Hlavní obsah

Některé ženy končí na hysterektomii zbytečně. Onemocnění dělohy dokážou odhalit ve specializovaných centrech

V posledních letech pozorujeme nový společenský trend v oddalování založení rodiny do pozdějšího věku. Jenže s rostoucím věkem plodnost žen všeobecně klesá, naopak výskyt patologií děložní svaloviny stoupá. Podle odborníků trpí až 30 procent žen v reprodukčním věku onemocněním zvaném adenomyóza, kvůli němuž nejsou schopné otěhotnět nebo donosit dítě. O tom, jak toto onemocnění řešit, přišla do podcastu Neklepat pohovořit lékařka Kristýna Hlinecká z Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze.

Foto: Novinky

Neklepat: Kristýna Hlinecká

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jaká jsou rizika operace adenomyózy? (6:52)
  • Jaké jsou příznaky adenomyózy? (10:33)
  • K čemu je dobrá hormonální léčba? (17:40)
  • Kolik žen po operaci adenomyózy donosí zdravé dítě? (20:33)

Adenomyóza je onemocnění, při němž se děložní sliznice vyskytuje ve svalovině dělohy. Děložní sliznice totiž prorůstá do svalové vrstvy dělohy a během každého menstruačního cyklu postupně narůstá, rozpadá se a s menstruační krví odchází ven z těla. Adenomyóza je sice benigní, tedy nezhoubné onemocnění, současně je ale spojena s mimořádně bolestivou menstruací, silným krvácením a nadýmáním.

Toto onemocnění také ovlivňují hormony a má dopad i na plodnost ženy. „Zvyšuje riziko potratů, je také nižší pravděpodobnost, že žena spontánně otěhotní a donosí živý plod,“ konstatuje v úvodu podcastu lékařka Kristýna Hlinecká.

Možná známější je endometrióza, která je nejčastějším gynekologickým onemocněním žen v reprodukčním věku. Buňky děložní sliznice se u nemocných žen nacházejí mimo děložní dutinu, například ve vejcovodech, v břišní dutině, nebo dokonce i na plicích. Podle odborníků může být právě adenomyóza jakýmsi předchůdcem hluboce infiltrované endometriózy.

Až dvě třetiny testovaných žen trpí poruchou imunity, která je příčinou opakovaných potratů

Zdraví

Adenomyóza a endometrióza mají podobné příznaky. Pokud má žena například endometriózu mezi dělohou a močovým měchýřem, může jí způsobovat bolesti při močení, a dokonce i krev v moči. „Ženy často chodí různě po doktorech, třeba na urologii a hledá se i jiná příčina než endometrióza. Dokonce jsme měli případ, kdy žena přišla už v podstatě s odumřelou ledvinou,“ popisuje lékařka.

Gynekoložky a gynekologové se totiž s endometriózou a adenomyózou nesetkávají tak často jako lékaři ve specializovaných centrech, kteří se s těmito onemocněními setkávají denně. I proto je pro ně obtížnější tato onemocnění odhalit.

Operace jako poslední naděje donosit potomka

Léčba adenomyózy i endometriózy probíhá pomocí hormonální terapie, ta ale léčí pouze symptomy onemocnění. U adenomyózy je pomocí operace cílem odstranit co nejvíce nemocné tkáně, tak aby žena mohla donosit miminko. Zároveň ale tkáně neodstranit příliš, aby šlo dělohu zrekonstruovat.

Foto: Novinky

Lékařka Kristýna Hlinecká z Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze

„Děloha je zázračný orgán a je schopná neuvěřitelné regenerace. Pokud tam není žádná malignita a zhoubné onemocnění, tak si myslím, že dělohu jde skoro vždycky zachránit,“ doplňuje Hlinecká.

Taková operace dělohy sice není bez rizik, pro mnoho žen ale představuje jedinou šanci, jak donosit vlastního potomka. „Pokud mají velké problémy, ať už krev ve stolici, krev při močení, silné menstruační bolesti, tak mohou jít do specializovaných center, kde budou adekvátně vyšetřeny, aby zbytečně neskončily na hysterektomii, přestože chtějí miminko,“ dodává lékařka.

Více o tom, co je to myomatóza, jaká rizika jsou spojená s operací adenomyózy a jak probíhá vyšetření dělohy, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete přehrát v úvodu článku nebo podcastových aplikacích.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám