Hlavní obsah

Noční rutina, která vám uleví od alergií

Aktualizováno

Alergie mohou být nepříjemným společníkem, zejména během pylové sezony. Každodenní aktivity způsobují, že se pyl usazuje na našich vlasech, pokožce a oblečení, což zhoršuje alergické symptomy. Naštěstí existuje jednoduchý a účinný způsob, jak těmto problémům čelit - stačí důkladná sprcha před spánkem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud máte pocit, že jste už vyzkoušeli všechno, ale přesto se po celý rok potýkáte s otravnými sezonními alergiemi, probouzíte se s rýmou a trápí vás opuchlý obličej, odborníci nabízejí jednoduché řešení. Podle nich může být důkladná noční sprcha chybějící složkou v rutině léčby alergie.

„Důkladná sprcha pomáhá smýt všechna neviditelná pylová zrnka z vašeho těla, která způsobují alergické reakce,“ říká lékárník Ian Budd pro HuffPost.

„Pokud se sprchujete raději ráno, znamená to, že usínáte obalení pylem, který se drží nejen na kůži, ale i ve vlasech. Déle se tedy vystavujete tomu, na co jste alergičtí, i když nejste venku,“ uvádí alergoložka a imunoložka Monica Kraftová.

Prokletí alergie aneb Když život ovládnou omezení nebo zdravotní potíže

Móda a kosmetika

„Sprchování odstraní pyl a horká pára může uvolnit hlen, a tedy i dýchací cesty. Pyl se navíc nedostane tak snadno na vaše lůžkoviny,“ dodává.

„Kromě toho byste měli zvážit i pravidelnější mytí vlasů. Pyl na nich ulpívá poměrně snadno, a protože je tak blízko vašeho obličeje, je přirozené, že může přispět k příznakům,“ vysvětluje Budd.

Každodenní mytí vlasů však není volbou pro každého. Pomoci proto může například spaní v tenké čepici nebo hedvábném šátku.

Kromě sprchování a výměny ložního prádla může ke snížení obsahu alergenů ve vzduchu přispět také čistička vzduchu v ložnici.

„Myslím, že všichni máme tendenci zapomínat, že trávíme sedm, osm hodin v našich ložnicích. A je proto důležité se o tento prostor starat,“ doplňuje odborník na spánek Mas Takashima.

„Ačkoli sprchování před spaním může pomoci v boji proti senné rýmě, ještě účinnější volbou je sprchování ihned po příchodu domů, obzvláště pokud se potýkáte s opravdu nepříjemnými příznaky alergie,“ doporučuje závěrem Ian Budd.

Neobvyklé přírodní prostředky v boji proti alergické rýmě

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám