Hlavní obsah

Pálení žáhy, chrapot či ekzém, i to mohou být příznaky alergie na pivo

Češi jsou národem pivařů. Paradoxně se i mezi milovníky tohoto moku najdou lidé, kteří jsou na některou z jeho složek alergičtí. Tyto alergie se přitom mohou objevit kdykoliv v průběhu života.

Foto: Profimedia.cz

Pivo má v sobě celou řadu alergenů.

Článek

Málokdo si to plně uvědomuje, ale i pivo v sobě obsahuje složky, na které mohou být citliví jedinci alergičtí. Jedná se zejména o ječmen, pšenici, kvasnice, lepek, siřičitany a histamin.

Někdy ale problémem může být i samotný alkohol a jeho intolerance, i když jindy dotyčnému alkohol nemusí vůbec vadit – v závislosti na druhu daného alkoholu.

Jak se projevuje alergie na pivo? Vždy záleží na tom, na jakou složku je člověk citlivý. Nejčastěji se jedná o běžné příznaky potravinové alergie, které se přitom mohou objevit hned po konzumaci piva, ale někdy i za nějaký čas.

Mezi příznaky alergie na pivo patří:

  • kašel,
  • pálení žáhy,
  • průjem,
  • kopřivka,
  • chrapot,
  • sípání.

Mezi závažnější příznaky pak patří dušnost, otok hrdla nebo jazyka a ztráta vědomí.

Jak se vaří pivo bez alkoholu

Lifestyle

Při alergii na obsažený lepek

Lepek je bílkovina obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pokud máte alergii na lepek či trpíte intolerancí nebo celiakií (autoimunitním onemocněním, kdy po konzumaci lepku bílé krvinky napadají výstelku tenkého střeva), je nutné dodržovat bezlepkovou dietu.

Vzhledem k tomu, že hlavní složkou piva je ječmen, buď se budete muset piva zcela vzdát, anebo sáhnout po bezlepkových pivech. Dnes jsou k sehnání jak ve variantě s alkoholem, tak bez alkoholu.

Příznaky citlivosti nebo alergie na lepek:

  • bolest břicha,
  • anémie,
  • mozková mlha,
  • deprese,
  • průjem,
  • ekzém nebo vyrážka,
  • únava,
  • bolest hlavy,
  • bolest kloubů,
  • necitlivost v končetinách.

Při intoleranci histaminu

Pivo obsahuje histamin, který vzniká kvašením (kvasinky přeměňují cukry na alkohol). Lidé s histaminovou intolerancí mají snížené nebo inhibované enzymy, které odbourávají histamin přítomný v potravinách. V důsledku toho nemohou zabránit histaminu vstoupit do krevního oběhu, což může vést k následujícím příznakům:

  • migréně,
  • průjmu,
  • zarudlé pokožce,
  • kopřivce,
  • ekzému,
  • zácpě,
  • rýmě či svědění nosu,
  • svědivým, slzícím očím.

Při alergii na siřičitany

Siřičitany se v pivě objevují po kvašení. Uvolňují plynný oxid siřičitý, což je aktivní složka, která pomáhá konzervovat nápoje, potraviny a léky. Pomáhají zachovat chuť a barvu potravin, snižují růst bakterií a obecně kažení potravin.

Příznaky alergie na siřičitany:

  • příznaky astmatu (např. sípání, kašel, tlak na hrudi),
  • alergická rýma (ucpaný nos, kýchání, svědění),
  • kopřivka.

Při alergii na pivovarské kvasnice

Pivovarské kvasnice jsou jednobuněčným rostlinným organismem bez chlorofylu. Do piva se přidávají, aby proběhla fermentace – proces, při kterém se cukr obsažený v mladině (nevykvašeném pivě) přeměňuje na alkohol.

I když je alergie na kvasinky vzácná, může u některých lidí způsobit alergickou reakci a vyvolat kopřivku a zažívací obtíže.

Alkoholová intolerance

Někdy bývá problém od sebe odlišit alergii od intolerance (nesnášenlivosti). Zatímco při alergii imunitní systém přehnaně reaguje na alergen, k intoleranci dochází v okamžiku, kdy má trávicí systém problém s trávením určitých potravin či tyto potraviny dráždí jeho sliznice.

Potravinové intolerance jsou přitom mnohem častější než potravinové alergie, celosvětově postihují až 20 % lidí.

Alkoholová intolerance je nejčastější u lidí asijského původu, protože mívají vyšší pravděpodobnost genetické mutace, která brání enzymům odbourávat alkohol.

Obecně vyšší pravděpodobnost alergie či intolerance na alkohol mají lidé s astmatem či s jinými potravinovými alergiemi.

Vaření a pečení s pivem

Recepty

KVÍZ: Češi národ pivařů? Ukažte svoje znalosti

Lifestyle
Související témata:
Histaminová intolerance

Výběr článků

Načítám