Hlavní obsah

Praktici začali předepisovat léky, pro které museli lidé za specialistou

Pacienti s chronickým onemocněním už nemusí pokaždé žádat o recept svého specialistu. U některých diagnóz mohou tyto léky v ČR nyní předepisovat i praktičtí lékaři. Nově od 1. července praktici vydávají recept na více léků na astma nebo třeba kardiovaskulární nemoci.

Foto: Envato

Praktici nově smí předepsat až 3500 léků s úhradou od zdravotní pojišťovny

Článek

„Týká se to asi tisícovky léčivých přípravků širokého spektra. Od mastí s kortikoidy přes složitější preparáty, jako jsou kombinované inhalační preparáty na chronickou obstrukční plicní nemoc a astma,“ vysvětlil Novinkám a Právu předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Dosud platilo, že jsou tyto léky hrazeny ze zdravotního pojištění jen v případě, že je předepíše pacientovi lékař s konkrétní specializací. Praktičtí lékaři je mohli předepsat, ale pacient by si je kompletně zaplatil. Praktici tak měli přístup ani ne k polovině hrazených léků, které se na českém trhu vyskytují, což se teď změní.

Pokud má praktický lékař pochyby, může se i nadále se specialistou o vhodné léčbě pacienta poradit. K uvolnění preskripčních omezení dochází například u léků na srážlivost krve nebo některé léky pro onkologické pacienty.

Změna i u dárců krve

O změnu usilovali praktičtí lékaři mnoho let, proti byli naopak ambulantní specialisté, kteří jsou přesvědčeni, že všeobecní lékaři nemohou obsáhnout všechna specifika u konkrétních onemocnění.

Od 1. července se mění také přístup k dárcům krve. Ministerstvo zdravotnictví doporučilo transfuzním stanicím, aby nevyřazovaly muže mající sex s muži. Nově bude podmínkou odstup čtyř měsíců od análního sexu s novým partnerem, pohlaví dárce hrát roli nebude.

Česku mohou zase chybět antibiotika. Kvůli Německu

Domácí

Výběr článků

Načítám