Hlavní obsah

Pravidlo pěti sekund a další tipy, jak zvýšit produktivitu a přestat mrhat časem

Trápí vás věčně plný seznam úkolů, které nestíháte včas odevzdat? Pak vězte, že je to často dáno i tím, že plýtváte spoustu času věcmi, které nemají takovou prioritu ani důležitost. Někdy i změnou drobností dokážete maximalizovat svůj čas, zvýšit pozornost a být tak mnohem víc produktivní než doposud.

Foto: Profimedia.cz

Produktivita je často mylně chápána jako schopnost stihnout více věcí za kratší dobu.

Článek

V dnešním rychlém a neustále se měnícím světě může být schopnost využít sílu produktivity transformační silou ve vašem osobním i pracovním životě. „Mějte ale na mysli, že produktivita není o tom ,udělat více‘, ale o tom pracovat chytřeji, sladit svůj čas a energii se svými hodnotami a předpoklady,“ upozorňuje na svém blogu koučka Amy Brachtová.

Podívejte se s námi na pět věcí, které dělají úspěšní lidé a které vám pomohou přestat plýtvat časem.

1. Buďte realisti

Produktivita je často mylně chápána jako schopnost stihnout více věcí za kratší dobu. Ve skutečnosti jde spíše o to pracovat chytřeji a kultivovat myšlení a návyky, které vám umožní dosáhnout vašich cílů s větší efektivitou a naplněním.

Ve své podstatě je produktivita o využití času, energie a zdrojů způsobem, který je v souladu s vašimi hodnotami tak, aby vás poháněl k požadovaným výsledkům. Jde o nalezení správné rovnováhy mezi intenzivní prací a odpočinkem.

Jde o to, abyste správně poznali a odstranili činnosti, které plýtvají vaším časem a které vás mohou brzdit.

2. Využijte znalosti funkčnosti mozku

Chcete-li odemknout svůj skutečný potenciál, je nezbytné porozumět tomu, jak lidský mozek funguje.

Je důležité vždy myslet na to, že váš mozek touží po dopaminu. Když splníte cíl, bez ohledu na to, jak malý je, dopamin vás za něj odmění. Kontrola toku dopaminu je zásadní pro pokračující motivaci, protože díky těmto odměnám se cítíte dobře a chcete pokračovat v jakémkoli zvyku nebo činnosti, které se snažíte dosáhnout.

Výzkum také ukázal, že lidé mají tendenci se více snažit, pokud mají náročnější cíle. V ten okamžik se snaží cíle dosáhnout mnohem rychleji, než když se jedná o jednoduchou věc. Nevýhodou ale je, že v takový okamžik je i vyšší pravděpodobnost, že neuspějí nebo vše vzdají, zvlášť pokud budou přesvědčeni, že něco pokazili.

Když si tedy stanovíte příliš smělý cíl, je velká pravděpodobnost, že jej začnete plnit s velkou intenzitou, ale jakmile vám do cesty vstoupí nějaký problém, snáze to vzdáte. Drobné neúspěchy nejenže vyvolávají negativní pocit ze sebe sama, ale také způsobují deficit dopaminu.

Když jste ve stavu deficitu dopaminu, váš mozek hledá úlevu. Někdy může tato úleva přijít v podobě vyhýbání se něčemu, čeho se bojíte nebo je vám to nepříjemné, případně to ve vás vyvolává úzkost. Deficit dopaminu tak usnadňuje prokrastinaci.

Jak trénovat svou mysl a být úspěšný nejen ve sportu

Zdraví

Timothy Pychyl, profesor psychologie na Carleton University, se prokrastinaci věnuje téměř 20 let. Zjistil, že hlavní věcí při řízení prokrastinace není vyhýbat se nějaké činnosti, ale vyhýbat se stresu spjatého s výsledky. Prokrastinace je „podvědomá touha cítit se právě teď dobře“. Ten pocit úlevy je odměna a váš mozek ji vidí jako dopamin.

3. Používejte přístup Napoleona Hilla

Principy produktivity a úspěchů byly v průběhu historie prozkoumány a zdokumentovány bezpočtem myslitelů a filozofů. Jednou z nejvlivnějších postav v této sféře byl americký spisovatel Napoleon Hill.

Hillův přístup k úspěchu byl postaven na hlubokém porozumění lidské psychologii a síle mysli. Věřil, že klíč k odemknutí plného potencionálu člověka spočívá v kultivaci specifického myšlení, zvyků a chování. Od důležitosti stanovení si cílů a vizualizace až po sílu vytrvalosti a sebedůvěry. Hillova kniha Myšlením k bohatství inspirovala již několik generací k dosažení pozoruhodných úspěchů.

4. Využívejte svůj potenciál

Tajemství produktivity je jednoduchá, ale hluboce účinná technika, kterou využívají někteří z nejúspěšnějších lidí na světě, od podnikatelů a generálních ředitelů až po umělce a inovátory.

Jedná se o jednoduchou koncepci: Začněte tam, kde stojíte. Čekání na ideální čas nebo dokonalý počet zdrojů vás může uvěznit a možná tak nikdy nezačnete s tím, co si přejete. Začněte teď s tím, co máte.

Zní to jako recept na neúspěch? Celý život nás učili, že příprava je klíčem k úspěchu. Připravovat se můžete celý život, ale začít musíte teď.

5. Naučte se rozhodovat

Podle neurovědce Antonia Damasia naše pocity určují naše rozhodnutí v 95 % případů. Nejdříve cítíme, než myslíme a jednáme. Tento emocionální základ řídí naše rozhodování.

Když Damasio zkoumal jedince s poškozeným mozkem, kteří nemohli cítit emoce, zjistil, že mají problém učinit vůbec nějaká rozhodnutí. Mohli logicky nastínit své možnosti pro a proti, ale nemohli si vybrat. Dokonce i jednoduchá rozhodnutí jako například co si dát k jídlu pro ně byla paralyzující.

Kdykoli stojíte před rozhodnutím, podvědomě zvažujete pro a proti, než se rozhodnete jednat. Tento proces probíhá ve zlomku sekundy, takže ani nevíte, že se děje.

Pokud budete čekat, až bude ta správná chvíle, nikdy nedosáhnete svých cílů, protože si podvědomě vybavíte důvody, proč to není skvělý plán nebo jak byste mohli selhat. Čím déle o tom budete přemýšlet, tím menší je pravděpodobnost, že vůbec něco uděláte. Oddělte své pocity od svých činů a začněte tam, kde stojíte.

Dalším oblíbeným způsobem tohoto konceptu je pravidlo pěti sekund, které zpopularizovala Mel Robbinsová ve své knize Pravidlo 5 sekund. Myšlenka je jednoduchá: pokud máte nápad, instinkt jednat, musíte se fyzicky pohnout do pěti sekund, jinak váš mozek tuto myšlenku zabije.

Pravidlo je navrženo tak, aby lidem pomohlo překonat váhání tím, že odpočítávají od pěti do jedné a pak okamžitě začnou jednat. Tato technika využívá koncept „aktivační energie“, aby vám pomohla obejít přirozenou tendenci vašeho mozku, a také podporuje pozitivní návyky a činy. Pokaždé když získáte malou výhru nebo úspěch, dopamin zaplaví váš mozek a dodá vám energii a náladu.

Nečekejte na absolutní štěstí, užívejte si ho po dávkách každý den

Zdraví

Jak se vymanit z neustálé negativity druhých

Sex a vztahy

Výběr článků

Načítám