Hlavní obsah

Oholit, či neoholit? I chloupky v podpaží mají svůj účel

Holení podpaží, končetin, ale i intimních míst dnes řada lidí bere jako samozřejmost. K chloupkům na těle přistupují jako k něčemu nadbytečnému. Ve skutečnosti nám je ale příroda nenadělila jen tak, i ony mají důležitou tělesnou funkci.

Foto: Profimedia.cz

Odstraňování chloupků je především estetickým trendem (ilustrační foto).

Článek

Během puberty dochází k hormonálním změnám, které způsobují růst chloupků v podpaží a na dalších částech těla. Když se lidé blíží k dospělosti, začnou se tyto malé chloupky, které byly dříve téměř nepostřehnutelné, měnit. Stávají se z nich terminální chlupy, které již zasahují do některých tělesných funkcí.

Lidé mají tři typy chloupků, které se v různých fázích vývoje mění. Každý z nich má své vlastnosti:

  • Lanugo, které se šíří po celém těle, se vyskytuje od posledního trimestru těhotenství a mizí v prvních měsících života dítěte.
  • Vellus jsou krátké, maximálně dva centimetry dlouhé, jemné chloupky. Rostou až na drobné výjimky (jako jsou dlaně a chodidla nebo rty) po celém těle v různé délce. Nejsou závislé na hormonálních změnách.
  • Terminální chlupy, které nahrazují chlupy vellus.

Dermaplaning - kosmetické tabu, o kterém se příliš nahlas nemluví

Móda a kosmetika

Terminální chlupy a jejich vlastnosti:

  • Jsou pigmentované a silně viditelné.
  • Vyskytují se hlavně v podpaží, v pubické oblasti, na obočí, řasách či v nose. Ale mohou být i kdekoliv na těle. Lze za ně považovat i vlasy.
  • Od chlupů vellus se liší tím, že jsou delší. Kromě chloupků, které vyrůstají na hlavě, jsou chloupky v podpaží delší než půl centimetru, ale kratší než dva centimetry.

Chlupy v podpaží a jejich výhody

Chlupům v podpaží se stejně jako ochlupení pubické říká „ambisexuální ochlupení“. To znamená, že se vyskytuje jak u mužů, tak u žen. Také jeho hustota závisí na hladině hormonů androgenů a tedy i testosteronu.

Jednou z hlavních funkcí ochlupení v podpaží je regulace tělesné teploty. Chloupky mohou chránit před chladným vzduchem nebo nadměrným teplem, které přichází do styku s touto citlivou oblastí. Pomáhá také zadržovat vlhkost nebo zpomalovat tvorbu potu.

Dále snižují tření. Chlupy v podpaží brání kontaktu kůže na kůži. Snižují proto podráždění, které může vzniknout například při cvičení. Ponechání těchto chloupků také výrazně snižuje možnost vzniku zarůstajících chloupků, které mohou způsobovat bolest, nepohodlí a infekce.

Uvolňují feromony. Podpaží uvolňuje chemické „posly“, které jsou pro každého člověka charakteristické, a přítomnost chloupků je pomáhá zachytit. Tito poslové jsou známí jako feromony. Jsou to zejména chemické látky, které tělo přirozeně produkuje a uvolňuje, aby působily jako pachové signály, zejména u opačného pohlaví.

Slovo „feromon“ je neologismus odvozený z řečtiny a znamená jakoukoli chemickou látku uvolňovanou živočichem, která slouží k ovlivňování fyziologie nebo chování jiných příslušníků téhož druhu. Tato definice se stala populární v polovině dvacátého století. Od té doby se začaly vytvářet vůně, které reprodukovaly podstatu těchto poslů.

Proto byla intenzita zápachu podpaží spojována s vyzdvihováním mužských ctností. Ty stejně jako u zvířat sloužily ke zvýšení atraktivity a nalezení partnera.

Neholení chloupků v podpaží snižuje riziko vyrážek. Stejně tak zabraňuje vzniku abscesů, které vznikají, když jsou ucpané póry vystaveny působení chemických látek nebo nečistot. Vzhledem k této skutečnosti někteří lékaři doporučují, že je nejlepší tyto chloupky stříhat nůžkami, pokud chcete, aby byly méně nápadné.

Depilace je osobní rozhodnutí

Přestože odstraňování chloupků je především estetickým trendem, který nesouvisí se zdravotními důvody, je zcela na každém jednotlivci, pro co se rozhodne. Obě varianty, ať už ponechání chloupků, či jejich odstranění, jsou při dodržování hygienických návyků možné. Nicméně vždy je dobré znát všechna pro i proti a uvědomit si, že i ty chloupky mají své opodstatnění a nelze se rozhodovat jen na základě toho, co je a není trendy.

Anketa

Odstraňujete si chloupky v podpaží?
Ano
57,7 %
Ne
42,3 %
Celkem hlasovalo 15847 čtenářů.

Zdravotní benefity neoholených intimních míst

Zdraví

Vousatí muži jsou podle studie pro ženy atraktivnější. Má to ale háček

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám