Hlavní obsah

Poruchy spánku? U pacientů s neurosvalovým onemocněním mohou být problém

Poruchy spánku trápí stále více Čechů. U pacientů s vzácnými neurosvalovými onemocněními ale mohou upozornit na vážnější problémy spojené s dýcháním. Lékaři se proto při pravidelných kontrolách na tuto oblast více zaměřují. V centru Prahy ve Všeobecné fakultní nemocnici nově pro tyto složitější pacienty otevřeli speciální spánkovou laboratoř.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Poruchy dýchání se objeví právě ve spánku, protože máme všichni v rámci REM spánku tzv. svalovou atonii, kdy se vypnou pomocné dýchací svaly a dýcháme jen bránicí. A pokud je slabá, tak se to v této fázi nejvíce projeví,“ vysvětlila lékařka z Centra pro poruchy spánku a bdění ve Všeobecné fakultní nemocnici Simona Dostálová.

Se svalovou slabostí se vypořádává většina pacientů se vzácnými neurosvalovými diagnózami, například spinální svalovou atrofií, kterou má v Česku asi pět procent osob, nebo třeba Duchennovou muskulární dystrofií.

Na problémy se proto snaží lékaři přijít co nejdříve a po příznacích aktivně pátrají. „To není jen, že pacient špatně dýchá. Může se jednat o přerušovaný spánek, denní únavu nebo nadměrnou denní spavost,“ dodala.

Tyto nemoci postihují i novorozence, kterým v krajních případech hrozí i dechové selhání. Na většinu neurosvalových vzácných onemocnění ale zatím neexistuje účinná léčba. S výjimkou spinální svalové atrofie u dětí, na kterou působí genová terapie, stojí desítky milionů korun.

Poruchy spánku na vzestupu. Vliv má i práce přes noc

Zdraví

„Děti se spinální svalovou atrofií mohou i při velmi dobré inteligenci zůstávat na úrovni kojence, mají problém se sami postavit a díky této léčbě se vyvíjejí normálně. Je to obrovský pokrok v terapii,“ zdůraznila Iva Příhodová, vedoucí lékařka epileptologické ambulance ve VFN.

Pojišťovny tuto genovou léčbu k loňskému únoru uhradily víc než třem desítkám nemocných dětí. U ostatních vzácných typů se snaží lékaři zmírňovat projevy nemoci.

Stovky léčených

Stovky pacientů se vzácnými neurosvalovými chorobami budou nyní vyšetřovat ve zmodernizované spánkové laboratoři, kterou otevřela Všeobecná fakultní nemocnice.

„V rámci poruch dýchání ve spánku se snažíme vyšetřovat a léčit ty, kteří mají nějakou komplikaci, kteří jsou složitější a poslali nám je kardiologové, nebo jde o nervosvalové pacienty,“ uvedl profesor Karel Šonka, vedoucí lékař neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

O nekomplikované případy se podle něj zvládají postarat ambulance v okolí.

Ročně přijmou ve VFN 300 nových pacientů a provedou 450 až 500 komplexních spánkových vyšetření. Pacienti podstupují komplexní měření ve spánku. Nejčastěji trvá jednu noc, v případě pacientů s nervosvalovým onemocněním to ale mohou být až čtyři noci.

„V posledních letech se na naší klinice hodně zabýváme poruchou chování v REM spánku, což postihuje jedince nad 50 let. Mnohdy se u těchto pacientů časem rozvine i jiná problematika jako například Parkinsonova nemoc,“ doplnila Dostálová.

Spánkové poruchy trápí stále více Čechů. Nejčastější je spánková apnoe, při které dochází k opakované zástavě dechu. Nemoc bývá spojená s dalšími zdravotní problémy, především obezitou.

Čeští odborníci vyvinuli látky, které mohou zamezit nádorovému bujení

Věda a školy

Výběr článků

Načítám