Hlavní obsah

Množství tuku v pažích může upozornit na riziko osteoporózy

U lidí starších 50 let může měření celkového množství tuku v pažích pomoci předpovědět, zda jim hrozí osteoporóza a s tím související riziko zlomenin obratlů. Vědcům se podařilo identifikovat spojitost mezi tělesným složením paží (množstvím tuku na nich) a špatnou kvalitou kostí či pevností páteře.

Foto: Profimedia.cz

Vzhled paží může upozornit na riziko osteoporózy.

Článek

Zlomeniny obratlů jsou nejčastější zlomeniny související s osteoporózou, onemocněním, které způsobuje ztrátu kostní hmoty a hustoty kostních minerálů. Bohužel řada lidí o této nemoci, která oslabuje kosti, neví, dokud se nezraní.

Proto se vědci zaměřili na hledání i dalších příznaků, které by mohly na onemocnění upozornit ještě dříve, než se plně projeví. Jejich experimentu se zúčastnilo 115 lidí bez osteoporózy (14 mužů a 101 žen) v průměrném věku kolem 62 let. Vědci u nich provedli měření tělesného tuku a kvality kostí.

Z jejich zjištění následně vyplynulo, že lidé s vyšším množství přebytečného tuku, a to bez ohledu na jejich BMI, měli nižší kvalitu kostí, včetně obratlů. Za rizikový tuk byl přitom považován ten viscerální (tuk obklopující vnitřní orgány) a tuk pod kůží na pažích.

A právě rizikovost tuku v oblasti paží byla pro vědce tím největším překvapením. Jak sami v tiskové zprávě přiznali, do té doby neměli vůbec tušení, že by tuková hmota paží byla tak úzce spjata s kvalitou kostí a silou obratlů.

Neurochirurg Jiří Chrobok: Páteř je hromosvodem psychiky

Osobnosti

Podle profesora Jamese S. Harropa z neurologické a ortopedické chirurgie na Univerzitě Thomase Jeffersona ve Filadelfii se lékaři dříve domnívali, že nadváha ve skutečnosti chrání zdraví páteře a že tuk napomáhá k nesení zátěže.

Nové výzkumy ale ukázaly, že věci se mají jinak, alespoň co se týče viscerálního tuku. Podle vědců právě viscerální tuk je hormonálně aktivní, produkuje molekuly zvané adipocytokiny, které vyvolávají zánět nízkého stupně, což může ve finále negativně dopadat i na kvalitu kostí. Dnes již existují důkazy, že molekuly uvolněné v tuku a svalech mají také vliv na rozvoj osteoporózy.

Přestože zhubnutí několika kilogramů může pomoci zdraví kostí, na osteoporózu jako takovou to zase takový vliv mít nemusí, protože u tohoto onemocnění sehrávají důležitou roli i další genetické faktory.

Pokud budete chtít udělat pro své kosti maximum bez ohledu na vzhled paží, pak tělu dopřejte dostatek vápníku, vitaminu D a také pohybu.

Ideální je, pokud člověk nad 50 let hledí na prevenci a pravidelně absolvuje i testy na hustotu kostí.

Osteoporóza dlouho probíhá skrytě, často na ni upozorní až zlomenina

Zdraví

Pět bylin pro zdravé kosti

Zdraví

Výběr článků

Načítám