Hlavní obsah

Místo hadice stačí spolknout tabletu s kamerou. Kapslová gastroskopie obchází dávicí reflex

Klasická gastroskopie, vyšetření, které v mnoha pacientech budí strach. Vyšetření žaludku probíhá pomocí sondy, která se strká do žaludku. Obávaný a často nezbytný úkon mohou pacienti s bolestmi žaludku nyní absolvovat také kapslovou metodou. Místo hadice spolknou tabletu s kamerou. Jak takové vyšetření probíhá?

U kapslové gastroskopie stačí místo hadice spolknout tabletu s kamerouVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Největší přínos má nová metoda vyšetření právě pro pacienta. Ustupuje se totiž od toho nejvíce děsivého - polykání hadice s kamerkou. Obchází se tím dávicí reflex, který je při běžné gastroskopii problematický.

Rozdíl je oproti běžnému vyšetření jediný. Místo objemné hadice spolkne pacient pouze tabletu s kamerou.

Vše ostatní zůstává stejné, jako u kapslové gastroskopie. „Vyšetření nevyžaduje žádnou speciální přípravu. Pokud jde člověk v ranních nebo dopoledních hodinách na vyšetření, tak by od půlnoci neměl jíst, pít ani kouřit,“ shrnul přípravu gastroenterolog a hepatolog Lukáš Bajer z kliniky EndoHope.

Méně známé příznaky špatného stavu střev

Zdraví

„Samotné vyšetření pak probíhá tak, že pacientovi dáme vypít určitý objem tekutiny, aby se žaludek vyčistil a nám tam nepřekážely nějaké bubliny nebo trávicí enzymy či žluč, které by mohly ovlivnit nález na stěnách žaludku,“ dodal Bajer.

Poté pacient spolkne kapsli, která je o velikosti většího antibiotika. „Posléze už o ničem neví a pouze leží na lůžku na zádech nebo na levém boku. My poté kapslí pomocí magnetického pole manipulujeme bez toho, aby o tom pacient jakkoliv věděl,“ vysvětlil gastroenterolog.

Foto: Novinky

Kapsle s kamerou vypadá na první pohled jako větší tableta antibiotika.

Kapsle se aktivuje pomocí světelného zdroje a v provozu vydrží šest hodin.

Výhoda hlavně pro pacienty

Vizualizace všech segmentů horní části trávicího traktu, tedy jícnu, žaludku a dvanácterníku, je podle Bajera u kapslové metody stejně kvalitní jako u běžné známé gastroskopie.

„Benefity jsou zejména na straně pacienta. Je to velmi dobře tolerované, nejde o nic jiného, než spolknou kapsli. Nevyžaduje na rozdíl od gastroskopie sedaci, tedy anestezii. Tu při klasické metodě navíc neprovádíme u všech pacientů, ale u některých to z hlediska zklidnění je nutné,“ řekl lékař.

Bajer upozornil na to, že většina pacientů běžnou formu vyšetření netoleruje, nebo ji může podstoupit pouze v uspání.

Vyšetření podstoupil také Rudolf Jelínek, který začal mít v poslední době problémy s pálením žáhy.

Foto: Novinky

Pacient absolvuje vyšetření ve speciální vestě.

„Pár mých známých bylo na klasické gastroskopii, ale nepopsali mi to jako příjemný zážitek. Tak jsem si řekl, že zkusím tuto variantu,“ prozradil.

Díky šestihodinové výdrži baterie dokáže kamera provést i vyšetření dolní části trávicího traktu. „Poté, co dokončíme vyšetření horní části trávicího traktu, pro které potřebujeme manipulaci magnetickým polem, můžeme nechat kapsli volně procházet tenkým střevem, a pokud je k tomu indikace, můžeme poté zpětně průchod kapsle odsledovat,“ prozradil lékař. Může tedy sloužit také jako náhrada preventivní kolonoskopie.

Kamera ale nedokáže odebrat vzorky, slouží pouze jako diagnostický názor. „Pokud na kameře vidíme nějakou patologii, která by například vyžadovala ověření histologicky, třeba pomocí biopsie kleštěmi, tak to samozřejmě s kapslí neuděláme,“ doplnil lékař s tím, že 70 procent gastroskopií dělaných běžnou indikací takovou intervenci nevyžaduje.

Pojišťovny vyšetření zatím neproplácejí

Pacienti, kteří vyšetření absolvují, musí splňovat stejné podmínky jako u konvenční metody. Tedy neměli by ve své historii mít nádorové onemocnění trávicího traktu či chirurgický výkon na trávicí trubici. Vyšetření by se měli vyvarovat i lidé, kteří mají problémy s polykáním. „To může často naznačovat, že je tam přítomna nějaká anatomická abnormalita na úrovni jícnu, kde by se ta kapsle mohla zaseknout,“ upozornil Bajer.

Pokud tedy nejsou známy údaje o tom, že by pacient měl neprůchodnou nějakou část střevní trubice, tak může vyšetření podstoupit kdokoliv. Tableta s kamerou by se měla z těla vyloučit společně se stolicí do dvou dnů.

Foto: Novinky

Pohled skrze kameru přímo do trávicího traktu pacienta.

Vyšetření zatím pojišťovny neproplácejí, podle lékaře je to dlouhý proces, který trvá zhruba 2 roky. Ordinace na něj v současnosti připravuje podklady.

Přírodní lékárna pro oslabené trávení

Zdraví
Související témata:
Gastroskopie

Výběr článků

Načítám