Hlavní obsah

Nestíháte, snadno vybuchujete a vyhýbáte se kolegům? I to mohou být příznaky deprese

Deprese se nemusí projevovat jen smutkem. V pracovním prostředí existují i další varovné příznaky, které signalizují, že je čas na změnu, případně schůzku s terapeutem. Nepřehlížejte je, vaše tělo i duše se tak hlásí o pomoc.

Foto: Profimedia.cz

I potíže se soustředěním mohou být příznaky deprese (ilustrační foto).

Článek

V práci všichni zažívají úspěchy i propady. Pokud se vám střídavě daří a střídavě máte pocit, že nic nezvládáte a že se těžké dny stávají novou normou vašeho života, zažíváte to, co více než čtvrt miliardy lidí na světě. Depresi v práci. A z práce.

Deprese je stav mysli, který se může projevovat viditelným smutkem a vyčerpáním, ale mnohokrát i způsoby, které byste nečekali.

„Příznaky deprese v práci se k vám mohou přiblížit vcelku nenápadně. A pokud jste na sebe tvrdí a myslíte si, že vše musíte vydržet, možná si ani neuvědomíte, jaké signály vám naznačují, že vaše duše není v pořádku. Což není řešení. Lepší je si přiznat, co se děje a jak s příznaky pomalé deprese nakládat,“ varuje před přehlížením pracovní deprese Shannon Garciaová, psychoterapeutka ze States of Wellness Counseling se sídlem v Illinois a Wisconsinu.

Přetrvávající pocity beznaděje, snížené potěšení z činností, hubnutí nebo přibývání na váze, poruchy spánku, únava, pocit bezcennosti nebo potíže se soustředěním jsou příznaky deprese, které vás mohou ovlivňovat střídavě, doplňuje Ryan Howes, psycholog z Pasadeny v Kalifornii.

Na co si dávat pozor?

1. Pracujete usilovně, dlouho do noci a vyhýbáte se návratu domů

Deprese se může u každého člověka projevovat jinak. Vaši kolegové možná nikdy neuhodnou, že se perete s depresí, protože stále jste tím výkonným zaměstnancem, ale uvnitř trpíte.

Stěžujete si, že máte moc práce? Pozor, ať si nezískáte špatnou pověst

Sex a vztahy

„U úspěšných profesionálů, kteří si vybudovali kariéru na základě uznání v práci, může mít deprese aktivnější projevy,“ podotýká Alicia Velezová, licencovaná klinická sociální pracovnice se sídlem v Brooklynu v New Yorku. Jako příklad uvedla zaměstnankyni, která prochází rozvodem nebo se stará o nemocného člena rodiny.

Potvrzení a uznání v práci může být pro někoho, kdo se potýká s depresí, tím, po čem opravdu touží. A je snazší toho dosáhnout než si otevřeně přiznat, že se mi rozpadlo manželství, nezvládám pomoc o nemocnou maminku… Přílišná horlivost v práci je tak jedním z častých příznaků deprese.

2. Začali jste se stranit kolegů

Kdysi jste nevynechali jediný večírek, nyní se jim vyhýbáte, stejně jako všem akcím, včetně teambuildingu. To, jak komunikujete a omezujete komunikaci se spolupracovníky v práci, vám může pomoci pochopit, zda se potýkáte jen se špatným dnem nebo s něčím hlubším. Stažení se od kolegů a izolace jsou dva běžné příznaky deprese.

3. Nestíháte termíny a schůzky

Pokud se pro vás denní fungování, odevzdávání práce v termínu, stává bojem, může to být příznakem deprese. Jakmile ztratíte kontakt s kolegy, nechodíte na schůzky a hledáte nejrůznější výmluvy, stejně jako v případě, že nestíháte odevzdat včas své prezentace, pak se může jednat o rozvíjející se depresi.

4. Snadno vybuchnete

„Deprese není jen o tom, že se cítíte na dně – může vás také učinit velmi podrážděnými,“ dodává Garciaová. Pokud vás v práci vyvádí z míry každá malá nepříjemnost, může to být signál, abyste se hlouběji podívali na příčinu. Lidé s depresí se potýkají s příznaky zjevného nebo potlačovaného hněvu a mohou si ze svých kolegů udělat terč.

5. Ztrácíte zájem o práci, která vás dosud bavila

Je rozdíl mezi jednorázovým nudným úkolem a znepokojivě rostoucí křivkou apatie, kterou cítíte při jakémkoliv zadání. Jakmile se vám začne zdát, že vás práce dlouhodobě nezajímá, můžete bojovat s depresí. Ztráta zájmu je jedním ze signálů, že se s vaší psychikou něco děje.

Co dělat, abyste se cítili lépe?

Naslouchejte svému tělu, které se nejrůznějšími varovnými signály snaží dát najevo, že se něco děje. Svěřte se tomu, komu opravdu věříte, že se necítíte komfortně a proč. Pokud toto nepomůže, vyhledejte terapeuta.

Příčinou může být nový šéf, smutek kvůli odcházející kolegyni, ale také důvody, které s prací nesouvisejí. Ale stejně jako si nosíte práci domů, přinášíte si do práce životní starosti. Když je toho na vás moc, vaše psychika to prostě nezvládne.

Zhodnoťte, zda práce vaši depresi nezhoršuje. Pokud ano, snažte se najít řešení a nesetrvávejte v ní.

Pochopte, že velká změna může spočívat v malých detailech, a zapracujte na nich. Stejně jako v práci nemusíte být tím, kdo všechno oddře, nemusíte si toho nadmíru nakládat ani doma. Požádejte o pomoc a o práci se rozdělte.

Naučte se meditovat.

A především si uvědomte, že deprese může do vašeho života vstoupit plíživě, jde o těžký zdravotní stav, postihuje denně miliony lidí, ale je zvládnutelný. Pokud budete sledovat, co se s vámi děje, a naučíte se říct si o pomoc, tak to zvládnete.

Krize středního věku může nastat kdykoli. Jak ji přeměnit v příležitost k růstu?

Sex a vztahy

Plíživé známky deprese, kterým byste měli věnovat pozornost

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám