Hlavní obsah

Nejčastější chyby rodičů v prvních měsících života dítěte

Narození miminka s sebou přináší vždy obrovské vlny emocí. Od radosti po neutichající strach z toho, zda se rodiče zvládnou o své děťátko postarat a vyvarovat se všech chyb, kterých by následně mohli litovat. Podívejte se s námi na nejčastější z nich.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Správná poloha při spánku

Velkým strašákem novopečených rodičů je takzvaný syndrom náhlého úmrtí novorozence (SIDS). Při SIDS dochází během spánku miminka k náhlé zástavě dechu. Děje se tak bez zjevné příčiny, a pokud se na to nepřijde včas, miminko může zemřít.

I z tohoto důvodu odborníci apelují na rodiče, aby svá miminka dávali spát v poloze na zádech, a to do vlastní postýlky, kde nejsou žádné hračky, polštáře ani příliš měkké matrace. V postýlce by neměly být ani mantinely (chrániče boků postýlky). Minimalizuje se tím miminku možnost přetočit se na bříško, kdy je riziko SIDS třikrát větší než na zádech.

Už v porodnici pak personál většinou rodičům doporučuje, aby dítěti dali do postýlky i kočáru monitor dechu, který včas upozorní na případnou dechovou zástavu.

Krmení až na vyžádání

V prvních několika týdnech života pediatři doporučují dítě krmit každé dvě až tři hodiny, a to i v případě, kdy to samo nevyžaduje. Jakmile novorozenec získá zpět svou porodní váhu a pediatr ho po prohlídce shledá zdravým, pak je možné začít ho krmit po třech až pěti hodinách.

Pět omylů a mýtů v péči o dítě aneb Co s nevyžádanými radami

Dítě a rodina

Pokud se miminko vyvíjí dobře, je možné, aby ve 2-3 měsících prospalo klidně celou noc. U většiny miminek ale dochází mezi 3.-4. měsícem k regresi, kdy se opět začínají sama v noci budit. V ten okamžik odborníci doporučují v pokoji nerozsvěcet a s dětmi si nehrát a ani k nim příliš nemluvit. Jen je v tichosti nakojit, aby následně opět co nejdříve usnuly.

Špatné říhání

Jednou z klíčových chyb, které se mohou rodiče na novorozencích dopustit, je to, že si nenajdou čas na správné odříhnutí miminka. Špatné odříhnutí má přitom za následek, že si dítě může začít ublinkávat a dávit se. Vzduch, který se nepustí z bříška ven, putuje do střev, kde pak může dítěti způsobit nadýmání.

Existuje několik technik říhání. Mezi tu nejoblíbenější patří, že si položíte miminko vysoko na hrudník, kdy je bříškem pevně opřené o váš trup a bradu má položenou na vašem rameni. Poté ho můžete jemně poplácat, nebo ho jen hladit po zádech, dokud si neříhne. Může to přitom trvat klidně i deset minut.

Někteří odborníci doporučují nechat dítě odříhnout i před krmením. Má to pomoci při nadýmání, na které obecně děti prvních 30 dnů života často trpí.

Špatně namíchané umělé mléko

Přestože jsou maminky při přípravě umělé výživy opatrné, velmi snadno se stane, že popletou velikost dávky suchého mléka nebo zvolí větší množství vody. Lahvička je potom plná buď příliš koncentrované, či naopak velmi zředěné výživy.

Pokud je výživa příliš zředěná, miminko dostává do těla málo výživných látek, tudíž neprospívá a může i častěji z hladu plakat. Příliš koncentrované mléko naopak může způsobit, že miminko na váze přibývá moc a může mít i potíže s trávením.

Řešení horečky

Horečky u novorozenců mohou být vážné. Často se u nich jedná o jediný projev počínajícího onemocnění. Pokud je u nich teplota vyšší než 38 °C, pak je vždy dobré se obrátit na pediatra.

U starších miminek tomu ale může být jinak. Podle odborníků je většina horeček u malých dětí neškodná a jedná se jen o příznak lehké infekce. Důležité je sledovat, jak se chová samotné dítě. Zda dostatečně pije, hraje si, je veselé, dobře spí a zda nemá nějaké potíže s dýcháním a podobně.

Správná teplota v domácnosti

V místnosti by mělo být ideálně kolem 21-22 °C. Pokud je novorozenci zima, pak jeho tělíčko musí spálit spoustu kalorií, aby se zahřálo, tudíž mu pak chybí dostatek energie pro přibírání na váze. A tak, i když se zdá, že pije mléka dostatek, nemusí se správně vyvíjet.

Pokožka dítěte by měla být na dotek vždy teplá. Výjimkou mohou být někdy ruce a chodidla, které mohou být chladnější, protože novorozenec nemá ještě plně funkční termoregulaci.

Chození na přeplněná místa

Velkou chybou může být nošení novorozence mezi velké skupiny lidí, byť v rámci rodinné oslavy či jiných akcí. První dva měsíce života je zapotřebí novorozence chránit před zbytečným vystavováním se patogenům a lidem, kteří jsou nemocní. Jde o to, že imunitní systém novorozence je velmi slabý a teprve se vyvíjí.

Neznamená to ale, že musíte zůstat doma. Každodenní procházky venku prospívají úplně všem. Jde jen o to, vyhýbat se přeplněnému prostoru, kde je vyšší riziko, že se vaše miminko něčím nakazí.

Když miminko špatně spí

Dítě a rodina

Mluvte na miminka, formuje to strukturu jejich mozku

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám