Hlavní obsah

Pozitivní účinky zinku na zdraví žen

Zinek je důležitý minerál, který hraje zásadní roli v mnoha biologických procesech v lidském těle. Přestože je často zmiňován v souvislosti s posilováním imunitního systému nebo hojením ran, jeho význam pro zdraví žen je mnohem širší.

Foto: Profimedia.cz

Zinek najdeme nejčastěji v semínkách a oříšcích. Pro někoho překvapivým zdrojem jsou také ústřice.

Článek

Pomáhá udržovat zdravý imunitní systém

Ženy, zejména v období hormonálních změn, například během menstruace, těhotenství nebo menopauzy, mohou být náchylnější k oslabení imunitního systému.

Zinek hraje důležitou roli při posilování imunity tím, že mobilizuje bílé krvinky, které jsou klíčové v boji proti infekcím.

„Zinek pomáhá bránit se proti toxinům a cizorodým látkám, které ohrožují vaši imunitu,“ říká dietoložka Amy Gorinová pro Women's Health.

Hořčík je klíčovým minerálem pro dobré zdraví i duševní pohodu

Zdraví

Dostatečný příjem zinku může třeba zkrátit trvání nachlazení a dalších běžných onemocnění.

Ženy ve věku 19 let a starší potřebují osm miligramů zinku denně, těhotná žena potřebuje 11 miligramů a kojící žena 12 miligramů.
dietoložka Amy Gorinová

Udržuje stabilní hladinu cukru v krvi

„Zinek hraje roli při syntéze, ukládání a uvolňování inzulínu ve slinivce,“ říká Gorinová, což znamená, že nepřímo hraje roli při udržování stabilní hladiny cukru v krvi. Jeho nedostatek tedy může negativně ovlivnit hladinu inzulínu, což může vést k nechtěným změnám chuti k jídlu a hladiny cukru v krvi.

Existuje dokonce výzkum týkající se souvislosti mezi nedostatkem zinku, cukrovkou a suplementací zinku jako formy léčby onemocnění.

Napomáhá hojení

„Nedostatek zinku může způsobit pomalé hojení ran. Zinek působí na krevní destičky a pomáhá při srážení krve, díky tomu je klíčovým minerálem při hojení škrábanců a řezných ran,“ říká Gorinová.

V jakých potravinách najdeme zinek?

  • Hlavními zdroji zinku jsou játra, tmavé maso, mléko, vaječné žloutky a mořské ryby, včetně mořských živočichů, především ústřic.
  • Z rostlinných produktů jde především o celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena.
  • Zinek ze živočišných zdrojů se vstřebává lépe než ze zdrojů rostlinných. To musí mít na vědomí zejména vegetariáni a vegani, aby u nich nedošlo k nedostatku zinku v organismu.

Ovlivňuje trávení

„Zinek spolupracuje s proteiny v každém orgánu a pomáhá téměř 100 různým enzymům s různými procesy, z nichž jedním je trávení,“ říká dietoložka Amanda Bontempová.

„Zinek se podílí na mnoha gastrointestinálních činnostech, což znamená, že vaše tělo bez něj nemůže správně trávit potravu a vstřebávat živiny. Ve skutečnosti studie z roku 2016 zjistila, že i drobný nedostatek zinku může mít negativní trávicí účinky.“

„Je snadné zaměnit příznaky jako nevolnost, zvracení nebo průjem za něco jako nesnášenlivost lepku. Ale důvodem může být také nedostatek zinku,“ dodává Bontempová.

Zajímavostí je, že nedostatek zinku v organismu může snížit vnímání chutí a vůní. U dětí může být jedním z příznaků nedostatku zinku právě nechuť k jídlu.
dietoložka Amanda Bontempová

Pomáhá udržovat pozornost

Ačkoliv je potřeba podrobné studie, výzkumníci se shodují, že hladina zinku může ovlivnit, jak dlouho budete schopni sedět a soustředit se.

„Výzkumníci zaznamenali změny chování u lidí, kteří se dříve potýkali s nedostatkem zinku poté, co konzumovali stravu bohatou na tento minerál. Ačkoliv nebyly identifikovány žádné specifické mechanismy pro nízký obsah zinku způsobující zhoršenou pozornost, souvislost tam nepochybně je,“ tvrdí Bontempová.

Důležité minerály, na které se často zapomíná

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám