Hlavní obsah

Pět nejlepších potravin plných probiotik pro zdraví střev

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které do těla získáváme z potravy či doplňků stravy. Jejich předností je, že mají antioxidační účinky, které snižují zánět v těle a mohou i zvýšit bakteriální rozmanitost střevního mikrobiomu, který ovlivňuje vše od trávení, metabolismu až po imunitní systém.

Foto: Profimedia.cz

Potraviny plné probiotik

Článek

Většina probiotických potravin je fermentována (kvašena). Během tohoto procesu se do potravin dostávají právě živé mikroorganismy. Není však pravidlem, že probiotika obsahují naprosto všechny fermentované potraviny. Neobsahují je například ty potraviny, které se po kvašení tepelně upravují (třeba tempeh, kváskový chléb či miso).

Podívejte se s námi na ty nejlepší potraviny plné probiotik.

1. Kefír

Kefír je kvašený mléčný nápoj, jenž obsahuje mnoho probiotik. Vyrábí se smícháním mléka s fermentovanými kefírovými zrny (kulturou kvasinek a bakterií mléčného kvašení).

Kefír má štiplavou chuť, lze ho pít samotný nebo přidaný do smoothie. Kromě probiotik je velmi dobrým zdrojem bílkovin a vápníku. Často je obohacen o vitamin D.

Jelikož má poměrně nízký obsah laktózy, dokáže i řada lidí s intolerancí laktózy kefír snést.

Kvalitním jídelníčkem ke zdraví dámských intimních míst

Zdraví

2. Jogurt

Jogurt se nejčastěji vyrábí zahřátím mléka, přidáním bakterií a následným několikahodinovým fermentováním.

Na většině obalů jogurtů naleznete zmíněný i konkrétní kmen bakterií, který byl do jogurtu během procesu fermentace přidán. Mezi nejběžnější kmeny patří Lactobacillus a Bifidobacterium.

I jogurty mohou být dobrým zdrojem bílkovin, a to zejména ten řecký a islandský skyr. Zároveň obsahují vápník a vitamin D.

3. Kysané zelí

Kysané zelí patří mezi tradiční české potraviny. Jemně nakrouhané hlávkové zelí má po vykvašení charakteristickou nakyslou chuť. Tu mu dodává kyselina mléčná, jež se vytvoří kvašením cukrů.

Cukry se v zelí při kvašení dobře uvolňují právě díky jemnému nakrouhání. Při správném skladování se dá kvašené zelí uchovávat velmi dlouho a fermentační proces v něm navíc zvyšuje biologickou dostupnost živin.

4. Kimči

Kimči neboli kvašená zelenina (zelí, ředkvičky, okurky a cibule) patří mezi nejoblíbenější potraviny v Koreji. V posledních letech ale začalo být velmi populární i u nás. Jeho předností je, že má skutečně vysoký obsah bakterií mléčného kvašení.

Kromě probiotik obsahuje i vlákninu. Studie navíc potvrdily, že kimči pomáhá snižovat koncentraci potenciálně škodlivých střevních bakterií a podporuje zdravou hladinu glukózy v krvi, cholesterolu a správný krevní tlak.

5. Kombucha

Kombucha je sycený, fermentovaný nápoj vyrobený ze zeleného čaje, cukru, kvasnic a bakterií. Pro zlepšení chuti se často fermentuje společně s ovocem. Aktivní kvasinky přeměňují cukr během procesu kvašení, takže je v nich velmi malé množství alkoholu.

Kombucha má celou řadu přínosů pro zdraví. Kromě probiotik obsahuje i vitaminy a antioxidanty.

K ultrazpracovaným potravinám by se mělo přistupovat stejně jako k tabáku, apelují vědci

Zdraví

Gastroenterolog Milan Lukáš: Zdravá střeva pomáhají imunitě i psychice

Zdraví
Související témata:
Kombucha

Výběr článků

Načítám