Hlavní obsah

Na Hodgkinův lymfom může včas upozornit nepříjemné brnění či bolest po pití alkoholu

Hodgkinův lymfom patří mezi stále ještě vzácná onkologická onemocnění lymfatických uzlin. Je charakterizován nebolestivým zduřením lymfatických tkání a sleziny. Podle britských lékařů lymfomu přibývá, a to i u mladých lidí.

Foto: Profimedia.cz

Alkohol může způsobit nepříjemné reakce u lidí s lymfomem.

Článek

Hodgkinův lymfom je druh rakoviny, která se vyvíjí z lymfocytů (bílých krvinek), které bojují s infekcí. Zasažené lymfocyty se vyvíjejí abnormálním způsobem, což způsobuje tvorbu hrudek v lymfatických uzlinách na krku, v podpaží a v tříslech.

Mezi běžné příznaky tohoto onemocnění patří noční pocení, ztráta hmotnosti, vyšší teplota, přetrvávající kašel a svědění. Někdy na sebe ale může upozornit i tím, že člověk začne mít nepříjemné reakce na pití alkoholu.

Stejně tomu bylo i u britské influencerky Lauren Firenze Gillové, která zjistila, že s jejím tělem není něco v pořádku, když si dala s kamarádkou skleničku oblíbeného likéru. Už první doušek u ní způsobil, že začala cítit lehounké štípání a mravenčení na pravé straně krku, které pokračovalo po paži až do konečků prstů. Poté jako by vše znecitlivělo a přestala cítit konečky prstů.

Když následně vyhledala svého lékaře, který ji udělal krevní testy, byl jí odhalen Hodgkinův lymfom.

Vědci neobvyklé příznaky této rakoviny vysvětlují tím, že se při ní tvoří výrůstky v krevních cévách, které se v reakci na alkohol rozpínají a mohou způsobit skřípnutí nervu. Zároveň ke skřípnutí nervu může dojít i v důsledku vzniklé zánětlivé reakce, kterou může alkohol také vyvolat.

Rok válčila se zákeřnou rakovinou uzlin. V boji pomohla i moderní technologie

Lifestyle

Podle údajů britské organizace Cancer Research UK je Hodgkinův lymfom v Británii na vzestupu. Za posledních dvacet let zde vzrostla míra onemocnění o 38 %. Zatímco nejvíce nemocných je mezi lidmi nad 70 let, v posledních letech došlo k nárůstu onemocnění o 21 % i mezi mladšími dospělými.

Onemocnění se nejčastěji léčí pomocí chemoterapie, někdy v kombinaci s radioterapií. Celkově se očekává, že tři ze čtyř nemocných se dožijí deseti let po stanovení diagnózy. Nicméně mnozí nemocní mohou čelit i po vyléčení řadě zdravotních potíží. Hrozí jim zvýšené riziko kardiovaskulárních a plicních onemocnění, ale také vznik jiných druhů rakoviny, včetně leukémie.

Preventivní vyšetření krve dokáže včas upozornit i na choroby, které se doposud nijak neprojevily

Zdraví

Počet pacientů s rakovinou krve stoupá. Včas ji odhalí pouze preventivní prohlídky

Lifestyle

Výběr článků

Načítám