Hlavní obsah

Odlehčená strava vám pomůže s mentální pohodou a lepší náladou

Letní horka možná způsobují, že máte menší chuť k jídlu a raději upřednostňujete lehká jídla. Proč je to dobře a co vám takové odlehčení jídelníčku může přinést?

Foto: Profimedia.cz

Odlehčený jídelníček nepomáhá jen v hubnutí.

Článek

Svíčková v srpnu v době oběda nezní jako ideální volba. V létě tělo přirozeně mění své potřeby a preference. Zatímco v chladnějších měsících saháme po vydatných jídlech, kterých je tradiční česká kuchyně plná, v létě nás instinktivně láká lehčí a osvěžující strava. Dostupnější je také čerstvé ovoce a zelenina.

O tom, že střeva jsou náš druhý mozek, už toho bylo napsáno mnoho a například Městská knihovna v Praze v minulém roce připravila na toto téma sérii přednášek s odborníky. Mezi experty, mezi které u nás patří například prof. MUDr. Cyril Höschl, existuje shoda, že náš mikrobiom má výrazný vliv nejen na tělesné funkce, ale také na mentální pohodu a celkové ladění.

Podívejte se na patero dobrých důvodů, proč si v létě s radostí užít odlehčenou stravu:

Lepší trávení

V horku potřebuje tělo více energie na udržení stálé teploty. Přílišné množství těžkého jídla zatěžuje trávicí systém, který pak odvádí krev z ostatních orgánů. Méně jídla znamená rychlejší a efektivnější trávení, což tělu dodá více energie a lepší pocit po celý den.

Studená sprcha zmírňuje stres, podporuje imunitu a dokáže i zlepšit den

Zdraví

Stálá hydratace

Konzumace lehkých, vodnatých potravin, jako jsou ovocné a zeleninové saláty, pomáhá udržovat tělo hydratované. Navíc taková jídla osvěží a dodají potřebné živiny, aniž by příliš zatížila trávicí systém a způsobila únavu. Nezapomínejte však přesto na dostatek tekutin, ideálně čisté vody. Podle brožury, kterou připravila Fakultní nemocnice Olomouc, je přitom zvláště v létě důležité pít často a po malých množstvích.

Podpora kondice

Méně jídla v létě neznamená hladovění. Zaměřte se na kvalitní a výživné potraviny. Tím, že zvolíte menší porce a lehčí pokrmy, podpoříte svou celkovou kondici. Bonusem může být to, že se bez trápení a v klidu zbavíte přebytečných kil.

Vydatnější spánek

Těžká jídla před spaním mohou způsobit, že horké noci budou ještě náročnější. Při vyšších teplotách se hůře spí, takže lehká večeře může pomoci připravit tělo k odpočinku a regeneraci. Zdravý spánek je klíčem ke zdraví i dlouhověkosti. Podle Americké kardiologické asociace může kvalitní spánek přidat až pět let života.

Vitální dlouhověkost

Když už je řeč o dlouhověkosti, přejídání k ní podle expertů určitě nevede. Naopak střídmost, kterou ostatně v různých kulturách a obdobích doporučovali lékaři už od nepaměti, pomáhá udržet kondici i zdraví.

Experti dnes doporučují například takzvaný přerušovaný půst, i když není vhodný úplně pro každého a je třeba zvážit zdravotní stav, a léto je dobrá příležitost vyzkoušet, zda funguje.

Existuje i známé české přísloví: snídej sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli.

Manžel byl neustále podrážděný a náladový, infekci od klíštěte za tím nikdo nehledal

Sex a vztahy

Časté důvody, proč jsou teenageři neustále naštvaní a vzteklí

Dítě a rodina
Související témata:

Výběr článků

Načítám