Hlavní obsah

Opírání brady o ruce, otevírání sáčků pomocí zubů a další návyky, které poškozují čelisti

Čelistní klouby patří mezi nejvytíženější v celém těle. Jsou v pohybu nejen během jídla, pití, ale i při jakémkoliv polknutí, a dokonce i v noci při spánku. Proto i u nich může časem docházet k opotřebení a k nejrůznějším dysfunkcím. Problémy s čelistí se přitom nemusejí projevit jen bolestí, objevit se může i celá řada dalších potíží jako bolest hlavy, uší či zad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za problémy s čelistí přitom z velké části mohou i každodenní návyky, u kterých si často vůbec neuvědomujeme, že by nám mohly nějak škodit. Podívejte se s námi na nejčastější z nich.

1. Opírání brady o ruce

Mnoho lidí si bezmyšlenkovitě opírá bradu o ruku – pravděpodobně i vy. V práci, při sledování televize, během rozhovoru. „Je to nevhodný návyk, který zdraví čelistní oblasti neprospívá. Vyvíjí silný boční tlak na čelist, která je ale postavena na pohyb nahoru a dolů či dopředu a dozadu,“ vysvětluje pro HuffPost zubařka Priya Mistriová.

Příliš časté opírání brady může vést ke cvakání čelisti, bolesti nebo vrzání.

Tři běžné ranní rituály, které škodí kůži

Zdraví

2. Zatínání a skřípání zubů

Chrup by se měl spojit jen tehdy, když žvýkáte a následně polykáte. „Při mluvení by se zuby neměly dotýkat, při jídle ano,“ vysvětluje základní princip fungování zdravé čelisti zubařka Karyn Kahnová, která se na poruchy čelistí zaměřuje na Clevelandské klinice v Chicagu.

Zatínání čelistí může kromě zánětu způsobit i artritické změny čelistního kloubu. Navíc, pokud to lidé dělají ve stresu, vyvíjejí při tom velkou sílu, kvůli čemuž může dojít k přetížení svalů a bolesti, a to nejen čelistních svalů, ale i celé hlavy či uší.

Totéž platí pro skřípání zubů, které mnoho lidí nevědomky provádí v noci. Proto je dobré poradit se se stomatologem a začít používat chrániče, které skřípání zmírní. Uleví se čelisti i chrupu.

3. Špatné držení těla

Málokdo si uvědomuje, že na problémy čelisti může mít vliv i špatné držení těla, a to zejména při sezení.

Každý centimetr hlavy posunutý dopředu přidává dalších 4,5 kg tlaku na váš krk, který vyvíjí tlak i na čelist, která na takovou námahu není uzpůsobena. Když sedíte u počítače, vaše uši by měly být v jedné linii s rameny, která by zase měla navazovat na linii boků.

4. Otevírání předmětů zuby

Otvíráním lahví nebo různých sáčků a balíčků zuby si jednak můžete zničit zubní sklovinu a pak také poškodit čelist. „Když něco otevíráte zuby, musíte posunout čelist, aby se zuby pohybovaly určitým způsobem – jde o boční pohyb, který je pro čelist špatný. Pro klouby čelisti není vůbec přirozený,“ upozorňuje odbornice.

5. Přežvykování

Podle ní může být časté a velmi výrazné žvýkání žvýkaček také škodlivé pro zdraví čelistí. Tento zvyk způsobuje nadměrný pohyb čelisti a může hrozit přetížení kloubu nebo zhoršení stavu čelistní ploténky. Neexistuje ale žádná definice nadměrného žvýkání žvýkaček.

Pro lidi s určitými poruchami čelistí není žvýkání žvýkaček nikdy dobrý nápad, zatímco lidé se zdravými čelistmi to obvykle jednou za čas zvládnou bez obav z dalších následků.

6. Okusování nehtů, tužek a propisek

Čelist není určena k tomu, aby se neustále pohybovala a vedle žvýkání žvýkaček mohou i další návyky, jako je bezmyšlenkovité okusování tužek nebo nehtů, negativně ovlivnit její zdraví. Kromě toho mohou poškodit zuby a dásně, což zvyšuje riziko infekcí a dalších komplikací.

Jak se poprat se zlozvyky

Zdraví

Olupování laku může nehtům ublížit více než kousání

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám