Hlavní obsah

Nesnesitelné bolesti ruky a ramene tlumí muži elektroda v krční páteři

Ostrava

První neuromodulaci, tedy zavedení elektrody v oblasti krční páteře, mají úspěšně za sebou lékaři z centra pro léčbu bolesti spolu s neurochirurgy Fakultní nemocnice Ostrava. Elektrické impulzy, které elektroda vydává, mírní nesnesitelné bolesti ruky a ramene dvaapadesátiletého Pavla Bartoníčky.

Foto: FNO

Lékaři Fakultní nemocnice Ostrava provedli první neuromodulaci v oblasti krční páteře.

Článek

Se silnými bolestmi se amatérský fotograf letadel a modelář potýká už osm let. Lékaři se je snažili mírnit několika metodami, ale marně. „V té ruce nemám vůbec sílu, takže ani soupravu k focení letadel, což je můj velký koníček, už vůbec neudržím,“ popsal Bartoníčka problémy ještě před zákrokem.

Podle vedoucí lékařky centra pro léčbu bolesti kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Aleny Mátlové trpí pacient komplexním regionálním bolestivým syndromem. „A protože účinek dosavadních technik, které tlumí bolest, byl krátkodobý, rozhodli jsme se pro metodu neuromodulace, se kterou máme zkušenosti v oblasti dolní části páteře. V oblasti krční páteře jsme se doposud nepohybovali,“ potvrdila.

Foto: FNO

Vedoucí lékařka Alena Mátlová ukazuje, kde leží a jak je velká elektroda zavedená v krční páteři pacienta.

Metoda je postavená na implantování elektrod do epidurálního prostoru páteřního kanálu, které jsou propojeny s neurostimulátorem. „Ten je voperován pod kůži a stimuluje ty části těla, které bolí. A pacient místo bolesti cítí jen lehké elektrické brnění. Intenzitu brnění si může ovládat sám pomocí aplikace v mobilním telefonu,“ vysvětlil biomedicínský inženýr Roman Stodůlka, zástupce amerického výrobce systému.

Tenisový loket dokáže potrápit nejen sportovce, ale i zahrádkáře či kancelářské myši

Zdraví

Implantace elektrod do páteřního kanálu a jejich propojení se stimulátorem se provádí při plném vědomí pacienta. I proto se jedná o poměrně složitý zákrok. „Musíte si uvědomit, že stimulujete krk. Můžete zastavit dech, můžete poranit míchu, ten člověk může ochrnout,“ upozornil primář neurochirurgické kliniky Tomáš Hrbáč.

U Bartoníčky se operace obešla bez problémů, jeho tělo stimulátor přijalo. „Překvapilo mě, že bolest je podstatně nižší. Mám to neustále nastaveno na podprahovou stimulaci a jednou až dvakrát denně si nastavím brnění intenzivnější. Obzvlášť v období bouřek jsem míval bolesti opravdu nesnesitelné, teď to bylo diametrálně odlišné,“ poukázal Bartoníčka na stav po zákroku.

Lékaře zoufale prosila o pomoc kvůli bolestem pánve, pomoci se jí dostalo až po dvou letech

Zdraví

Rychlá pomoc od bolavých zad. Tento cvik můžete provozovat doma i v kanceláři

Zdraví

Výběr článků

Načítám