Hlavní obsah

Olupování laku může nehtům ublížit více než kousání

Myslíte si, že se o své ruce pečlivě staráte? Pak pozor na bezmyšlenkovité olupování laku z nehtů, které je může dlouhodobě poškodit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při olupování laku z nehtů totiž nikdy nestrhnete jen samotný lak. „Setkala jsem se s klientkami, které si myslí, že loupou jen lak, ale ve skutečnosti loupou kousky svého přirozeného nehtu a nechávají nehtové lůžko odkryté,“ vysvětluje pro HuffPost manikérka Vanessa Sanchez McCulloughová.

Nejenže to může být bolestivé, ale obnažená nehtová lůžka mohou také způsobit, že nehty budou zranitelnější vůči okolnímu prostředí a může dojít k jejich dalšímu poškození.

Nehet a jeho složení

Nehtová ploténka se skládá ze tří vrstev keratinu, látky bílkovinné povahy a zrohovatělých nehtových buněk. Obsahuje až 30 % vody, která je klíčová pro elasticitu nehtu.

Pod nehtovou ploténkou se nachází nehtové lůžko, které je bohatě zásobeno krví a nervovým zakončením.

Nehtová ploténka přitom vyrůstá z kořene nehtu (tzv. matrice), jehož součástí je i bílý půlměsíc nazývaný lunula, kde je nehet nejsilněji připevněn k nehtovému lůžku.

Přímo nad kořenem nehtů vyrůstá nehtová kůžička, která funguje jako těsnění a ochrana před vlhkostí a infekcí nehtu.

Když nanesete lak na nehty, přilne k horním vrstvám nehtových buněk, které již mohou být křehké a náchylné k loupání a odlupování. „Když je lak na nehty odstraňován, tyto vrchní vrstvy onychocytů (nehtových buněk) mohou být spolu s ním také neúmyslně odstraněny, takže nehet má nerovný povrch a bílé skvrny nazývané keratinové granulace,“ uvádí odbornice.

Jak chránit vlasy, nehty a pokožku před negativními dopady častého koupání v chlorované vodě

Móda a kosmetika

Ačkoli granulace keratinu nejsou ze své podstaty škodlivé, jsou známkou dehydratace a léčba může vyžadovat pauzu od lakování nehtů a jejich finální úpravy.

A co víc, strhávání laku na nehty může způsobit stav zvaný onycholýza, při kterém se nehtová ploténka oddělí od nehtového lůžka. „Nehet je pak třeba zkrátit, a než doroste, jde o opravdu bolestivý proces,“ varuje Vanessa Sanchez McCulloughová.

Při dlouhodobém poškozování nehtové ploténky může dojít i k jejímu ztenčení. Ztenčené nehty pak nemají žádnou strukturu, takže se snáze zachytí o ponožky, šaty, košile, případně vlasy. Dojde k jejich zatržení, které je bolestivé, dokud nedorostou.

To ale není vše. Odstranění laku na nehty může způsobit i zčervenání a zvýšenou citlivost nehtového lůžka. A celkově je další péče o nehty mnohem složitější.

Pozor na gelové laky

Klasický lak je ve srovnání s gelovým méně škodlivý, protože má menší přilnavost. Základní gelové laky jsou vytvořeny tak, aby přilnuly ke keratinu v přírodních nehtech a zůstaly tam, dokud nejsou řádně odstraněny acetonem. Proto jsou gelové laky oblíbené pro svou dlouhou životnost.

Jak řešit poškozené nehty?

Primárně je důležité dát nehtům čas na zotavení, přičemž jeho délka se bude lišit v závislosti na míře poškození. Granulace keratinu obvykle odrůstají společně s nehtem, obvykle během několika týdnů. Mějte však na paměti, že nehty na nohou rostou mnohem pomaleji než nehty na rukou a mohou potřebovat měsíce, než se zotaví.

Dopřejte svým nehtům alespoň občas oddech od jakéhokoli laku. „Vždy je dobré nechat nehty zotavit a odpočinout, než se vrátíte k nehtové kosmetice,“ dodává odbornice, která také doporučuje nosit při domácích činnostech gumové rukavice, abyste ochránili nehty a jejich lůžka před dalším poškozením.

Jak získat zdravé a silné nehty

Móda a kosmetika

Kouše si vaše dítě nehty? Tipy, jak ho tohoto zlozvyku zbavit

Dítě a rodina
Související témata:

Výběr článků

Načítám