Článek
Při zažívacích potížích je ideální kola. Jak u koho. Jde o dlouho tradovanou „první pomoc“ při nevolnosti a zvracení, a to i u dětí. Rozhodně ale nemáme žádné spolehlivé informace a vědecky podložená data o efektu koly na tyto obtíže. Současná kola obsahuje především kofein, jehož stimulační efekt může mít pozitivní subjektivní účinky, ale rozhodně to neplatí univerzálně.
Při intenzivním zvracení je důležitější dbát na doplnění tekutin, které nápoje s kofeinem obvykle nezajistí.
Panák tvrdého alkoholu rozpustí tuky a zlepší zažívání. Tvrdý alkohol především narušuje tenkou hlenovou vrstvu na sliznici trávicí trubice, což trávicímu procesu obvykle nepomáhá. Existuje ovšem mnoho potenciálních vysvětlení pozitivního, ale též negativního efektu jednorázové konzumace alkoholu na trávení. Rozpuštění tuků požitým alkoholem mezi ně ale jistě nepatří. Efekt je tedy přísně individuální – někomu některý alkohol pomůže, jinému může uškodit. Dlouhodobé nadměrné pití alkoholu rozhodně neprospěje nikomu.
Pravdy a mýty o únavě a odpočinku
Tlačí vás žaludek kvůli přejedení? Snězte jablko. Jablko obsahuje vlákninu, která zvětší objem potravy v žaludku a může pocit tlaku zvýšit nebo dokonce vyvolat zvracení. Stejně tak ale může žaludek trochu „rozhýbat“. Takže zkusit kousek jablka není chyba, zkrátka se řiďte zkušeností, jak ovoce pomáhá na trávení vám.
Nejhorší na trávení je lepek. Absolutní nesmysl. Lepek je součástí naší stravy po staletí a náš trávicí systém je na něj zvyklý. Dokonce existují práce dokladující, že bezlepková dieta, kterou držíte, aniž byste museli, protože máte celiakii nebo nesnášenlivost lepku, je spíše škodlivá. Může vést k nežádoucím změnám prostředí ve střevech a nelze vyloučit i její souvislost s některými chorobami, například diabetem.
Pivo pomáhá trávit tuky. Situace je zčásti podobná jako s tvrdým alkoholem, nicméně lze připustit pozitivní efekt zejména hořkého piva na trávení. Možná to jsou spíše další složky tohoto nápoje než přímo alkohol, které zvýší sekreci trávicích šťav a zlepší pohyblivost žaludku a dvanáctníku. Pokud nejste alkoholik, je lepší zapít vepřo knedlo zelo skleničkou hořkého piva než čistou vodou.
Mléko zklidní žaludek v kocovině. Ideální je samozřejmě kocovinu nezažívat. Pokud k tomu dojde, neexistuje žádný spolehlivý způsob „léčby“, kromě toho, že dotyčný se má vyspat a musí doplnit tekutiny, protože alkohol podporuje tvorbu moči a má do jisté míry dehydratační efekt na organismus.
Kysané zelí pročistí střeva. Zelí obsahuje vlákninu, která se jen zčásti vstřebá, zčásti je „krmením“ pro střevní bakterie, které navíc tímto způsobem vytvářejí další živiny pro sliznici tlustého střeva. Vláknina také zadržuje ve střevě více vody, stolice je proto objemnější a měkčí a lépe podporuje střevní peristaltiku. Konzumace vlákniny může být spojena s tvorbou většího množství plynu ve střevě, ale tento efekt není nijak zdraví škodlivý.