Hlavní obsah

Potíte se hodně? Může za tím být strava

Aktualizováno

Léto je obdobím, kdy teploty šplhají vysoko a mnozí z nás hledají způsoby, jak se ochladit. Přirozenou reakcí těla na vysoké teploty je pocení, které pomáhá regulovat tělesnou teplotu. Někteří lidé však trpí nadměrným pocením, což může být nejen nepříjemné, ale také společensky omezující. Může být za tím něco víc než jen počasí? Odpověď možná překvapí – vaše strava.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pocení po jídle nebo pití může u každého vypadat jinak, často se objevuje kolem obličeje, krku nebo čela. Lidé se potí, aby pomohli ochladit tělo. Je to způsob, jak pomoci s regulací teploty,“ vysvětlila dietoložka Yasi Ansariová pro Huffington Post.

Ačkoli potraviny a nápoje mohou na každého člověka působit jinak, existují některé, které s větší pravděpodobností spustí činnost potních žláz víc než jiné.

Pikantní jídla

„V pálivých omáčkách, papričkách jalapeño či v kořeněných potravinách je sloučenina zvaná kapsaicin, která může za jejich pálivost,“ vysvětluje Amy Kimberlainová, registrovaná dietoložka a mluvčí Akademie výživy a dietetiky.

„Kapsaicin se váže na nervové receptory, které přenášejí signály do našeho mozku, jenž si informaci překládá jako teplo. Naše tělo se pak snaží ochladit a důsledkem toho se potíme.“

Lidé ale reagují na koření odlišně, což může ovlivnit, zda a jak moc se potí.

„Někomu připadají i slabě pálivé papričky nepříjemně pikantní a naopak. U každého je proto reakce na pálivé jiná,“ dodává Kimberlainová.

Jak souvisí potní žlázy s jídlem?

V celém těle máme 2 až 4 miliony potních žláz. Většina z nich se nazývá „ekrinní žlázy“ podle Mezinárodní společnosti pro hyperhidrózu.

Nejvíce se jich vyskytuje v oblastech dlaní a chodidel, méně na hlavě a v mnohem menší míře na trupu a končetinách. Ekrinní žlázy produkují pot – čirou látku bez zápachu, sestávající převážně z vody. Zápach potu je způsoben bakteriální aktivitou ve výměšcích apokrinních potních žláz.

Hlavním cílem potu je zchladit tělesnou teplotu odpařováním a uvolňováním tepla. Když jíte nebo pijete věci, které zvyšují tělesnou teplotu nebo způsobují, že tělo musí vydat více energie, může to stimulovat ekrinní potní žlázy, což znamená, že se budete snáze potit.

Alkohol

Alkohol má na tělo mnoho účinků, z nichž některé mohou vést k nadměrnému pocení. Všimli jste si někdy, jak tváře některých lidí zčervenají a zrudnou po pití piva, vína nebo koktejlů? Alkohol způsobuje zrychlení srdeční frekvence a rozšíření krevních cév v kůži.

„To může způsobit zčervenání kůže a zpočátku zvýšit tělesnou teplotu, což může vést k většímu pocení,“ vysvětlila Ansariová.

„Časté pití může také vést ke snížení hladiny cukru v krvi, což může způsobit nervozitu, třes a pocení.“

Kofein

Potraviny a nápoje, které obsahují kofein, jako káva, černý čaj a energetické nápoje, podle serveru WebMD stimulují centrální nervový systém, který aktivuje potní žlázy.

„Pokud se navíc jedná o horký šálek kávy, je to dvojitá zátěž, protože zvýšení tělesné teploty může přispět k uvolňování potu,“ řekla Kimberlainová.

Maso

Existuje teorie, podle které trávení masa s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou steaky a grilované maso, zabere tělu více času a energie na rozklad jednotlivých živin, a proto zvyšuje pocení, vysvětluje Ansariová.

Zejména jde o případy lidí, kteří maso konzumují ve velkém i přesto, že mohou mít potíže s trávením živočišných bílkovin, dodala Kimberlainová.

Teplá jídla a nápoje

Kimberlainová také poznamenala, že pití horkých nápojů nebo konzumace teplé polévky zvyšuje vnitřní teplotu vašeho těla. Když se vaše teplota zvýší, podle Mayo Clinic ekrinní žlázy začnou uvolňovat pot, který ochlazuje vaše tělo během toho, když se odpařuje.

Proč se při stresu tolik potíme a zapácháme víc než při fyzické aktivitě

Zdraví

Sedm nenápadných známek dehydratace

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám