Hlavní obsah

Nová katetrizační metoda si umí poradit i s těžkou plicní embolií

Rychlá úleva od bolesti, úspora krve, krátká hospitalizace či zákrok při vědomí pacienta, který může s lékaři komunikovat. To jsou jen některé výhody nové léčby katetrovým systémem masivní plicní embolie. Metodu jako jedni z prvních začínají praktikovat lékaři z FN Brno na pracovišti, které bylo zřízeno právě pro tyto zákroky a má nepřetržitý provoz.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Lékaři Petr Kala (vlevo) a Martin Radvan ukazují na monitoru schéma plic s kusy krevní sraženiny

Článek

Vážná plicní embolie, která je po srdečním infarktu a mozkové mrtvici třetí nejčastější příčinou kardiovaskulárních úmrtí, ohrozila život i čtyřiašedesátileté Miroslavě Bečvářové z Vyškova.

„V únoru jsem se ve vyškovské nemocnici podrobila rozsáhlému chirurgickému zákroku, když jsem absolvovala gynekologickou operaci. Po ní jsem však bohužel prodělala septický šok a poté následovala plicní embolie. Do Brna mě převezli v těžkém stavu desátého dubna. Hned druhý den jsem byla při vědomí novou metodou operována a už za týden, tedy sedmnáctého dubna, jsem mohla jít domů. Po celou dobu zákroku jsem byla při vědomí a mluvila s lékaři. Nyní už jen beru prášky na ředění krve, to prý bude trvat zhruba rok,“ vylíčila Novinkám Miroslava Bečvářová.

Když při chůzi do kopce lapáte po dechu, nemusí jít o špatnou kondičku

Zdraví

Zákrok, který absolvovala, sledovala s úsměvem na obrazovce monitoru. „Je to až neuvěřitelné takhle se vidět,“ dodala pacientka, které katetry zavedené z třísel odstranily velké množství sražené krve z plic, jejichž půlka kvůli sraženině už kolabovala.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Lékař Martin Poloczek předvádí pomůcky používané k odsání sraženiny

„Problém plicní embolie se v řadě případů vyřeší tak, že pacientům ředíme krev. U těžších stavů už musíme použít trombolytickou léčbu, tedy rozpustit sraženiny pomocí léků. U pacientů, kteří jsou například po velké operaci nebo po cévní mozkové příhodě, je však podání trombolýzy rizikové nebo úplně nemožné. Riskovali bychom i fatální krvácení. Zde doposud přicházel v úvahu jen kardiochirurgický zákrok,“ uvedl k přednosti nového katetrového systému lékař interní kardiologické kliniky FN Brno Martin Radvan.

S pojišťovnami o úhradě

Nový postup v Brně zatím využili u dvou pacientů, kteří byli do FN převezeni z jiných nemocnic. „Z třísla jsme zavedli přístup pro katetr a jeho prostřednictvím sraženiny z plícnicového řečiště odsáli. Výkon trval zhruba šedesát až devadesát minut,“ popsal přednosta interní kardiologické kliniky Petr Kala s tím, že člověk při zákroku přijde pouze o dva až tři decilitry krve. Všechna další krev, která se v průběhu zákroku odsává stříkačkou, podobně jako se jinou odsává krevní sraženina, je totiž po vyčištění ihned vrácena do krevního oběhu.

Vznik centra, které novou metodu v Brně bude používat, má značný význam i pro lékaře samotné. Jak vysvětlili, zákroky tohoto typu jsou svým způsobem rutinní záležitostí. „Jejich větší množství umožní, abychom tuto potřebnou rutinu skutečně získali,“ vysvětlil Martin Radvan.

V současné době probíhají jednání o plné úhradě této metody léčby v systému zdravotního pojištění. Fakultní nemocnice Brno se zatím na jeho financování podílí z vlastních zdrojů.

Ve FN Brno už rok probíhá studie, ve které kardiologové u středně těžkých plicních embolií testují aplikaci lokální trombolýzy tenkými katetry do obou plícnic. „Zároveň fungujeme jako konzultační centrum pro další nemocnice pro oblast plicních embolií,“ doplnil lékař Martin Poloczek.

Bolesti na hrudi a problémy s dýcháním, i tak se může projevit plicní embolie

Zdraví

Onemocněla vážnou plicní chorobou. Zachránila ji unikátní operace, při níž jí zchladili tělo

Zdraví

Výběr článků

Načítám