vyrábět velké množství abnormálních bílých krvinek. Ty se nekontrolovaně množí a postupně vytlačují zdravé krvinky, které jsou potřebné pro správnou funkci imunitního systému, přenos kyslíku a srážení krve.

„To je patrné již na výsledcích krevního obrazu. V případě akutní leukémie dochází k bouřlivému rozvoji příznaků, které pacienty poměrně rychle dovedou k lékaři. U chronických leukémií se však onemocnění může rozvíjet pomalu, i několik let, a únava je často prvním nespecifickým příznakem, kterému mnoho lidí nepřikládá hlubší význam. Vyšetření krevního obrazu pomáhá nemoc odhalit včas a moderní cílená léčba jej může udržet pod kontrolou řadu let,“ uvádí hematoložka Anna Panovská.

Chronické onemocnění ledvin (CKD)

Pokud se včas neléčí, může vést až k selhání ledvin. Na počínající onemocnění však v rozboru krve upozorní zvýšená hladina kreatininu, což je odpadní produkt metabolismu, který ledviny běžně filtrují z krve. Pokud jsou poškozené nebo ztrácejí funkci, hladina kreatininu v krvi stoupá – to je jasný signál, že je třeba provést další vyšetření a zahájit léčbu.

V počátečních stadiích je možné CKD efektivně brzdit pomocí úpravy životního stylu – stravy a pohybového režimu či léků. Užívají se často v tabletách, což nemocné v podstatě nijak neomezuje – na rozdíl od situace, kdy se na nemoc přijde až ve stadiu selhání ledvin, které vyžaduje dialýzu nebo transplantaci.

„Chronické onemocnění ledvin vzniká většinou civilizačními vlivy, mezi nimiž vede vysoký krevní tlak a diabetes. Selhání ledvin přitom vznikne asi u 1 promile pacientů. V polovině z těchto případů pacient neví, že má nemocné ledviny. Přitom by se dalo onemocnění ledvin zjistit při preventivní prohlídce,“ upozorňuje profesor Ondřej Viklický, přednosta Transplantcentra, Kliniky nefrologie a vedoucí Transplantační laboratoře v pražském IKEMu.

Diabetes

Vyšetření glykémie neboli hladiny cukru v krvi patří mezi nejzákladnější vyšetření krve, které se vztahuje mezi preventivní vyšetření u praktického lékaře. Toto vyšetření by měli pravidelně podstupovat nejen lidé s nadváhou, ale i ti, kteří mají v rodině cukrovku nebo trpí vysokým krevním tlakem. Diabetes se totiž dlouho může vyvíjet bez výrazných příznaků a mnoho lidí si neuvědomuje, že jejich tělo už není schopné správně regulovat hladinu cukru v krvi. Pokud se diabetes neléčí, může způsobit závažné komplikace, včetně poškození očí, ledvin, nervů a srdce.

„Každý pacient s nově diagnostikovaným diabetem 2. typu by měl být léčen co nejdříve. Úprava stravování a pohybového režimu je nesmírně důležitá. Stejný význam má ale i psychologická podpora a volba moderních léků na cukrovku s komplexními účinky. V diabetologii nově preferujeme léky, které nejenže snižují hladinu cukru v krvi, ale i riziko kardiovaskulárních a dalších komplikací. Navíc po některých mohou lidé s diabetem ztrácet nadbytečnou tělesnou hmotnost. Odkládat zahájení léčby je tedy nejen zbytečné, ale i nebezpečné z hlediska rizika vážných komplikací,“ dodává profesor Martin Prázný, předseda České diabetologické společnosti ČLS JEP.

Vyšetření krčních tepen může včas upozornit na hrozbu mozkové mrtvice

Zdraví

O poruše štítné žlázy se dozvěděla až na preventivní prohlídce u praktika

Zdraví
Související témata:
Zánět ledvin

Související články

Výběr článků

Načítám