Článek
Málokdo si to plně uvědomuje, ale i pivo v sobě obsahuje složky, na které mohou být citliví jedinci alergičtí. Jedná se zejména o ječmen, pšenici, kvasnice, lepek, siřičitany a histamin.
Někdy ale problémem může být i samotný alkohol a jeho intolerance, i když jindy dotyčnému alkohol nemusí vůbec vadit – v závislosti na druhu daného alkoholu.
Jak se projevuje alergie na pivo? Vždy záleží na tom, na jakou složku je člověk citlivý. Nejčastěji se jedná o běžné příznaky potravinové alergie, které se přitom mohou objevit hned po konzumaci piva, ale někdy i za nějaký čas.
Mezi příznaky alergie na pivo patří:
- kašel,
- pálení žáhy,
- průjem,
- kopřivka,
- chrapot,
- sípání.
Mezi závažnější příznaky pak patří dušnost, otok hrdla nebo jazyka a ztráta vědomí.
Jak se vaří pivo bez alkoholu
Při alergii na obsažený lepek
Lepek je bílkovina obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pokud máte alergii na lepek či trpíte intolerancí nebo celiakií (autoimunitním onemocněním, kdy po konzumaci lepku bílé krvinky napadají výstelku tenkého střeva), je nutné dodržovat bezlepkovou dietu.
Vzhledem k tomu, že hlavní složkou piva je ječmen, buď se budete muset piva zcela vzdát, anebo sáhnout po bezlepkových pivech. Dnes jsou k sehnání jak ve variantě s alkoholem, tak bez alkoholu.
Příznaky citlivosti nebo alergie na lepek:
- bolest břicha,
- anémie,
- mozková mlha,
- deprese,
- průjem,
- ekzém nebo vyrážka,
- únava,
- bolest hlavy,
- bolest kloubů,
- necitlivost v končetinách.
Při intoleranci histaminu
Pivo obsahuje histamin, který vzniká kvašením (kvasinky přeměňují cukry na alkohol). Lidé s histaminovou intolerancí mají snížené nebo inhibované enzymy, které odbourávají histamin přítomný v potravinách. V důsledku toho nemohou zabránit histaminu vstoupit do krevního oběhu, což může vést k následujícím příznakům:
- migréně,
- průjmu,
- zarudlé pokožce,
- kopřivce,
- ekzému,
- zácpě,
- rýmě či svědění nosu,
- svědivým, slzícím očím.
Při alergii na siřičitany
Siřičitany se v pivě objevují po kvašení. Uvolňují plynný oxid siřičitý, což je aktivní složka, která pomáhá konzervovat nápoje, potraviny a léky. Pomáhají zachovat chuť a barvu potravin, snižují růst bakterií a obecně kažení potravin.
Příznaky alergie na siřičitany:
- příznaky astmatu (např. sípání, kašel, tlak na hrudi),
- alergická rýma (ucpaný nos, kýchání, svědění),
- kopřivka.
Při alergii na pivovarské kvasnice
Pivovarské kvasnice jsou jednobuněčným rostlinným organismem bez chlorofylu. Do piva se přidávají, aby proběhla fermentace – proces, při kterém se cukr obsažený v mladině (nevykvašeném pivě) přeměňuje na alkohol.
I když je alergie na kvasinky vzácná, může u některých lidí způsobit alergickou reakci a vyvolat kopřivku a zažívací obtíže.
Alkoholová intolerance
Někdy bývá problém od sebe odlišit alergii od intolerance (nesnášenlivosti). Zatímco při alergii imunitní systém přehnaně reaguje na alergen, k intoleranci dochází v okamžiku, kdy má trávicí systém problém s trávením určitých potravin či tyto potraviny dráždí jeho sliznice.
Potravinové intolerance jsou přitom mnohem častější než potravinové alergie, celosvětově postihují až 20 % lidí.
Alkoholová intolerance je nejčastější u lidí asijského původu, protože mívají vyšší pravděpodobnost genetické mutace, která brání enzymům odbourávat alkohol.
Obecně vyšší pravděpodobnost alergie či intolerance na alkohol mají lidé s astmatem či s jinými potravinovými alergiemi.